Älypuhelin ja älykello ovat monen lahjalistan kärjessä

Uudesta älypuhelimesta riittää iloa ja hyötyä vuosiksi eteenpäin. Puhelimien kamerat ovat entistä kehittyneempiä, ja ne tallentavat jopa 4k ultra hd -videoita. Monelta lahjatoivelistalla löytyy myös tyylikäs älykello tai 360 asteen kamera, jolla kokemuksiaan voi jakaa virtuaalitodellisuuteen.

02_1612_mobiili_avaus

Apple Watch -älykellon kakkosversio julkistettiin syyskuussa. Se on edellisestä mallista poiketen vesitiivis ja sisältää gps-paikannuksen sekä sykemittarin. Näyttökin entistä kirkkaampi ja kuvanlaatu parempi.

03_apple_watch_2

Kellon mukana toimitetaan täysipainoinen kuntoilusovellus, joka sisältää juoksijoille, pyöräilijöille ja nyt myös uimareille on kehitettyjä harjoitteluohjelmia. Kävelyn vaikutus päivän kuntoiluannokseen otetaan sekin tietysti huomioon. Apple Watch Series 2 -älykellojen hinnat alkavat noin 450 eurosta, ja varustelluimmat mallit maksavat noin 1500 euroa.

 

04_samsung_gear_s3

Samsung Gear S3 -älykellosta on tarjolla kaksi versiota, perinteisesti muotoiltu Classic sekä urheilullisempi Frontier. Molemmat tarjoavat samat ominaisuudet, kuten gps-paikannus, kaiutin ja mikrofoni, sykemittari, veden- ja pölynkestävyys ja jopa neljän päivän akkukesto. Kellotaulu näkyy silloinkin, kun laite on lepotilassa, mikä lisää vaikutelmaa tavallisesta rannekellosta. Koska rannekekiinnitys on 22 mm leveä, Gear S3:een sopivat useimmat tavalliset kellorannekkeet. Rannekkeiden vaihtamisen lisäksi omaa tyyliään voi toteuttaa muokkaamalla kellotaulua mieleisekseen. Samsung Gear S3 Frontier ja Gear S3 Classic maksavat noin 400 euroa.

 

05_samsung_gear_360

Samsung Gear 360 on niin sanottu 360 asteen video- ja valokuvakamera. Kameran tallentamia 360-näkymiä katsotaan suoraan puhelimesta Gear VR -virtuaalilaseilla. Niitä voi myös jakaa esimerkiksi YouTube- ja Facebook-sivustoille, missä ne saa näkyviin nettiselaimella. Kuvattavaa kohdetta tarkkaillaan puhelimen näytöltä, mutta kameran hallinta onnistuu myös ilman puhelinta. Gear 360 sisältää kaksi kalansilmäobjektiivia sekä kaksi 15 megapikselin kennoa. Ne tuottavat yhdessä 360 asteen virtuaalitodellisuusnäkymän. Kuvaaminen onnistuu myös yhdellä objektiivilla, jolloin näkymä vastaa tavallista action-kameraa. Samsung Gear 360 maksaa noin 400 euroa.

 

06_apple_iphone7_plus

Apple iPhone 7 sekä isommalla 5,5 tuuman näytöllä ja kaksoiskameralla varustettu iPhone 7 Plus ovat monen Apple-ystävän toivelahjoja. Uudet iPhonet ovat edeltäjiään tehokkaampia, ja ip67-luokitukset täyttävän sääsuojauksen ansiosta ne sietävät entistä paremmin sekä roiskevettä että pölyä. Plus-malli sisältää kaksoiskameran, jonka tele-objektivilla saa hyviä kuvia myös kauempana sijaitsevista kohteista. Videot tallentuvat parhaimmillaan 4k ultra hd -tarkkuudella ja nopeudella 30 ruutua sekunnissa. Apple iPhone 7:n hinnat alkavat noin 780 eurosta ja 7 Plussan noin 920 eurosta.

 

07_lg_v10

LG V10:n takakuori on valmistettu pehmeästä materiaalista, joten puhelimesta saa tukevan otteen esimerkiksi valokuvia otettaessa. Kuvausominaisuuksiin on satsattu muutenkin, ja V10 tallentaa myös 4k ultra hd -videoita. Etukameroita on kaksi, joten selfie-otosten kuvakulmaksi voi valita 80 tai 120 astetta. Valotusasetukset voi halutessaan säätää käsin sekä valokuvia otettaessa että videoita tallennettaessa. Kolmen mikrofonin yhdistelmä mahdollistaa suuntaominaisuuksien säätämisen, mikä parantaa äänen selkeyttä etenkin meluisassa ympäristössä kuvattaessa. Ison 5,7 tuuman näytön tarkkuus on 2560 x 1440 pistettä. LG V10 maksaa noin 650 euroa.

 

08_samsung_galaxy_s7

Samsung Galaxy S7 ja reunojen yli taipuvalla näytöllä varustettu Samsung Galaxy S7 edge ovat tehokkaita ja näyttävästi viimeisteltyjä älypuhelimia. Ne täyttävät IP68-suojaluokitusten vaatimukset ja sietävät niin vettä kuin pölyäkin. Erityistä kiitosta puhelimet ovat saaneet kuvausominaisuuksistaan. Optinen kuvanvakain toimii hienosti myös 4k ultra hd -videoita kuvattaessa, ja jälki on hyvää niukassakin valossa. Dual pixel -tekniikkaan perustuva tarkennus etenee nopeasti sekä luotettavasti. Samsung Galaxy S7:n maksaa 600 euroa ja edge-versio noin 700 euroa.

 

09_sony_xperia_xz

Sony Xperia XZ on valmistajansa perinteiden mukaisesti pöly- ja vesitiivis (ip68), ja sen akku kestää pitkään. Näytön koko on 5,2 tuumaa ja tarkkuus 1920 x 1080 pistettä. Tavallista kookkaammalla 1/2,3 tuuman kennolla varustettu kamera yltää 23 megapikselin resoluutioon. Etukameran tarkkuus on sekin peräti 13 megapikseliä, eli enemmän kuin monen älypuhelimen pääkamerassa. Puhelin toistaa korkean erottelun musiikkitiedostoja (24 bittiä/192 kHz). Sony Xperia XZ maksaa noin 700 euroa.