Suuria säästöjä ruokahävikkiä pienentämällä

Suomalaisissa kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin vuosittain 500 miljoonan euron edestä. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kotiin ostetusta ruoasta. Maailmanlaajuisesti ruokaa menee vuosittain hukkaan 1300 miljoonaa tonnia, eli noin 25-30 prosenttia maapallolla tuotetusta ruoasta.


03_Siemens_VitaFresh

Artikkeli on julkaistu alunperin 16.11.2015, mutta se on edelleen ajankohtainen muutenkin kuin parhaillaan vietettävän hävikkiviikon takia.

Suomalaisissa kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin vuosittain 500 miljoonan euron edestä. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kotiin ostetusta ruoasta. Maailmanlaajuisesti ruokaa menee vuosittain hukkaan 1300 miljoonaa tonnia, eli noin 25-30 prosenttia maapallolla tuotetusta ruoasta. Se riittäisi ruokkimaan jopa kaksi miljardia ihmistä.

Luvut ovat eivät ole vähäpätöisiä myöskään yksittäisen ihmisen näkökulmasta. Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 24 kiloa henkilöä kohden. Rahallisesti se vastaa 125 euroa henkeä kohden.

Nelihenkinen perhe voisi käydä vuoden aikana hukkaan heittämänsä ruokaa vastaavalla summalla esimerkiksi kahdeksan kertaa elokuvissa tai vaikka yhteisellä kylpylälomalla. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että ruokahävikkiä voi vähentää pienilläkin muutoksilla.

Säilytä oikein

Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla. Ne perustuvat normaalia jääkaappilämpötilaa kylmempään lämpötilaan, oikeaan kosteuteen, hyvään ilmankiertoon kaapin sisällä sekä kaapin sisäilman raikkauteen. Ruoan säilyvyyttä parantaville ominaisuuksille eri valmistajilla omat tuotenimet, mutta toimintaperiaatteet ovat samoja.

Electrolux TwinTech -tekniikka huolehtii jääkaapiin ihanteellisesta kosteustasosta. MultiFlow-ilmankierto puolestaan puhaltaa viileää ilmaa jokaiselle hyllylle, jolloin lämpötila pysyy tasaisena. Se hidastaa elintarvikkeiden kuivumista ja säilyttäen niiden laadun hyvänä. Samalla periaatteella toimii myös Gorenje Airflow 360° -ilmankiertoteknologia.

Gorenje -kylmälaitteista löytää myös muita ruoan säilyvyyttä edistäviä ominaisuuksia. Ionizer-järjestelmä poistaa epäpuhtaudet ja pölyhiukkaset pitäen jääkaapin ilman puhtaana ja raikkaana. FreshZone -tuorelaatikko puolestaan sopii erittäin hyvin esimerkiksi lihan ja kalan säilyttämiseen. Lämpötila laatikossa on 2-3 astetta muuta jääkaappia alhaisempi, minkä ansiosta elintarvikkeet säilyvät pidempään.

Vastaavia tuorelaatikoita löytää muiltakin valmistajilta. Perusperiaate on kaikissa sama, joskin eri valmistajien malleissa on hieman erilaisia lisäominaisuuksia.

01_HävikkiavausEsimerkiksi Siemens vitaFresh -laatikkovalikoimaan kuuluu myös kosteudeltaan säädettävä hydroFresh-laatikko, joka säilyttää hedelmät ja vihannekset tuoreena. coolBox-laatikko on Siemensin versio muuta jääkaappia viileämmästä, etenkin lihatuotteiden säilytykseen suunnitellusta tuorelaatikosta. Miele PerfectFresh -tuorelaatikko puolestaan yhdistää muuta jääkaappia viileämmän säilytystilan ja kosteudensäädön samaan laatikkoon.

Erilaisista säilyvyyttä edistävistä ominaisuuksista huolimatta jääkaappi kannattaa inventoida viikoittain. Nopeimmin pilaantuvat sekä viimeistä käyttöpäiväänsä lähestyvät tuotteet tulee sijoittaa samalle hyllylle mahdollisimman näkyvälle paikalle, jotta ne eivät unohdu jääkaapin perälle. Pilaantuneet hedelmät ja vihannekset on syytä heittää pois pikaisesti, jotta muut kasvikset pysyvät tuoreina mahdollisimman pitkään.

Yksinkertaisin keino lisätä ruokien elinikää on pakastimen hyödyntäminen. Kaikki raaka-aineet eivät siedä pakastamista, mutta esimerkiksi leipä säilyy pakastimessa 2-3 kuukautta ja on helppo sulattaa suoraan paahtimessa. Myös päivälliseltä ylijäänyt ruoka on kätevä säilöä pakkaseen ja lämmittää nopeasti kiireisenä päivänä vaikka seuraavalla viikolla.

