Älykäs kodintekniikka avuksesi: miksi kodinkoneita kannattaa ohjata älypuhelimella

Internetiin kytkettyjä kodinkoneita hallitaan yleensä älypuhelimen kosketusnäytöltä. Vaikka puhelimeen ladattu sovellus ei tuo koneisiin uusia ominaisuuksia, se helpottaa käyttöä ja auttaa selviytymään yllättävistäkin tilanteista.

Nykyaikaiset kodinkoneet sisältävät runsaasti automatiikkaa, jolla ruoasta saa maukkaampaa, pyykistä puhtaampaa ja niin edelleen. Automatiikka toimii usein itsenäisesti, mutta joskus sitä on hyvä auttaa kertomalla mitä koneen halutaan tekevän ja miten.

Moni pesee kaiken pyykkinsä pesukoneen muutamalla perusohjelmalla. Nykyaikaisissa koneissa ohjelmia voi kuitenkin muunnella esimerkiksi säätämällä pesuveden lämpötilaa, ohjelmoimalla lisää vettä pesuihin ja huuhteluihin, lisäämällä huuhtelukertoja, muuttamalla linkousnopeutta ja koneen käyntirytmiä, valitsemalla pesuun käytettävissä olevan ajan itse sekä lyhentämällä ohjelman kestoa.

Tällaiset pesutulosta parantavat ja/tai energiaa säästävät asetukset on usein helpompi tehdä älypuhelimen tai tabletin näytöltä kuin koneen edessä kumarrellen.

Joihinkin pesukonesovelluksiin voi myös vetää ja pudottaa samoja materiaaleja ja likaisuusasteita kuin oikeaankin koneeseen. Se on mobiililaitteisiin tottuneelle sekä helppoa että havainnollista, ja mikä tärkeintä, pesuohjelma osaa nyt säätää itsensä entistä täsmällisemmin rummussa pyörivän pyykin mukaan.




Höyryuunissa valmistuu maukasta ja terveellistä ruokaa. Eri aineksille ja ruokalajeille soveltuvia automaattisia kypsennysohjelmia voi selata ja valita suoraan älylaitteen näytöltä, ja käsin tehtävät asetukset hoituvat nekin kätevästi puhelimella tai tabletilla.

Sovelluksen kautta pääsee käsiksi myös resepteihin, laitteiden käyttöohjeisiin ja niin edelleen. Se on paljon kätevämpää kuin mappien tonkiminen tai Google-hakujen näppäily. Tilastot esimerkiksi energiankulutuksesta tai vaikka huoneilman laadusta saadaan nekin koostettua automaattisesti puhelimen näytölle.

Kodinkoneiden älypuhelinohjaukseen on tarkoituksellisesti lisätty turvallisuutta ylläpitäviä rajoituksia. Esimerkiksi pesukonetta ei voi käynnistää vahvistamatta käskyä ensin koneen omilla painikkeilla. Tietoturva on sekin tärkeä osa toimivaa älykotia, ja siihen palataan sarjamme tulevissa artikkelissa.

Koska älypuhelin kulkee omistajansa mukana kaikkialle, sen kautta on luontevaa kauko-ohjata kodinkoneita vaikka kesken työpäivän. Robotti-imurin voi käskeä siivoamaan kodin ennen illan yllätysvieraiden saapumista, ja jääkaapin sisällöstä saatava kuva kertoo mitä kaupasta pitää vieraita varten käydä ostamassa.

Vähitellen monet liikkeet tarttuvat varmasti älytekniikkaan sekä kodinkoneiden älypuhelinohjaukseen, ja toimittavat esimerkiksi pesuaineet ja pölypussit ja miksei myös peruselintarvikkeet kotiin automaattisesti.

Oheisten linkkien kautta pääsee lukemaan Älykäs kodintekniikka avuksesi -sarjan artikkeleita:
Kodinkoneiden paikka on internetissä
Älykodista on paljon hyötyä asukkaille
Jääkaapin ovi on älykodin viesti- ja ohjauskeskus
Tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi älylaitteiden tietoturvaa
Esineiden internet hakkerin silmin