Älypuhelin ohjaa kameraa ja jakaa kuvat kavereille

Kaikki eivät tiedä, että nykyaikaisen kameran voi kytkeä langattomasti älypuhelimeen. Vieläkin harvempi on sitä itse kokeillut – ja todennut samalla miten helppo kuvia on jakaa ja ohjata kameraa älypuhelimen kosketusnäytöltä.

01_KameraohjausKun perheen juniori nappaa kouluun lähtiessään eteisessä selfien ja kertoo automatkalla mitä kaverit ovat siitä Instagramissa kommentoineet, puheet kameran ja älypuhelimen yhdistämisestä saattavat tuntua kaukaa haetuilta.

Kännyköiden kanssa touhutessa ei kuitenkaan aina muista, että pokkareilla ja järkkäreillä on edelleen omat kiistattomat etunsa. Ne kannattaa hyödyntää, vaikka kuvaisikin samalla ahkerasti myös kännykällä.

Älypuhelimen ja valokuvakameran liittoon voi tutustua lataamalla puhelimeensa ilmaisen ohjaussovelluksen Google Play tai App Store -kaupasta. Windows-puhelimia juuri mikään kamera sen sijaan tue.

Käyttöohjeissa kerrotaan yleensä seikkaperäisesti miten sovellus toimii ja miten kamera liitetään älypuhelimeen wi-fi-yhteydellä. Sen jälkeen sovellusta voi kokeilla kotona kaikessa rauhassa.

Ennen kuin syvennymme aiheeseen tarkemmin, katsotaan lyhyt video siitä, miten helppoa kameraa on hallita älypuhelimella ja jakaa sillä otettuja kuvia esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Kameran ja älypuhelimen liitto on siinä mielessä harvinainen, että se yhdistää kummankin hyvät puolet ja vieläpä erittäin helposti. Lisäksi kuvaaja saa käyttöönsä uusia työkaluja, kuten kamaran etäohjauksen puhelimen näytöltä. Etäohjauksesta on hyötyä vaikkapa silloin, kun kamera pitää sijoittaa ahtaaseen paikkaan, johon kuvaaja ei mahdu itse mukaan.

Aloittakaamme kuitenkin siitä, miten kameran ja puhelimen yhdistäminen hyödyttää kaikkia meitä, jotka jaamme kuvia esimerkiksi Facebook-kavereille tai Instagram-palveluun.

Parempia kuvia jakoon

Puhelimen omalla kameralla on vaikea saada onnistuneita otoksia liikkuvista kohteista. Myös vähässä valossa otettujen kuvien laatu jättää usein toivomisen varaa. Siksi tällaiset hankalat kohteet jäävät kännykällä usein kuvaamatta, tai sitten jälki on sen verran kehnoa, ettei otoksia viitsi jakaa tai edes säilyttää. Esimerkiksi alla oleva kuva olisi jäänyt puhelimella kokonaan ottamatta.

02_Kameraohjaus_nopea_liike

Kännykän laajakulmaobjektiivi ei sovellu kovin hyvin myöskään henkilökuvien ottamiseen. Joskus hieman ihmetyttää, miksi vaikkapa juhliin pynttäytynyt kaunotar jakaa selfieitä, jossa laajakulma on vääristänyt kasvot ilmapallon muotoisiksi. Pokkarilla tai vaikka järjestelmäkameralla hieman etäämpää otettu selfie antaisi kohteesta paljon mairittelevamman kuvan.

03_Panasonic_selfie

Kuvat talteen

Kaikkia valokuvia ei suinkaan tarvitse ottaa esimerkiksi järjestelmäkameralla. Yhtä lailla voi sanoa, että kännykkä on ainoana kuvausvälineenä jopa hieman vaarallinen. Tällä emme tarkoita selfie-tikulla sohimista, vaan sitä, että kännykällä otettuja ja sosiaaliseen mediaan jaettuja kuvia ei tule välttämättä arkistoineeksi kovin huolellisesti.

Facebook ja Instagram ovat kivoja juttuja, mutta kuka tietää missä ne ja niihin ladatut kuvat ovat vaikka 30 vuoden päästä. Otokset ovat kovin haavoittuvaisia myös kännykän muistissa, ja sieltä niitä harvemmin myös tulostetaan tai koostetaan kuvakirjoiksi. Monet kuvakirjapalvelut tarjoavat tosin omat sovellukset mobiilaitteita varten, mutta se on jo toisen artikkelin aihe.

