Perinteet hallitsevat joulunajan tv:n katselua

Suoratoisto eli striimaus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, mutta jouluna perinteiset tv-lähetykset pitävät yhä pintansa. Suosituimmaksi yksittäiseksi ohjelmaksi nousee Joulurauhan julistus.

02_2015_joulu_tv_avausSamsungin YouGov-tutkimusyhtiöllä teettämän kyselyn mukaan 38 prosenttia suomalaisista ei olisi valmis striimaamaan Samu Sirkan joulutervehdystä sen sijaan, että katsoisi sen suorana televisiosta. Toisaalta kaikista vastaajista yhteensä 36 prosenttia olisi valmis ainakin harkitsemaan ohjelman katselua suoratoistona.

Alle 34-vuotiaiden keskuudessa vastaava luku kohosi jopa 42 prosenttiin. Vähiten suosittua striimaus oli yli 55-vuotiaiden keskuudessa.

Tutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista katsoo televisiota jouluna hieman enemmän kuin tavallisesti. Ehdottomasti suosituinta on katsoa suoria tv-lähetyksiä perinteisestä televisiosta, mutta 18–34 -vuotiaista nuorista aikuisista 23 prosenttia kertoo katsovansa ohjelmia tietokoneelta. Heistä suoratoistopalveluita kertoi käyttävänsä 13 prosenttia.

Mielenkiintoista on, että miehet näyttävät olevan hieman naisia innokkaampia hyödyntämään jouluohjelmien katseluun muita tapoja kuin perinteisiä tv-lähetyksiä. Miehistä 19 prosenttia katsoi jouluohjelmia tietokoneelta ja 9 prosenttia tabletilta. Naisista ohjelmia katsoi tietokoneelta 15 prosenttia ja tabletilta vain 5 prosenttia.

Joulun suosikkiohjelmaksi kyselyssä paljastui Joulurauhan julistus. Sitä ilmoitti katsovansa 33 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Suosituin ohjelma oli vanhemman väestön keskuudessa, sillä 55–74 -vuotiaista Joulurauhan julistusta kertoi seuraavansa 52 prosenttia. Toiseksi suosituin jouluohjelma oli tutkimuksen mukaan Lumiukko-piirretty, jota katsoo neljännes suomalaisista. Etenkin naiset (32 %) ja alle 34-vuotiaat (32 %) pitivät Lumiukosta.

– Jouluperinteet ovat ihmisille yhä tärkeitä. Perheen kerääntyminen television ääreen joulun pyhinä on monelle itsestään selvä traditio. Kolmannes (35 %) suomalaisista ilmoittaa television katselulla olevan paljon merkitystä joulutunnelman luomisessa. Tämä kertoo siitä, miten keskeinen rooli televisiolla on ihmisten joulunvietossa, pohtii Markus Nummisalo Samsungilta.

Joulun suosituimmat tv-ohjelmat
Joulurauhan julistus (33 %)
Lumiukko (26 %)
Samu Sirkan joulutervehdys (19 %)
Joulupukin kuumalinja (14 %)
Joulupukki ja noitarumpu (9 %)
Yksin kotona (9 %)
Ihmeellinen on elämä (6 %)
Joulukalenteri (5 %)

Tietoja tutkimuksesta
Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö YouGov. Siihen osallistui 1010 iältään 18–74-vuotiasta suomalaista miestä ja naista. Tutkimus toteutettiin sähköpostitse 11.–13. joulukuuta 2015.