Design Lab aktivoi tulevaisuuden huippumuotoilijat

Vuodenvaihde houkuttelee arvioimaan ja ennustamaan tulevia aikoja ja trendejä. Yksi tapa nähdä tulevaisuuteen on katsoa millaisin ideoin muotoilua opiskelevat valmistautuvat töihinsä eri puolilla maailmaa.

02_Design_Lab_2015_avausElectrolux järjestää vuosittain Design Lab -kilpailun, jonka tarkoituksena on stimuloida ja aktivoida muotoilun opiskelijoita ympäri maailman kutsumalla heidät esittämään uusia ideoita tulevaisuuden koteihin. Kilpailu tarjoaa samalla mahdollisuuden tavoittaa parhaat tulevaisuuden kyvyt.

Kansainvälisen Design Lab -kilpailun palkintogaala järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Pääpalkinto oli kuuden kuukauden palkallinen harjoittelupaikka Electroluxin Global Design Centerissä. Voittaja sai lisäksi 10000 euron rahapalkinnon, toiseksi päässyt 6000 euroa ja kolmannelle sijalle yltänyt 4000 euroa. Kilpailussa jaettiin myös People’s Choice -palkinto, joka annetaan eniten yleisöääniä saaneelle konseptille. Yleisön suosikki palkittiin 2000 eurolla.

Vuoden 2015 Design Lab -teema oli Healthy Happy Kids. Sen myötä Electrolux haastoi muotoilun opiskelijat suunnittelemaan lapsia varten tuotteita ja palveluita, jotka vastaavat kaupungistumisen ja tulevaisuuden lapsiperheiden arjen haasteisiin. Kilpailu keräsi 1500 osallistujaa ympäri maailmaa.

Olemassa olevaa teknologiaa hyödyntäen

Voittajaksi vuoden 2015 Electrolux Design Lab -kilpailussa nousi brittiläisen Jordan Leen suunnittelema Bloom. Lee yhdistää digitaalisen ja käytännön opetuksen kannustamalla hyviin keittiökäytäntöihin hauskanpidon kautta.

03_Design_Lab_2015_!– Bloom perustuu oikeisiin tarpeisiin ja hyödyntää kekseliäästi jo olemassa olevaa teknologiaa. Tällä viehättävällä konseptilla on potentiaalia moniin käyttötarkoituksiin. Se opettaa lapsia ja inspiroi heitä niin digitaalisella, fyysisellä kuin tunnetasollakin, kiteytti Electroluxin muotoilujohtaja ja raadin päätuomari Lars Erikson.

Toiselle sijalle kilpailussa pääsi liettualainen Dominykas Budinas suunnittelemallaan Air Shield -lastenvaunulla, joka luo oman puhtaan mikroilmastonsa. Raadin mukaan konsepti perustuu oikeaan ja tärkeään tarpeeseen. Air Shield perustuu jo olemassa olevaan teknologiaan, ja sille on selkeästi markkinarako. Tuotteella voisi mahdollisesti pelastaa henkiä ja auttaa pikkulapsia pysymään terveempinä.

Kolmannen palkinnon sai Q.H:n Jeongbeen Sen -konsepti, joka yhdistää ilmanpuhdistajan ja hulavanteen samaan pakettiin. Raadin mukaan Q.H. päivittää ikonisen tuotteen tälle vuosisadalle. Muotoilu on ajatonta, ja itse lopputuote on inspiroiva ja kiehtova.

Yleisön suosikiksi nousi brasilialaisen Larissa Trindaden Weaver, joka sai 4300 ääntä Design Labin kotisivuilla.