04_Ifolor_kuvakirja

Sen sijaan kameran, muistikorttien ja tietokoneen kanssa operoitaessa arkistointiin, tulostamiseen tai vaikka kuvakirjoihin tulee kiinnittäneeksi huomiota aktiivisemmin kuin kännykkää räplätessä.

Kun otoksiaan katsoo tietokoneen näytöltä tai vaikka televisiosta, havaitsee myös monien kännykkäkuvien tekniset rajoitukset. Niihin ei yleensä kiinnitä huomiota puhelimen pienellä näytöllä, mutta 20 vuoden päästä, kun kaikissa olohuoneissa on seinänkokoiset 8k-näytöt, rakeisuus ja suttuiset värit alkavat todennäköisesti häiritä.

Älypuhelin voi toisaalta olla mainio apuväline myös kuvien arkistoinnissa ja varmuuskopioinnissa. Esimerkiksi gps-paikkatiedot voi monissa kameroissa lisätä kuviin älypuhelimen kautta. Kaikki kamerat ja niiden ohjaussovellukset eivät kuitenkaan tue paikkatietojen jakamista, joten ainakin aktiivisen matkailijan on hyvä tarkistaa asia jo kuvauskalustoa hankkiessaan.

Älypuhelimeen voi myös siirtää varmuuskopiot kuvistaan vaikka tiettömien taipaleiden takana. Kaikki kamerat ja sovellukset eivät kuitenkaan siirrä kuvia puhelimeen täydellä tarkkuudella, joten varmuuskopiointia tarvitsevan kannattaa selvittää minkä valmistajan tekniikka toimii halutulla tavalla.

05_PlayMemories

 

Jotkut kamerat varmuuskopioivat kuvia myös tietokoneeseen langattomasti kotiverkon kautta.

Videoita etäohjauksella

Kohteen katselu ja kameran laukaisu älypuhelimen näytöltä ei ehkä tunnu kovin tärkeältä ominaisuudelta. Joillekin etäohjauksesta ei ole hyötyä ikinä, mutta moni tarvitsee sitä esimerkiksi asettaakseen kameran paikkaan, jossa sen omaan etsimeen, näyttöön tai painikkeisiin ei pääse käsiksi.

Jos kameran kiinnittää jalustalle kuvatakseen vaikka lasten leikkejä, kohde unohtaa nopeasti kuvaajan olemassaolon, kun kameraa operoi hieman etäämpää älypuhelimella. Eläinten kuvaaminen saattaa sekin onnistua helpommin etäohjauksen avulla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kännykän ja kameran välinen wi-fi-yhteys ei kanna sisätiloissa kuin muutamia metrejä.

06_Etäohjausnäkymä

Kuvausasetuksia voi monipuolisimmista sovelluksista säätää lähes samalla tavoin kuin kameran omista valikoista. Toiset valmistajat ovat sen sijaan lähteneet siitä, että sovellus ja sen hallinta ovat mahdollisimman yksinkertaisia. Joissain kameroissa sovelluksesta voi käynnistää myös videokuvauksen, mutta toisissa on tyytyminen pelkkiin valokuviin.

Lähes kaikkia nykyaikaisia kameroita voi hallita älypuhelimeen ladatulla sovelluksella. Joukkoon mahtuu monia laadukkaita pokkareita ja pikkujärkkäreitä, joita on jopa helpompi pitää mukana kuin älypuhelinta. Kuvien välitön jakaminen ja etäohjaus kiinnostavat varmasti myös monia isolla järjestelmäkameralla kuvaavia tosiharrastajia.

07_Sony_HDR-AS200V_puhelin

Rankkoja olosuhteita sietävä pieni action-videokamera ja älypuhelin ovat nekin mitä mainioin pari, koska puhelinta tuskin uskaltaisi viedä tilanteisiin, joissa action-kamera on kuin kotonaan. Älypuhelimen kautta action-kameran videota voi sen sijaan jakaa langattomasti jopa suoratoistona.

Paras kamera on se, joka on mukana silloin kun sitä tarvitsee. Kännykkä on tässä kohtaa vahvoilla, mutta sillä on kuitenkin omat rajoituksensa. Rajoituksiin ei tarvitse alistua, koska älypuhelimen ja pokkarin tai järkkärin parhaat ominaisuudet on helppo yhdistää.