Sony PS-HX500 muuntaa vinyylit biteiksi

Lp-levyjen paluu on saanut monet valmistajat herättämään henkiin vanhoja klassikkosoittimia. Sony on kuitenkin lähtenyt kehittämään vinyylin pohjalta jotain aivan uutta.

01_Sony_PS-HX500_avausSony PS-HX500 on tyypillinen hihnavetoinen levysoitin. Sen valumetallilautasta pyörittää kaksinopeuksinen moottori, joten soitin kelpuuttaa sekä 33 että 45 kierroksen levyt.

Levylautasen päällä oleva viiden millimetrin kumimatto, paksu pölykansi ja kumijalat vaimentavat haitallisia värähtelyjä. Suoraa äänivartta ja siihen yhdistettyä äänirasian ruuvikiinnityskelkkaa kehutaan keveiksi ja lujiksi.

Tähän saakka kaikki on kutakuinkin tuttua ja turvallista, mutta se onkin vasta alkua.

Sony PS-HX500 on näet maailman ensimmäinen levysoitin, joka muuntaa vinyylilevyjen analogisen äänen muun muassa super audio cd -levyistä ja korkean erottelun musiikkitiedostoista tuttuun dsd-formaattiin (5,6 ja 2,8 MHz). Digitaalimuunnoksen voi tehdä myös pakkaamattomaan wav-muotoon.

Soittimen luomia digitaalisia musiikkitiedostoja pystyy muokkaamaan ja koostamaan pc- sekä mac-tietokoneisiin ladattavalla sovelluksella. Editoinnin jälkeen musiikin voi siirtää esimerkiksi kannettavaan soittimeen tai älypuhelimeen. Kodin stereolaitteistoon Sony kytkeytyy linja- tai levysoitinliitännän kautta, eli soittimen sisällä on myös riaa-korjain.

Vaikka lp-levyjen muuntaminen digitaalimuotoon suoraan levysoittimessa ei ole mikään uusi idea, Sony on kuitenkin panostanut sekä soittimeen että sen sisällä olevaan digitaalitekniikkaan aivan eri tavoin kuin useimmat kilpailijat.

Sony PS-HX500 tulee kauppoihin huhtikuussa. Hinnaksi arvioidaan noin 500 euroa. Lisätietoja löytää valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.

02_Sony_PS-HX500_ylä