Monen lapsen, nuoren ja aikuisen toivelahja on älypuhelin

Älypuhelimet pysyvät vuodesta toiseen kodintekniikan suosituimpana ja monen mielestä myös kiinnostavimpana tuoteryhmänä. Tärkeimpiä älypuhelimen valintaperusteita on nykyään kamera, jolla tallennetaan ahkerasti niin valokuvia kuin videoitakin.

01_iPhone_6s_jouluApple iPhone 6S nousi loka- ja marraskuun suosituimmaksi älypuhelimeksi sekä Elisan että Soneran tilastoissa. DNA:n listalla se ylsi kakkoseksi.

Apple iPhone 6S sisältää 12 megapikselin kameran, joka tallentaa myös 4k ultra hd -videoita. Live Photos näppää kuvan juuri ennen ja jälkeen kameran laukaisua ja saa kuvan liikkumaan yhdellä painalluksella. Uutta on myös kosketusvoimakkuuden tunnistava 4,7 tuuman näyttö. Suuremmalla 5,5 tuuman näytöllä varustettu iPhone 6S Plus sisältää myös optisen kuvanvakaimen.

Applen kaikkien aikojen tehokkain 64-bittinen A9-siru tarjoaa huippunopean suorittimen sekä uuden näytönohjaimen, jolla grafiikasta ja peleistä saa irti entistä enemmän. Apple iPhone 6S maksaa 16, 64 tai 128 gigatavun muistilla joko 760, 870 tai 980 € ja iPhone 6S Plus vastaavasti 870, 980 tai 1090 €.

02_LG_G4_joulu

LG G4 on sopiva puhelin valokuvauksesta kiinnostuneille. Se voitti aiemmin tänä vuonna muun muassa EISA-palkinnon parhaasta älypuhelimen kamerasta.

LG G4:n kamera sisältää 16 megapikselin ja 1/2,6 tuuman cmos-kennon, joka on hieman isompi kuin useimpien kilpailijoiden 1/3 tuuman kennot. Vähässä valossa otettujen kuvien laatua parantavat lisäksi objektiivin hyvä valovoima f/1,8 sekä uusi kolmiakselinen kuvanvakain. Kokeneelle kuvaajalle tarjotaan mahdollisuus säätää tarkennus, suljinaika, herkkyys, valotuskorjaus ja valkotasapaino käsin.

Takakuori on pinnoitettu ruskeaksi, mustaksi tai punaiseksi kasvivärjätyllä nahalla. Hieman edullisemmin saa malliversion, jossa on harmaa, kullanvärinen tai valkoinen metallinomainen takakuori. LG G4:n hinnat alkavat noin 500 eurosta.

Microsoft, 2015.
Microsoft, 2015.

Microsoft Lumia 950 ja 950 XL saapuivat Suomeen sopivasti joulun alla. Ensimmäiset Windows 10 -käyttöjärjestelmää hyödyntävät 950 ja 950 XL ovat odotetuimpia Lumia-älypuhelimia pitkään aikaan.

Pienemmässä 950:ssä on 5,2 tuuman ja isommassa 950 XL:ssä 5,7 tuuman näyttö. Kumpikin sisältää monien aiempien Lumia-mallien tapaan laadukkaan PureView-kameran. Siinä on 20 megapikselin kenno sekä optinen kuvanvakain, joka auttaa saamaan hyviä kuvia vähässäkin valossa.

Microsoft Lumia 950 maksaa alle 600 € ja isompi 950 XL alle 700 €. Jos puhelimen ostaa tammikuun loppuun mennessä, kaupan päälle saa noin 100 € maksavan Display Dock -telakan. Sen avulla puhelimeen voi kytkeä ulkoiseen näytön ja näppäimistön, jolloin 950:ää ja 950 XL:ää voi käyttää tietokoneen tapaan.

04_Samsung_S6_edge_joulu

Samsung S6 edge+ on reunoille kaareutuvalla 5,7-tuuman näytöllä varustettu tehokas puhelin. Koska näyttö kääntyy kummankin reunan yli, tärkeimmät puhelut ja viestit erottaa heti muista puhelinta vilkuilematta. People Edge -toiminnon avulla voi määritellä viidelle ihmiselle omat reunanäytöllä näkyvät värit. Kun puhelin soi pöydällä näyttö alaspäin, reunat hehkuvat soittajalle valitulla värillä.

Muistin määrä on nostettu 4 gigatavuun, ja tallennustilaksi voi valita 32, 64 tai 128 gigatavua. Kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja objektiivin valovoima f/1,9. Optinen kuvanvakain auttaa saamaan hyviä kuvia vähässäkin valossa. Samsung S6 edge+ -älypuhelimien hinnat alkavat noin 700 eurosta.

05_Sony_Xperia_Z5c

Sony Xperia Z5 -sarjan puhelimissa on aivan uusi kamera, jonka tekniikan kerrotaan olevan peräisin Sonyn ammattilaistason α-järjestelmäkameroista. Kookkaalla 5,2 tuuman näytöllä varustettu Sony Xperia Z5 sekä pienempi 4,6-tuumainen Xperia Z5 Compact sisältävät kumpikin 1/2,3 tuuman ja 23 megapikselin kennon sekä huippunopean tarkennusautomatiikan, joka perustuu sekä kontrastin että vaihe-eron mittaamiseen.

Huippumalli Sony Xperia Z5 Premium tarjoaa 4k ultra hd -näytön ensimmäisenä älypuhelimena maailmassa. Puhelin osaa lisäksi muuntaa full hd -sisällöt 4k ultra hd -tarkkuudelle. Vesitiiviiden Sony Xperia Z5 Compact -älypuhelimien hinnat alkavat alle 600 eurosta ja Premium-mallien noin 850 eurosta.