Viestintävirasto muistuttaa: älä osta televisiota, joka ei enää toimi vuonna 2020

Jos olet ostamassa uutta televisiota antennitalouteen, varmista että laite tukee uutta lähetystekniikkaa, joka otetaan käyttöön kokonaisuudessaan vuonna 2020. Television toimivuuden voi tarkistaa osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 käyttämään pelkästään uutta dvb-t2 lähetystekniikkaa. Se mahdollistaa teräväpiirto- eli hd-tason kuvanlaadun ja suuremman määrän perustasoisia (sd) ohjelmakanavia.

Kun muutos tapahtuu, televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta dvb-t2-tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla. Viestintävirasto kehottaakin olemaan tarkkoina joulun lahja- ja alennusmyynneissä jo nyt.

– Kun ostat nyt television, varmista, että se tukee uutta lähetystekniikkaa (dvb-t2). Näin televisio toimii vielä vuonna 2020, korostaa projektikoordinaattori Tiina Aaltonen Viestintävirastosta.

Suomessa testatuista televisioista ja digibokseista kertova “Antenna Ready HD” -merkintä takaa sen, että laite toimii muun muassa tekstitysten osalta moitteettomasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkinnän löytää yleensä pakkauslaatikosta. Oman television valmiuden voi lisäksi tarkistaa helposti osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

– Haastavinta tiedon selvittäminen voi olla verkkokaupoissa, joissa tapa ilmaista laitteiden ominaisuudet vaihtelee. Tarkista siis erityisen huolellisesti laitteiden tekniset tiedot ostovaiheessa ja ota tarvittaessa yhteys suoraan verkkokauppaan, kertoo Aaltonen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

– Jos jouluksi 2017 ostamasi televisio pimeneekin vuonna 2020, eikä myyjä ole ostohetkellä kertonut asiasta, voit vaatia jälkikäteen hyvitystä, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Lähetystekniikan muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai iptv-lähetyksinä. Lisäksi uusi tekniikka on jo käytössä antennitalouksissa, mikäli kotitaloudessa katsotaan maksu-tv-kanavia, jotka siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa.

Muista ainakin nämä asiat televisio-ostoksilla:

  1. Tarkista esimerkiksi isännöitsijältä, onko asuntosi antenniverkossa.
  2. Kysy neuvoa myyjältä! Lain mukaan myyjällä on velvollisuus kertoa asiakkaalle, jos vastaanottimella ei voi katsoa televisiota dvb-t2-muutoksen jälkeen.
  3. Valitse televisio tai digiboksi, jossa on dvbB-t2-viritin tai joka on Antenna Ready HD -testattu.

Tutustu myös julkaisuun Ostajan opas [pdf, 29 KB] televisiokaupoille.

 

Sanasto

dvb-t2: Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös hd-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn dvb-t-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen dvb-t2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa.

hd: high definition, eli perinteistä sd-televisiokuvaa huomattavasti tarkempi teräväpiirtokuva.

iptv: Sopimukseen perustuva palvelu, joka mahdollistaa vähintään kaikkien vapaasti vastaanotettavien valtakunnallisten tv-kanavien lineaarisen vastaanoton internetyhteyden kautta teleyrityksen omalle laajakaista-asiakkaalle. Iptv on eri asia kuin nettitelevisio.

sd: standard definition, eli perustarkkuudella näytettävä televisiokuva.