Huolla vaatteitasi oikein

Kesäpäivää sulostuttavat niin keveät silkkimekot, hengittävät pellavahousut kuin skarpit puuvillapaidat. Mutta tiedätkö, kuinka huoltaa vaatteita parhaalla mahdollisella tavalla? Pesukonevalmistaja Electroluxin vinkeillä saat lempivaatteesi kestämään sesongista toiseen.

Pesuohjeet_avausPesulämpötilan valinta on pyykinpesun kulmakivi, mutta samalla myös yksi kiistellyimpiä aihealueita. Kylmän pesuveden käyttöä pidetään sekä energia- että luontoystävällisempänä vaihtoehtona, mutta pesula-alan ammattilaiset suosittelevat vaatteiden pesua lähes poikkeuksetta lämpimässä vedessä.

Monen mielestä kylmässä vedessä liottaminen on lähes sama kuin se, ettei vaatteita pesisi lainkaan. Lämpö nimittäin edesauttaa pesuaineiden kemiallista vaikutusta vaatteissa, irrottaa likaa ja raikastaa kankaita.

Tulikuumaa vettä ei sentään tarvitse käyttää, mutta materiaalit tulisi pestä niin lämpimässä vedessä kuin mahdollista. Pellavalle ei esimerkiksi suositella yli 70◦ asteen lämpötiloja eikä akryylia saa missään nimessä pestä yli 40◦ asteessa.

Hellävaraisimmat pyykit suositellaan kuivaamaan ripustettuna. Ennen ripustuskuivausta ne kannattaisi kuitenkin pyöräyttää nopeasti kuivausrummussa – vaikka jopa ilman lämpöä – silottamaan mahdollisia ryppyjä ja pehmentämään kangasta. Viisikin minuuttia riittää.

Saman asian ajaa vaatteiden tasokuivattaminen auringonvalossa, mutta tämä ei tee hyvää tummille kankaille; etenkin värilliset silkit haalistuvat nopeasti päivänvalossa. Muista, ettei painavia materiaaleja kuten paksuja neuleita kannata ripustaa märkänä, sillä ne venyvät helposti.

Pidä myös seuraavat asiat mielessä pyykkituvalla:

Pese vaatteet nurinpäin. Tämä ei suojele pelkästään vaatteiden kuituja vaan myös pesukonettasi metallisilta vetoketjuilta ja napeilta.

Käytä pesupussia. Pese hienopyykki sekä sukkahousut ja rintaliivit aina suojaavassa pesupussissa. Jos pesupussia ei satu hädän hetkellä löytymään, käytä tyynyliinaa.

Huolla myös pesukonettasi. Pyöritä kone välillä tyhjänä kuuman veden ja valkoviinietikan kanssa. Etikka ei vahingoita vaatteita, joten sitä ei ole tarvetta puhdistaa pois käytön jälkeen. Pyykkikoneen säännöllinen huolto edesauttaa koneen toimintaa, ja pyykit peseytyvät raikkaan puhtaiksi kerta toisensa jälkeen.

Pesuohjeet_artikkeli