Palkittuja LG-televisioita ja kolmen formaatin laajasävykuvaa

Berliinin IFA-messuilla LG:n osastolle asteltiin 216:sta kaarevasta 55 tuuman oled-kuvaruudusta kootun tunnelin läpi. Tunnelin pituus oli 15 metriä, leveys 7,5 metriä ja näyttöjen yhteenlaskettu pikselimäärä 447 897 600.

02_ifa_2016_lg_tv_avaus

LG panostaa televisioissaan oled-tekniikkaan, ja työ on myös tuottanut tulosta. Esimerkiksi alan lehtien ja verkkojulkaisujen toimittajista koostuva EISA-raati on valinnut LG:n oled-television parhaaksi kalliimman hintaluokan televisiomalliksi Euroopassa jo viitenä vuotena peräkkäin.

Tavallisen television nestekidepaneelissa kuva saadaan aikaan taustavalolla, joka tuotetaan yleensä ledien avulla. Oled-paneelissa kukin kuvapiste on niin sanottu orgaaninen led (oled), joka säteilee valoa jo itsessään. Koska taustavaloa ei tarvita, jokaisen kuvapisteen voi kytkeä päälle tai pois yksitellen, jolloin kontrasti ja sitä kautta myös värintoisto saadaan erinomaiseksi.

LG on kehittänyt oled-paneeleja pitkään ja valmistaa niitä omien televisioidensa ohella myös muille merkeille.

LG:n osastolla nähtiin muun muassa uusin huippumalli LG Signature OLED 65G6. Ohut ja tyylikkäästi muotoiltu tv näyttää hyvältä kaikista suunnista, jopa takaa.

03_lg_65g6_taka

Laajasävykuva on iso parannus

LG Signature OLED 65G6 yltää tietenkin 4k ultra hd -tarkkuuteen ja toistaa hdr-laajasävykuvaa (engl. high dynamic range). Tutkimusten mukaan hdr-laajasävykuvan suuri kontrasti ja laaja värintoisto koetaan usein merkittävämmäksi parannukseksi kuin 4k ultra hd -kuvan tuoma tarkkuuden kasvu.

Laajasävykuvan formaatti on uusilla ultra hd blu-ray -levyillä nimeltään hdr10, ja sitä tukevat myös nykyiset hdr-televisiot. Formaatteja on kuitenkin useita, joskin hdr10:n lisäksi vain Dolby Vision on noussut merkittävään asemaan.

LG Signature OLED 65G6 on siitä harvinainen televisio, että se toistaa sekä hdr10 että Dolby Vision -järjestelmän laajasävykuvaa. Dolby Vision -toistoa ei saa aikaiseksi ohjelmistoa päivittämällä, vaan elektroniikka pitää rakentaa erityisesti sitä varten.

Dolby Vision tarjoaa omat kuvanlaadulliset etunsa, joten on mahdollista, että sitä hyödynnetään hdr10:n rinnalla esimerkiksi joillain ultra hd blu-ray -levyillä tai elokuvien suoratoistopalveluissa.

LG esitteli IFA-messuilla myös niin sanottua hlg-formaattia tukevaa televisiota. Englantilaisen BBC:n ja Japanin yleisradioyhtiö NHK:n yhdessä kehittämä hlg-laajasävykuva soveltuu erityisen hyvin tv-lähetyksiin. Yksi syy on se, että hlg-lähetettä voi katsoa myös tavallisilla televisoilla, jotka eivät tue hdr-tekniikkaa.

Vaikka kilpailevilla järjestelmillä on joskus taipumus hidastaa uuden tekniikan yleistymistä, LG näytti, että samaan televisioon on mahdollista saada tuki kaikille kolmelle kiinnostavimmalle laajasävyformaatille.

04_lg_65g6_etu

05_lg_65g6_yla