Kirkasvalo ja herätysvalo auttavat selviytymään pimeästä vuodenajasta

Keholle olisi sopivinta herätä ja nukahtaa auringonvalon tahtiin. Suomessa se on mahdotonta suuren osan vuotta. Kaikkein rasittavinta on pitkä pimeä aika, jolloin etelässäkin on valoisaa vain muutamia tunteja. Monia auttaa silloin joko kirkasvalo tai herätys- ja nukahtamisvalo.

Kirkasvalo on jopa 10 000 luksin valoa, joka on väriltään lähellä luonnollista päivänvaloa. Kirkasvalolaite sijoitetaan käsivarren mitan päähän kasvoista niin, että valo yltää silmiin. Valoa ei tarvitse eikä ole syytä katsoa suoraan, joten samalla voi hyvin tehdä muita asioita, kuten syödä aamiaista, lukea tai hoitaa sosiaalisen median kontakteja.

Sopiva kirkasvaloannos on noin 20–30 minuuttia päivässä ja piristävä vaikutus alkaa tuntua 1–2 viikossa. Koska valossa ei ole uv-säteilyä, se on miellyttävä ja turvallinen silmille. Ainut mikä pitää muistaa on se, valon käyttö illalla tai ennen nukkumaanmenoa voi viivästyttää nukahtamista

Neljä viidestä suomalaisesta tuntee uupumusta talvisin

Vuonna 2014 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 80,6 prosenttia suomalaisista tuntee olonsa uupuneeksi talvisin. Väsymys aiheuttaa ristiriitatilanteita perheenjäsenten, ystävien ja tuttujen kanssa jopa 55,3 prosentilla vastaajista, ja 56,8 prosenttia kertoo kieltäytyneensä talvikaudella jostain menosta tai tapaamisesta energianpuutteen takia. Eniten väsymyksen takia tingitään liikunnan harrastamisesta (48,1 %) ja sukulaisten tai ystävien tapaamisesta (33,2 %).

Korkealuokkaisen kirkasvalolaitteen saa noin 200 eurolla. Se maksaa hintansa nopeasti takaisin parempana energiatasona sekä kohonneena virkeytenä ja mielialana. Kun kirkasvalo tuotetaan ledeillä, laite kuluttaa sähkötehoa vain parikymmentä wattia. Ledit myös kestävät useita vuosia.

Hyvä päivä alkaa miellyttävällä heräämisellä

Herätysvalolaitteet jäljittelevät luonnollista auringonnousua. Toisin sanoen valo lisääntyy vähitellen 30 minuutin aikana pehmeästä aamun punasta oranssiksi, kunnes huoneen täyttää kirkas keltainen valo. Riippumattoman tutkimuksen* mukaan peräti 92 prosenttia Philips Wake-up Light -valaisimen käyttäjistä on sitä mieltä, että sängystä on helpompi nousta herätysvalolaitteen avulla. Heräämistä saattavat helpottaa myös kirkastuvaan valoon yhdistettävät luontoäänet.

*Metrixlab 2011, N=209

Philips Wake-up Light -tuotteiden hinnat alkavat noin 80 eurosta. Monipuolisimmat valaisimet toimivat samalla lukuvalona ja sisältävät ularadion.

Viimeisin Philips-uutuus on noin 230 euroa maksava Somneo, joka tulee kauppoihin joulukuussa. Auringonnousu ja -laskusimulaation lisäksi Somneo sisältää RelaxBreath-rauhoittumistoiminnon, jossa pehmeän valon himmentymistä seurataan silmät suljettuna omalla hengityksellä. Näin ajatukset saadaan rauhoittumaan päivän tapahtumista, ja keho ja mieli valmistautuvat lepoon. Hengitysrytmeille on seitsemän eri asetusta.