Gotech-valintaopas: älypuhelimet

Älypuhelin vaihdetaan uuteen useammin kuin tietokone tai viihde-elektroniikan laitteet. Erikoista on sekin, että kalleimmat huippumallit nousevat lähes järjestään myyntitilastojen kärkipaikoille. Vaikka älypuhelimen valinta tuntuu monilta sujuvan rutiinilla, välillä kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia eniten tarvitsee.

Ensimmäisenä valitaan yleensä käyttöjärjestelmä, eli käytännössä Googlen Android tai Applen iOS, joiden markkinaosuus on yhteensä yli 99 prosenttia. Molemmilla on omat kannattajansa, mutta mikäli leiriä haluaa vaihtaa, Android-puhelimen sisältämät tiedot voi yleensä kopioida helposti uuteen iPhoneen ja päinvastoin. Kopioinnin voi teettää myös liikkeessä maksua vastaan.

Android-puhelimilla on runsaasti valmistajia, joista useimmat lisäävät käyttöjärjestelmään omia erikoisominaisuuksiaan. Niiden on tarkoitus parantaa tietoturvaa ja käyttömukavuutta sekä helpottaa yhteistoimintaa lisälaitteiden, kuten älykellojen, vr-lasien ja muiden vastaavien kanssa.

Jotkut valmistajat pyrkivät puolestaan pitämään Androidin mahdollisimman puhtaana, ilman ylimääräistä kuorrutusta. Se keventää puhelimen suorittimeen, grafiikkapiireihin ja muuhun elektroniikkaan kohdistuvaa kuormitusta ja auttaa hyödyntämään uusimmat Android-päivitykset nopeasti. Käyttöliittymä on vastaavasti karumpi, eikä automatiikka riennä avuksi yhtä usein kuin valmistajien omissa järjestelmissä.

Tietoturva kuntoon

Älypuhelimen muistissa ja puhelimeen liitetyissä pilvipalveluissa on usein enemmän arvokasta ja jopa korvaamatonta sisältöä kuin tietokoneessa. Siksi puhelinta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös tietoturvaan.

Android-puhelimien valmistajat lisäävät laitteisiinsa omia tietoturvaa parantavia ominaisuuksia, kuten Samsung Knox ja Google Android for Work. Niiden avulla esimerkiksi yrityksen käytössä olevia sovelluksia voi ajaa turvallisemmassa ympäristössä erillään normaalista Androidista.

Applen tiukasti valvotussa ekosysteemissä haittaohjelmien tulo pysäytetään jo ennen kuin sovellukset pääsevät App Store -verkkokauppaan. Monien asiantuntijoiden mielestä Android- ja iPhone-puhelimien tietoturvassa ei kuitenkaan ole merkittäviä eroja.

App Store ja Google Play -kaupoista voi ladata tunnettujen tietoturvayritysten sovelluksia. Dna, Elisa sekä Telia tarjoavat nekin asiakkailleen puhelinliittymään kuuluvia turvapaketteja, joista peritään kuukausimaksu.

Varmuuskopioiden ottaminen on tärkeä osa tietoturvaa. Esimerkiksi valokuvien ja videoiden muistoarvo vain kasvaa vuosien myötä, eikä tärkeitä otoksia halua menettää, jos älypuhelin varastetaan tai se särkyy esimerkiksi pudotessaan veteen. Vaivattomimmin varmuuskopiointi onnistuu pilvipalveluun sisältyvän automatiikan avulla, mutta puhelimen tai muistikortin sisältö kannattaa kopioida aika ajoin myös tietokoneelle.

Turvallisuutta edistää omalla tavallaan myös tehokas sääsuojaus. Joidenkin kohdalla työ tai harrastukset ovat opettaneet valitsemaan iskuja ja pölyä sietävän puhelimen.

Valokuvia ja videoita

Älypuhelimien kamerat ovat viime vuosina kehittyneet huimasti. Lisäksi kuvat on helpointa jakaa sosiaaliseen mediaan suoraan puhelimesta.

Kameroita vertaillaan edelleen megapikseleiden perusteella, vaikka pikselimäärä ei olekaan suoraan verrannollinen kuvanlaatuun. Esimerkiksi 12 megapikselin kamera voi tuottaa parempaa jälkeä kuin kilpaileva 20 megapikselin tuote – ja päinvastoin.

Megapikseleitä tärkeämpiä ovat objektiivin laatu ja valovoima sekä kamerassa sovellettava kuvankäsittelytekniikka. Objektiivin hyvä valovoima on avuksi etenkin niukassa valossa sekä nopeaa liikettä kuvattaessa. Valovoima ilmaistaan f-arvona, kuten f/1,7. Pienempi lukema merkitsee parempaa valovoimaa.

Älypuhelin on pokkaria rajoittuneempi kuvausväline oikeastaan vain siksi, että siitä puuttuu zoom-objektiivi. Zoomia korvaa joihinkin uusiin huippupuhelimiin lisätty kaksoiskamera. Toinen kameroista sisältää silloin älypuhelimille tyypillisen laajakulmaobjektiivin ja toisessa on polttoväliltään hieman pitempi objektiivi, jolla saa parempia kuvia kaukana sijaitsevista kohteista. Kahta kameraa hyödynnetään myös erikoistehosteisiin, kuten henkilökuvien pehmeä tausta.

Tarkkuutta eli megapikseleitä tärkeämmäksi nousee usein kennon koko. Peruspokkarissa kenno on yleensä 1/2,3-tuumainen ja älypuhelimissa koko vaihtelee 1/3,5 tuumasta 1/2,3 tuumaan. Suuremmasta kennosta on apua etenkin niukassa valossa, mutta kennokoko vaikuttaa moniin muihinkin kuvausominaisuuksiin. Aiheesta voi lukea lisää täältä.

