Samsung ja valosuunnittelija Tatiana Bibikova antavat vinkkejä olohuoneen valaisusta

Valon puute talven pimeinä kuukausina johtaa siihen, että moni suomalainen kokee itsensä alakuloiseksi. Luonnonvalon lisäksi myös sisävalaistus vaikuttaa ihmisten energiatasoihin, ja riittävällä valaistuksella voidaankin vähentää väsymystä sekä lisätä päivittäistä hyvinvointia.

Samsung tilasi tutkimusyhtiö Novukselta kyselytutkimuksen, johon vastasi tuhat suomalaista. Tutkimus osoittaa, että 44 prosenttia suomalaisista kokee pimeän talviajan aiheuttavan alakuloisuutta. Joka kolmas suomalainen viettää 21-28 tuntia viikossa television ääressä ja lähes 40 prosenttia sammuttaa valot katsoessaan televisiota.

Kuten tutkimukset osoittavat, sopiva valaistus huoneessa on tärkeä hyvinvoinnille. Valon määrällä, laadulla ja sijoittelulla voi olla myönteinen vaikutus energiatasoihin.

– Monet tietävät, että talven pimeinä iltoina väsymystä voi torjua lisäämällä valaisusta sisätililoissa. Näin voidaan varmistaa riittävä valomäärä, jotta vireystaso pysyy yllä, toteaa psykologi Helena Kubicek Boye.

Optimaalisen valaistuksen saavuttaminen tv:n katselutilassa saattaa olla haasteellista, ja monet suomalaiset ikäryhmässä 18-29 vuotta suosivat valojen sammuttamista tavoitellakseen parasta katselukokemusta.

– Monet nykyään luultavasti ajattelevat, että valaistus tv-huoneessa on merkityksetön, koska tila yleensä pimennetään. Siksi onkin jännittävää, että uusi näyttötekniikka mahdollistaa uusia tapoja käyttää valoa olohuoneessa. Jotta valaistus on riittävän hyvä ja energisoiva, on varmistettava, että oikeanlaista valoa on riittävästi kaikkialla huoneessa, toteaa valosuunnittelija Tatiana Bibikova, suunnittelutoimisto ECO:sta.

Valosuunnittelijan vinkit optimaalisesti valaistuun tv-katselutilaan

Television taustalla oleva seinä kannattaa valaista. Se vähentää silmiä rasittavaa kirkkaan tv-ruudun ja seinän välistä kontrastia.

Valaistuksen ei ole tarkoitus häikäistä. Valaisimien ei siis pidä olla liian kirkkaita, eikä valoja kannata suunnata suoraan television katsojia kohti. Valo tulee myös jakaa useisiin eri paikkoihin ja korkeuksiin huoneessa.

Led-valoja käytettäessä on suositeltavaa valita lämpimiä sävyjä. Sopivia ovat esimerkiksi 2700 Kelvinin värilämpötilat tai lämpimämmät 1800-2000 Kelvinin sävyt. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita valaisimia, joiden kirkkautta voi säätää esimerkiksi himmentimellä tai varjostimella.

Valoja on hyvä käyttää monipuolisesti yhdistelemällä pehmeää valoa, suoraan lattialle tai seinille kohdistettua valoa ja kodin kauniita yksityiskohtia korostavia valoja.

Suuntaa katto-, pöytä- ja lattiavalaisimia eri suuntiin, mutta varo kiiltävien pintojen aiheuttamia häiritseviä heijastumia. Yleinen ongelma ovat esimerkiksi peilien ja taulujen heijastavat lasipinnat. Kannattaa myös valita tv, jonka kuvaruutu on käsitelty heijastuksia ehkäisevällä pinnoitteella.

Mikä on Samsung qled?

Samsungin uudet qled-televisiot tarjoavat valmistajan mukaan todellisuutta vastaavan kuvan ruudulle. Niiden väritoisto on selvästi parempi kuin tavallisissa televisioissa. Edistyneen Quantum Dot -tekniikan ansiosta qled-televisiot pystyvät toistamaan 100 prosentin värivolyymin (color volume), jolloin värisävyt toistuvat oikein riippumatta näytettävän kuvan kirkkaudesta.

Värisuorituskykyharppauksen mahdollistaa kvanttipisteissä käytettävä uusi metalliseos, jonka ansioista qled-televisiot tarjoavat merkittävästi laajemman väriavaruuden ja täsmällisemmät värit perinteisiin televisioihin verrattuna.

Qled ratkoo useita ongelmia, joita yhdistetään led- ja oled-paneelitekniikoihin. Oled-televisioiden teknisiä rajoitteita ovat Samsungin mukaan elinikä sekä puutteet kirkkaudessa ja värivolyymissa. Toisin kuin oled, qled-paneelit valmistetaan epäorgaanisesta materiaalista, mikä tekee niistä vakaita ja kestäviä.

Samsung kertoo vakuuttuneensa siitä, että kvanttipisteet ovat optimaalisin ratkaisu tv-paneelien valmistusmateriaaliksi, ja ne tulevat uurtamaan uraa uudelle tv-näyttölaite-sukupolvelle.

Qled-tekniikka saapuu markkinoille Q9-, Q8- ja Q7-laitesarjoissa ja ne tarjoavat peräti 1500–2000 nitin huippukirkkauden (Q9-sarjassa 2000 nit). Lisäksi Samsungin uutuustelevisiot pystyvät toistamaan peräti 99 prosenttia dci-p3-väriavaruudesta. Lopputuloksena on värimaailma, joka vastaa elokuvaohjaajien ja värikäsittelijöiden visioita.