Vinkkejä mansikoiden pakastamiseen

Mansikat kypsyvät ja on aika pakastaa niitä talven varalle. Ennen pakastamistoimiin ryhtymistä on hyvä tarkistaa pakastimen tilanne. Mikäli huurretta ja jäätä on kertynyt kylmäaineputkistoon paksulti, noin 3–5 millimetriä, pakastin kannattaa ensin sulattaa.

1606 Mansikat avausJäästä vapaalla, ”puhtaalla” pakastimella marjat pakastuvat tehokkaasti ja nopeasti. Nopeus onkin valttia pakastuksessa, koska mitä nopeammin mansikat jäätyvät, sitä kiinteämpiä ja herkullisempia ne ovat, kun ne sulatetaan käyttöä varten.

Muista kytkeä pakastin pakastustoiminnolle hyvissä ajoin ennen kuin lisäät mansikat pakastimeen. Aika riippuu pakastettavasta määrästä ja pakastimen täyttöasteesta, mutta vähintään 6 tuntia tai jopa 24 tuntia ennen. Tämä takaa sen, että pakastin on riittävän kylmä, ja myös pakastimessa jo olevat tuotteet säilyvät kylminä pakastuksen aikana.

Tarkista pakastimen pakastuskyky

Älä pakasta liikaa kerralla. Voit pakastaa yhden vuorokauden aikana enintään pakastimen pakastuskyvyn verran mansikoita, jotta ne jäätyisivät mahdollisimman nopeasti. Tarkista pakastimen pakastuskyky (kg/24 h) laitteessa olevasta arvokilvestä. Mansikoiden pakastuminen kestää siis 24 tuntia, ja tänä aikana pakastimeen ei saa lisätä uusia pakastettavia ruokia.

Aseta mansikat pakastushyllylle tai pakastusta varten tarkoitettuihin laatikoihin, jotka on mainittu käyttöohjeessa. Älä laita mansikoita pakastumaan aiemmin pakastettujen tuotteiden päälle.

Tuoreina pakastimeen

Pakasta mansikat mahdollisimman pian poimimisen tai ostamisen jälkeen, jotta niiden rakenne säilyy kiinteänä ja hyvänä. Pienet mansikat voi pakastaa kokonaisina, suuremmat kannattaa viipaloida tai soseuttaa aiotusta käyttötavasta riippuen.

Pakasta mansikat puhtaissa ja tiiviissä rasioissa tai pusseissa. Laita yhteen astiaan aina vain kerralla sulatettavaksi ja käytettäväksi sopiva määrä marjoja.

Muista myös kytkeä pakastustoiminto pois vuorokauden kuluttua välttääksesi turhaa energiankulutusta. Tosin uusimmissa pakastimissa on automaattinen pakastuksen poiskytkentä.