Parasta mahdollista kännykkäkameraa kaipaava päätyy yleensä tunnetun valmistajan huippumalliin, mutta peruspuhelimien kamerat ovat nekin viime vuosina parantuneet huomattavasti. Suurin ero on videoiden laadussa, eivätkä peruspuhelimet tallenna yleensä 4k-videoita tai näyttäviä full hd -hidastuksia niin kuin edistyneimmät huippumallit.

Älypuhelin ohjaa kotia

Esineiden internet levittäytyy vähitellen kodinkoneisiin ja viihde-elektroniikkaan. Joitain asioita saatetaan hallita esimerkiksi jääkaapin oveen upotetusta kosketusnäytöstä, mutta puhelin on silti älykodin todellinen avain.

Älypuhelimen voima on ladattavissa sovelluksissa, joita periaatteessa kaikki valmistajat voivat kehittää omien tuotteidensa ohjaamiseen. Alalle kehitetään myös standardeja, jotka auttavat yhdistämään eri valmistajien laitteita samaan järjestelmään.

Koska LG ja Samsung valmistavat älypuhelimia, televisioita, äänentoistolaitteita sekä kodinkoneita, ne ovat saaneet hyvän startin älykodin kehittämiseen. Toisaalta moni viihde-elektroniikan ja kodinkoneiden erikoisvalmistaja on jo varsin pitkällä omien älypuhelimella hallittavien tuotteidensa kanssa.

Puhelimeen liitetään yhä useammin myös puettavaa tekniikkaa, kuten älykelloja, 360-kameroita ja niin edelleen. Tällaiset tuotteet toimivat usein parhaiten saman valmistajan älypuhelimen kanssa, joten ekosysteemin laajuus ja syvyys ovat nekin olennaisia valintaperusteita.

Tärkeitä ja vähemmän tärkeitä lukuja

Kookkaalla näytöllä varustettujen älypuhelimien suosio on kasvanut nopeasti. Isosta näytöstä on iloa muun muassa nettiä selatessa sekä valokuvia ja videoita katsellessa. Huippupuhelimissa näytön tarkkuus saattaa jopa ylittää silmän erottelukyvyn.

Jotta näytön koko ei kasvattaisi puhelimen kokoa tarpeettomasti, kehyksiä pyritään ohentamaan tai näyttöä taivutetaan jopa puhelimen reunojen yli. Uusimmissa huippumalleissa näyttöä on kasvatettu korkeussuunnassa, jolloin puhelin säilyy kapeana ja sujahtaa edelleen helposti taskuun.

Vaikka iso näyttö kuluttaa enemmän virtaa kuin pieni, akkutekniikka ja puhelimien virranhallinta ovat onneksi kehittyneet näyttöjen kasvamisen myötä.

Toiminta-aikaa arvioitaessa ei kannata kiinnittää liikaa huomiota akulle annettuun mAh-lukemaan (mAh = milliampeeritunti). Enemmän vaikuttavat muun muassa näytön virrankulutus ja puhelimen älykkäät virranhallintaominaisuudet.

Esimerkiksi aika- ja viestitietojen jatkuva näyttö kuluttaa vähemmän virtaa kuin puhelimen herättäminen valmiustilasta tietojen tarkistamista varten. Jos virrankulutusta haluaa vähentää, ensimmäisenä kannattaa säätää näyttöä himmeämmäksi.

Tallennustilan määrä vaikuttaa suoraan puhelimen hintaan – toisilla valmistajilla enemmän kuin toisilla. Huippumalleissa se vaihtelee perustason 32 gigatavusta jopa 256 gigatavuun.

Eniten tallennustilaa vievät 4k-videot, mutta raakamateriaalia ei suinkaan ole tarkoitus säilöä puhelimessa enää sen jälkeen, kun videot on koostettu ja editoitu. Valmiit videot voi puolestaan ladata esimerkiksi YouTubeen.

Peruspuhelimissa sisäinen tallennustila jää usein 8 gigatavuun. Silloin on hyvä, jos tilaa voi laajentaa puhelimen sisään työnnettävällä micro sd -kortilla. Puhelinta vaihtaessa kannattaa samalla hankkia nopea muistikortti, sillä aiemmin käytössä ollut muutaman vuoden ikäinen kortti saattaa hidastaa uuden puhelimen toimintaa merkittävästi.

Suorittimen tehoon on hyvä kiinnittää huomiota, jos pelaa uusimpia pelejä, ajaa useita sovelluksia yhtä aikaa tai telakoi älypuhelimen tietokoneeseen virtuaaliyhteyden avulla. Netin selaaminen ja sosiaalisen median päivitykset onnistuvat sen sijaan myös peruspuhelimella. Tehokkaimmat suorittimet löytää yleensä uusimmista puhelimista.

Älä unohda viime vuoden malleja

Uuden huippupuhelimen tulo puhdisti aiemmin kauppojen hyllyt nopeasti edellisen kauden tuotteista. Nyt huippumallit säilyvät tuotannossa rinnakkain, ja edellisen kauden tuotteiden hinta laskee nopeasti. Edellisen sukupolven iPhone-, LG-, Samsung- tai Sony-huippupuhelin on edelleen hieno laite, mutta sen saa usein huomattavasti halvemmalla kuin viimeisimmän mallin.

Uusinkin älypuhelin vanhenee vuosien vieriessä. Niinpä ostopäätöstä tehdessä kannattaa selvittää myös huoltopalveluiden kattavuus, sujuvuus ja nopeus. Lisäksi on hyvä muistaa, että takuu saattaa kattaa vain Euroopasta ostetut tuotteet, jolloin Aasiasta tai Yhdysvalloista tehdyt tarjoukset eivät olekaan enää kovin edullisia.