Isoja muutoksia antennikanavilla – viritä tv uudelleen 17. toukokuuta

Televisiokanavien uusi toimilupakausi alkaa 17.5.2017. Silloin muuttuvat esimerkiksi MTV3:n ja Nelosen lähetystaajuudet. Maksukanavat siirtyvät samalla dvb-t2-lähetystekniikaan, jolloin kotona olevaa televisiota saattaa joutua täydentämään digiboksilla tai hankkimaan uuden tv:n.

Jotta uuden toimilupakauden aiheuttamat muutokset, kuten MTV3:n ja Nelosen siirtyminen A-kanavanippuun, eivät aiheuttaisi ongelmia, viritä tv uudelleen. Mikäli kanavanippua vaihtavia kanavia ei hae ja viritä uudestaan, ne lakkaavat näkymästä. Muutokset eivät vaikuta tv-kanavien näkyvyysalueisiin.

Useimmissa tv-vastaanottimissa kanavahaku etenee automaattisesti, kunhan sen ensin käynnistää tv:n valikoista. Joissain tapauksissa tarvitaan tehdasasetusten palautus ennen kanavahaun aloittamista.

Jos vastaanotin ei hae kanavia ja päivitä kanavalistaa automaattisesti, kanavat täytyy virittää manuaalisesti. Kanavahakua koskevat ohjeet löytää tv:n käyttöohjekirjasta tai useimpien maahantuojien ja laitevalmistajien verkkosivuilta. Ohjeita kanavien virittämiseen saa myös Digitan ja Viestintäviraston verkkosivuilta.

Kun antennitelevisioverkon uusi toimilupakausia alkaa, Viestintäviraston neuvontapalvelu auttaa kuluttajia television kanavahaun tekemisessä. Palvelun puhelinnumero on 0295 390 280, ja siihen voi soittaa paikallisverkkomaksun hinnalla keskiviikosta perjantaihin 17.-19.5.2017 klo 14.00 – 19.00.

Maksukanavat siirtyvät dvb-t2-tekniikkaan

Toinen 17.5.2017 tapahtuva muutos koskee antenniverkon kautta lähettäviä maksukanavia. Se ei vaikuta kaapeli-tv-kanaviin, nettitelevisioon eikä niihin antennitalouksiin, joissa tv-ohjelmia ei katsota maksukorin avulla. Nyt on silti hyvä tarkistaa oman television sopivuus antenniverkon dvb-t2-lähetyksiin, koska niihin siirrytään koko Suomessa vuonna 2020.

Teräväpiirtoista dvb-t2-lähetystekniikkaa tukevat, Suomessa testatut televisiot ovat saaneet Antenna ready hd -hyväksynnän. Luettelon hyväksytyistä laitteista löytää täältä.

Jos televisiota tai digiboksia ei ole listalla, mutta Ylen hd-kanavat ovat vastaanotettavissa alueellasi, tarkista näkyvätkö ne televisiossasi niille varatuilla kanavapaikoilla. Ylen hd-ohjelmistojen kanavapaikat löytää esimerkiksi osoitteesta www.kaikkitelevisiosta.fi. Mikäli tarpeen, viritä tv uudelleen. Jos hd-ohjelmistot näkyvät, on vastaanottimessa dvb-t2-viritin.

Digiboksi tai uusi tv

Mikäli televisio ei pysty vastaanottamaan dvb-t2-lähetyksiä, antenniverkon maksukanavat eivät enää näy 17.5.2017 lähtien. Televisiota on silloin täydennettävä Antenna ready hd -hyväksynnän saaneella digiboksilla tai se on vaihdettava Antenna ready hd -hyväksyttyyn televisioon. Nämä toimenpiteet tulevat ajankohtaisiksi viimeistään vuonna 2020, jolloin kaikki antenniverkon tv-kanavat siirtyvät dvb-t2-tekniikkaan.

Uuteen dvb-t2-lähetystekniikkaan siirrytään, koska se mahdollistaa nykyistä laajemmin teräväpiirto-ohjelmistojen (hdtv) tarjonnan tai suuremman määrän perustasoisia (sd) ohjelmakanavia.