Canon tuo 50,6 megapikselin kennon kinokoon järjestelmäkameraan

Canon julkisti tänään EOD 5DS ja EOS 5DS R -järjestelmäkameransa. Ne rikkovat 35 mm:n kennojen rajoja tarjoamalla tähän saakka ennennäkemättömän 50,6 megapikselin tarkkuuden. Huikeasta resoluutiosta huolimatta uutuudet ovat nopeudeltaan käsiteltävyydeltään ja kooltaan samaa luokkaa kuin esimerkiksi tuttu EOS 5D Mark III.

Canon_5Ds_sivu_musta

Canon EOS 50DS soveltuu etenkin maisema-, arkkitehtuuri-, muoti- ja muotokuvaukseen. Kun tavoitteena on terävin mahdollinen kuva, kannattaa harkita rinnakkaismallia EOS 5DS R, jossa optisen alipäästösuotimen vaikusta on eliminoitu toisella suotimella. Tällöin pitää kuitenkin varautua siihen, että moiré ja muut artefaktit nousevat selvemmin esiin kuvan säännöllisissä rakenteissa.

Uudet kamerat näyttävät kyntensä erityisesti silloin, kun kuvat on tarkoitus julkaista suuressa koossa esimerkiksi mainostauluissa tai lehtien kansissa.

Herkkyysasetus kattaa alueen ISO 100 – 6 400 (laajennettavissa ISO 50 ja 12 800). Vähässä otettavien kuvien sijaan 5DS:ssä keskitytään kuitenkin tarkkuuteen, värientoistoon sekä dynamiikkaan. Suuri erottelu mahdollistaa lisäksi kolme kamerassa rajattavaa kuvausohjelmaa: 1,3x, 1,6x ja 1:1. Etsimessä näkyvä 1,6x-rajaustila tuottaa sekin vielä 19 megapikselin kuvia.

Canon EOS 5DS ja 5DS R on rakennettu kestämään vaativia olosuhteita. Kaksi viimeisintä Digic 6 -suoritinta varmistavat valmistajan mukaan erinomaisen suorituskyvyn ja reaktionopeuden sekä ensiluokkaiset kuvat, joissa on poikkeuksellisen hyvät värit. Suorittimet on suunniteltu käsittelemään valtavia määriä 50,6 megapikselin kennolta tulevaa kuvadataa, vähentämään kuvakohinaa ja mahdollistamaan samalla sarjakuvauksen 5 ruudun sekuntinopeudella.

Tarkennuksesta huolehtii 61 pisteen järjestelmä, jossa on 41 ristikkäistyyppistä tarkennuspistettä. Sen luvataan seuraavan luotettavasti myös liikkuvaa kohdetta joko kasvojen tai värin perusteella.

Kennon suuri erottelu edellyttää tärähdysten ja värähtelyjen tehokasta vaimennusta. Esimerkiksi etsimen peiliä liikutetaan ylös ja alas erityisillä nokilla hallitusti sekä äkillisiä pysäyksiä välttäen. Tukeva runko on valmistettu magnesiumseoksesta, ja siinä on kiinnitetty huomiota myös jalustakiinnityksen tulevuuteen. Kamera on sääsuojattu.

Välkkymisen tunnistuksella varustettu 150 000 pikselin rgb+ir-mittausanturi varmistaa, että kuvat valottuvat tasaisesti ja tarkasti myös vaihtelevissa olosuhteissa – kuten loisteputkien valossa. Uusi fine detail -kuvatyyli maksimoi kennolta saatavan tarkkuuden ja mahdollistaa monipuolisen terävyydensäädön ilman kuvankäsittelyohjelmien apua.

Luovat tilat, kuten päällekkäisvalotus ja hdr-laajasävykuvaus, ovat nekin käytettävissä suoraan kamerassa. Ajastimen avulla voi kuvata pitkällä aikavälillä ja luoda vaikuttavia intervallivideoita ilman, että kuvaajan tarvitsee jäädä kameran luokse. Myöskään erillisiä ohjelmia tai ylimääräisiä varusteita ei tarvita.

Optinen etsin kattaa 100 prosenttia kuva-alasta, ja sen sisältämän kuvaustietonäytön voi mukauttaa mieleisekseen. Kookas 8,1 cm:n (3,2”) näyttö toimii myös hallintanäkymänä usein tarvittaville asetuksille. Uudessa mukautettavassa pikavalintanäytössä kuvakkeiden tyyppi, koko ja sijainti on helppo räätälöidä omien mieltymysten tai kuvaustilanteen mukaan.

Canon EOS 5DS- ja EOS 5DS R -kameroihin voi kiinnittää 71 Canon EF -objektiivia. Niistä uusin on tänään julkaistu EF 11–24 mm f/4L USM. Superlaajan 11–24 mm:n polttovälialueen ansiosta se avaa aivan uusia luovia mahdollisuuksia maisema- ja arkkitehtuurikuvaukseen. Optinen rakenne sisältää kolme asfääristä linssiä – mukaan lukien hiottu asfäärinen elementti. Tukevan ja lujatekoisen rungon ansiosta objektiivi sietää myös äärimmäisiä sääoloja.

Canon EOS 5DS
HINTALUOKKA 3800 euroa (runko), EOS 5DS R 4000 euroa, saatavilla kesäkuussa
KENNO 50,6 megapikseliä, 36,0 x 24,0 mm, cmos
TARKENNUS 61 pistettä, joista 41 ristikkäistyyppisiä, af-s, af-c, käsin, kohteen seuranta
VALOTUSTAVAT P, S, A, M, älykäs automatiikka
SULJINAJAT 30 – 1/8000 sekuntia
HERKKYYS ISO 100 – 6400, lisäherkkyydet 50, 12800
VALOKUVAT jpeg, raw, suurin tarkkuus 8688 x 5792
SARJAKUVAUS 5 ruutua sekunnissa, nopeus säilyy 510 jpeg-kuvan ja 14 raw-kuvan
ajan
VIDEO suurin tarkkuus 1920 x 1080, 50p, mov (mpg-4avc/h.264)
NÄYTTÖ 8,1 cm, 3,2 tuumaa, 1 040 000 pistettä
LIITÄNNÄT usb 3.0, hdmi, mikrofoni
MUISTI compact flash (udma 7 -yhteensopiva), sd, sdhc, sdxc (uhs-I-yhteensopiva)
SALAMA ponnahtaa, langaton ulkoisen salaman ohjaus, varustekenkä ulkoiselle salamalle
AKUN varaus riittää noin 700 kuvan ottamiseen
MUUTA gps, wlan-lisävarusteena
MITAT 152,0 x 116,4 x 76,4 mm
RUNGON PAINO 845 g
VÄRI musta
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

Canon_5Ds_5Dsr_kennot

Canon_5Ds_taka Canon_5Dsr_ylä