Koirat valitsevat mieluummin Beyoncén kuin Beethovenin

Sony ja eläinten tajunnan asiantuntija Anna Wilkinson tutkivat kotikoirien musiikkimieltymyksiä. Tutkimuksen mukaan niiden häntä heiluu listahittien tahtiin.

01_Sony_koirat_avausMusiikki on parhaimmillaan, kun siitä nauttii läheisten kanssa. Niinpä Sony kokeili, mitä ihmisen paras ystävä valitsisi levylautaselle, jos saisi valita – rauhoittavia klassisia konserttoja vai meneviä listahittejä.

Sony teki tutkimuksen yhteistyössä eläinten aistien asiantuntijan tohtori Anna Wilkinsonin sekä tohtoriopiskelija Natalia Albuquerquen kanssa. Wilkinson on eurooppalaisen eläinten käyttäytymistä tutkivan järjestön, Association for the Study of Animal Behaviour (ASAB), jäsen.

Tutkimuksessa havaittiin, että eläimet ovat paljon kiintyneempiä listahitteihin kuin tunnettuihin klassisiin teoksiin. Tutkimuksen koirista 62 prosenttia valitsi spontaanisti nykymusiikin, kun ainoastaan 38 prosenttia valitsi klassisen.

Kun koirille annettiin 10 valintakertaa kahden musiikkityylin välillä, koirat valitsivat hittikappaleet merkittävästi useammin kuin klassisen musiikin. Havainto, että koirat valitsivat listahitit klassisen sijaan, kertoo miten ne nauttivat enemmän korkeatempoisista ja rytmikkäistä kappaleista.

Sivutuotteena video

Tutkimukseen käytettiin kahta Sony GTK-XB7 -äänentoistojärjestelmää, joista koirille soitettiin joko klassista tai pop-musiikkia. Hauvojen reaktiot dokumentoitiin ja niitä vertailtiin keskenään.

Musiikkia soitettiin kummastakin kaiuttimesta pareittain, siten että kummastakin kaiuttimesta soi oma kappaleensa. Kappaleparit esitettiin satunnaisessa järjestyksessä ja kaiuttimen sijoittelua muutettiin mahdollisimman vähän luotettavien tulosten saamiseksi.

Koesävelmät sisälsivät viisi kuuluisaa klassista teosta Mozartin ja Pechelbelin kaltaisilta säveltäjiltä sekä viisi kuuluisaa hittiartistia Elvis Presleystä ja Martin Garrixista Justin Bieberiin ja Beyoncéen.

Oheinen video visualisoi äänen sen kautta, miten eläimet reagoivat Martin Garrixin huippusuosittuun Animals-hittikappaleeseen. Videossa eläimet bailaavat hitin tahtiin Sonyn GTK-XB7-äänentoistojärjestelmän vieressä. Se tuottaa erittäin tukevan bassotoiston ja tehostaa tunnelmaa musiikin mukaan muuttuvalla valaistuksella.

”Party Animals” -videosta näkee kuinka jänis liikuttaa nenäänsä basson tahtiin, pitkäkarvaiset koirat nauttivat musiikin voimasta ja kissat bailaavat musiikin tahdissa tanssilattialla.

Unit 9 -tuotantoyhtiön videossa osa otoksista on kuvattu nopeudella tuhat ruutua sekunnissa, ja eläinten reaktiot näkyvät hidastuksissa erittäin hyvin. Hidastuksista voi myös seurata kuinka äänenpaineesta syntyvät ilmavirtaukset näkyvät esimerkiksi eläinten turkissa. Yksi videon kohokohdista on otos, jossa Persialainen kissa nauttii basson jytkeestä pystyyn nostetun subwoofer-kaiuttimen päällä.

Videon ja tutkimuksen eettisyys hyväksytettiin Lincoln-yliopiston eettisellä komitealla. Lisäksi eläinten omistajilta saatiin kirjallinen suostumus. Tutkimukseen osallistui yhdeksän aikuista, erirotuista lemmikkikoiraa.

02_Sony_koirat_kaiutin