Kodinkoneiden etäohjaus älypuhelimella ja tabletilla kiinnostaa yhä useampia

Suomalaisista jopa 70 prosenttia on joskus tai usein huolissaan siitä, muistiko kotoa lähtiessään kytkeä pois päältä jonkin kodinkoneen. Ruotsissa vastaava luku on 62 prosenttia. Norjassa ja Tanskassa puolet vastaajista oli huolissaan päälle jääneistä kodinkoneista. Tiedot käyvät ilmi Siemensin teettämästä kyselytutkimuksesta.

02_siemens_home_connect_avaus

Suomalaisten mielestä mahdollisuus valvoa ja käyttää kodinkoneita myös silloin, kun on poissa kotoa (34,6 %) sekä ajansäästö kotitöissä (19,3 %) ovat tärkeimmät syyt hallita kodinkoneita älypuhelimeen tai tablettiin ladatun sovelluksen kautta. Eniten suomalaisia kiinnostaisi mahdollisuus ohjata älylaitteella pyykinpesukonetta (34,7 %), uunia (28,7 %), kahvinkeitintä (25,5 %) ja astianpesukonetta (24,5 %).

Tällä hetkellä puhelimella tai tabletilla kodin laitteita ohjaa vasta harva suomalainen – vain 13 prosenttia vastaajista. Muissa Pohjoismaissa laitteiden etäohjaaminen älylaitteella on yleisempää. Ruotsi (26,8 %) ja Tanska (25,75 %) ja ovat tässä suhteessa edelläkävijämaita. Norjassakin joka viides (21,8 %) etäohjaa jo kodintekniikka mobiililaitteella.

Odotuksia ja huolenaiheita

Futuristi Elina Hiltunen toteaa, että menemme yhä enemmän kohti älykästä kotia, jossa erilaiset laitteet ja jopa ihmiset ovat osana nettiä.

– Tämä tapahtuu kahdestakin syystä: teknologia kehittyy ja halpenee, ja toisaalta verkossa olevat laitteet helpottavat elämäämme, Hiltunen arvioi.

Eniten verkkoon liitettyjen kodinkoneiden etäohjauksessa suomalaisia huolettaa kodin turvallisuus eli tulipalon tai muun vahingon vaara (87,3 %). Myös vakuutusturvaan (34,2 %) ja yksityisyyden suojaan (30,9 %) liittyvät asiat huolettavat.

Siemens-kodinkoneiden markkinointipäällikkö Kristiina Pakarinen vahvistaa, että tietoturvallisuuteen ja tuoteturvallisuuteen suhtaudutaan vakavasti.

– Etäohjaussovelluksiin, kuten Siemens-kodinkoneiden käyttämä Home Connect, tehdään muun muassa säännölliset järjestelmätarkistukset ammattimaisten hakkereiden varalta, Pakarinen kertoo.

Poimintoja tutkimuksesta

Kyselyn mukaan suomalaiset käyttävät älypuhelimen sovelluksia eniten ajan tasalla pysymiseen ja uuden tiedon saamiseen (57%), viihtymiseen (56,9%) ja sosiaalisen median seuraamiseen (53,4%). Lähes joka viides (19,3%) seuraa sovellusten avulla liikkumistaan ja terveydentilaansa. Ostoksia puhelimella tai tabletilla tekee 18,8 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Viisi suosituinta kodinkonetta, joita suomalaiset toivovat voivansa etäohjata, ovat pyykinpesukone (34,7 %), uuni (28,7 %), kahvinkeitin tai espressokone (25,5 %), astianpesukone (24,5 %) ja jääkaappi (4,3 %)

Viisi suosituinta laitetta, joita suomalaiset tällä hetkellä etäohjaavat, ovat musiikkilaitteet (39,7 %), turvallisuusjärjestelmä (19,9 %), lämmitys (13,2 %), valaistus (10,6 %) ja pyykinpesu- sekä kuivauslaitteet (8,5 %)

Tutkimuksen toteutti Pohjoismaissa Siemens-kodinkoneiden puolesta M3 Research toukokuussa 2016. Kyselyyn vastasi 1000 henkilöä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

04_siemens_kg36nhi32

Siemens-kodinkoneet on jo tuonut markkinoille laajan valikoiman kodinkoneita, joita voi etäohjata mobiililaitteeseen ladatulla Home Connect -sovelluksella. Yksi niistä on noin 1880 euroa maksava jääkaappipakastin KG36NHI32. Jääkaappiin on asennettu kaksi kameraa, joiden avulla pystyy ruokakaupassa tarkistamaan mitä jääkapista löytyy. Jos ovi on jäänyt auki, kaappi lähettää viestin mobiililaitteeseen.

03_siemens_wmh4y8s9dn

Noin 1970 euroa maksava pesukone Siemens WMH4Y8S9DN on mahdollista käynnistää etäohjauksella mistä tahansa. Easy Start -toiminto auttaa valitsemaan juuri oikean pesuohjelman esittämällä muutaman helpon kysymyksen mobiililaitteen näytöllä esimerkiksi kangaslaadusta ja väristä. Sovellus lähettää ilmoituksen, kun pyykki on valmista tai pesuainesäiliöön on lisättävä pyykinpesuainetta.