Gotech-valintaopas: kodinkoneita pieneen asuntoon

Yhä suurempi osa ihmisistä asuu kaupungeissa ja mielellään keskustassa tai sen läheisyydessä, jolloin neliöistä joutuu usein tinkimään. Pyykit pitää silti pestä, ja kotikokin on saatava toteuttaa itseään. Onneksi pieniinkin asuntoihin löytää kattavan valikoiman tyylikkäitä ja suorituskykyisiä kodinkoneita.

Keittiö on kodin sydän. Siksi on hyvä, että niukempiinkin neliöihin saa toimivan koneistuksen, jolloin ruoanlaitto on helppoa ja hauskaa. Yksi pätevä ratkaisu on niin sanottu kompaktiuuni, jossa on sekä tavallisen uunin että mikroaaltouunin toiminnot.

Monipuolisimmissa malleissa on niiden lisäksi myös höyrytoiminto. Höyrykypsennys korostaa raaka-aineen omia makuja ja säilyttää vitamiinit ja hivenaineet säilyvät runsaina. Koska kompaktiuuni on vain noin 45 cm korkea, kaapistoon jää tilaa muullekin, eikä erillinen mikro vie tilaa työpöydältä.

Keittotasollekaan ei tarvitse varata tilaa kuin 30 cm leveydeltä. Valikoimissa on keraamisia tasoja, induktiolla toimivia keraamisia tasoja ja jopa kaasupolttimolla varustettuja malleja.

Astianpesukone sulautuu kaapistoon

Astioitakaan ei tarvitse pienessä kodissa pestä käsin. Halutessaan kodinkoneita voi sulauttaa täydellisesti keittiöön, ja 45 cm leveissä astianpesukoneissa on myös kalusteoven taakse sijoitettavia integroitavia malleja. Niihin mahtuu jopa 10 hengen astiasto.

Yksi vaihtoehto on niin sanottu laatikkoastianpesukone, jonka leveys on 60 cm, mutta korkeus vain noin 40 cm. Se pesee kerrallaan 6 hengen astiat.

Jos keittiössä on pöytätilaa, muttei kaappitilaa, pöydälle sijoitettava pieni, jopa kuuden hengen astiat pesevä kone on silloin hyvä valinta.

Jääkaappi olohuoneeseen, miksei

Pieneen kotiin on tarjolla laaja valikoima erilaisia kylmälaiteratkaisuja. Jos kylmäsäilytystilaa tarvitaan paljon, sympaattisen näköisen ja värisen retrokaapin voi sijoittaa vaikka olohuoneen puolelle. Näin se toimii myös persoonallisena sisustuselementtinä.

Integroitavat kylmälaitteet sulautuvat kauniisti keittiön kaapistoon. Valikoimissa on jääkaappeja, jääkaappipakastimia ja pakastelokerolla varustettuja jääkaappeja. Malleja ja mittoja on runsaasti niin integroitavissa kuin vapaasti sijoittavissa laitteissa.

Pyykkipäivän pelastus

Pyykkihuolto on osa toimivaa arkea, ja siihen tarvitaan vähintäänkin pesukone. Monissa yhtiöissä on toki pesutupa, mutta omalla koneella voi pestä jonottelematta ja silloin kun haluaa.

Tilaa säästävin ratkaisu on edestä täytettävä pesukone, koska yläpuolella olevan tilan voi käyttää vaikka säilytykseen tai kuivatukseen. Koneen kansi soveltuu myös työtasoksi.

Pienimmät edestä täytettävät pesukoneet ovat pieniä kaikilta mitoiltaan, korkeus on alle 70 cm, leveys ja syvyys noin 50 cm, ne voidaan sijoittaa jopa pesualtaan alle. Useimmiten vain syvyydestä on tingitty, muuten koneet ovat normaalimittaisia eli noin 85 cm korkeita ja 60 cm leveitä. Pesutehosta, ohjelmavalikoimasta ja linkouksesta ei mittojen vuoksi tarvitse tinkiä.

Monien mielestä kätevin ratkaisu on kuivaava pesukone. Se on ensisijaisesti pesukone, joka pystyy tarvittaessa myös kuivaamaan pyykin. Parasta on, kun pyykin voi laittaa likaisena koneeseen ja parin tunnin kuluttua ottaa koneesta puhtaan ja kuivan pyykin tarvitsematta välillä käydä siirtelemässä vaatteita pesukoneesta narulle tai kuivausrumpuun. Pienin kuivaava pesukone on syvyydeltään vain noin 45 cm.

Päältä täytettävät pesukoneet menevät muuten pieneen tilaan, mutta kannen aukeamiselle vaaditaan koneen päälle kannen pituinen tila. Itse koneen korkeus on 85-90 cm, leveyttä on vain 40 cm ja syvyyttä 60 cm.