Tarkkana ruokakaupassa

Ostoslistan suunnittelu ennakkoon auttaa välttämään turhia ostoksia ja hyödyntämään kotoa löytyviä ja mahdollisesti pian vanhentuvia raaka-aineita.

Suomalaisten keittiöissä ruoka-aineista eniten pilaantuu vihanneksia ja juureksia, noin 22 miljoonaa kiloa vuodessa. Helpoin tapa välttää kasvisten pilaantumista on ostaa irtomyynnissä olevia tuotteita, jolloin niiden määrän ja kypsyysasteen voi valita tarkasti ja tarpeen mukaan.

Kannattaa myös suosia valmiiksi kypsiä vihanneksia ja hedelmiä. Kaupoilla on kotikeittiötä paremmat olosuhteet säilöä raakoja tuotteita – ja odotellessasi kotona avokadon kypsymistä, kauppa joutuu heittämään valmiiksi kypsät, täydelliset yksilöt roskiin.

On varmasti monille tuttu tunne päätyä alennusmyynneistä kotiin miettien oliko se uusi kenkäpari sittenkään niin tarpeellinen ostos. Vaikka asiaa ei aina tule ajatelleeksi, sama ilmiö toistuu myös ruokakaupassa. Mieti siis aina tarkkaan tuleeko kaikki ruoka varmasti käyttöön; jätteeksi päätyvä ruoka ei ole alennuksen arvoinen.

Kannattaa kuitenkin pitää silmät auki usein etenkin lihaosastolla näkyvän -30 % -tarralapun varalta. Lapulla kauppa ilmoittaa tuotteen viimeisen myyntipäivän lähestymisestä. Tällaisia tuotteita ostamalla ei ainoastaan säästä rahaa, vaan kauppakin välttyy heittämästä vielä käyttökelpoisia tuotteita roskiin.

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä

Varovaisimmat kotikokit saattavat jättää tuotteen käyttämättä parasta ennen -päiväyksen vanhennuttua. Merkintä kuitenkin liittyy elintarvikkeiden laadullisiin ominaisuuksiin, ja useimmissa tapauksissa tuote on käyttökelpoinen vielä päiväyksen jälkeenkin.

151116 Hävikki parasta ennenPäivämäärien sijaan kannattaa luottaa omaan arviointikykyyn. Aistinvaraisen arvioinnin perusteella pääsee yllättävänkin pitkälle. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, uskalla maistaa pieni pala.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä puolestaan kertoo nimensä mukaisesti päivän, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi. Merkintää käytetään nopeasti pilaantuvissa tuotteissa. Toisin kuin parasta ennen -päiväys, ja se liittyy nimenomaan käytön turvallisuuteen.

151116 Hävikki viimeinen käyttöpäiväPieni luovuus keittiössä on hyväksi niin uusien makuelämysten kuin hävikin vähentämisen kannalta. Kokeile siis rohkeasti uusia reseptejä ja yhdistelmiä hyödyntäen ylijääneitä raaka-aineita.

Perunamuusi sopii mainiosti lettu- tai rieskataikinan pohjaksi ja tähteeksi jääneen puuron voi käyttää herkullisten kauraleipien valmistamiseen. Erilaiset keitot, pizza tai vaikka pyttipannu ovat erinomaisia tapoja hyödyntää ylimääräinen liha, juusto, kasvikset ja kala.

Tyhjiöpakkaaminen avuksi

Suurin syy elintarvikkeiden koostumuksen, maun ja laadun heikkenemiseen on happi. Niinpä yksi tehokkaimmista keinoista edistää ruokien säilyvyyttä on tyhjiöpakkaaminen. Tähän tarkoitukseen suunniteltujen laitteiden avulla happi poistetaan säilytysastiasta, jolloin elintarvikkeet säilyvät pidempään. Samalla pystytään myös estämään myöhemmin homeeksi, hiivaksi tai bakteereiksi kehittyvien mikro-organismien kasvu.

Tyhjiöpakkaaminen on tuttua monille metsästystä ja kalastusta harrastaville, mutta muuten sen edut tunnetaan huonosti. Tyhjiöpakkaamisen aakkosiin voi perehtyä yllä olevan videon avulla.

04_Tyhjiöpakkaus

Artikkeli perustuu Kuluttajaliiton hävikkiviikon materiaaliin ja laitevalmistajilta kerättyihin tietoihin. Hävikkiviikkoon ja siitä kertoviin sosiaalisen median artikkeleihin pääsee tutustumaan Kuluttajaliiton sivujen kautta.

http://www.havikkiviikko.fi