Kodintekniikan kaupassa vahva alkuvuosi, myynti kasvoi 10,6 prosenttia

Tiedote 4. toukokuuta 2020

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhteensä 10,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Pääkategorioissa eniten kasvoivat äänentoistolaitteet (29,4 %), kodin tietotekniikka (18,3 %) ja matkapuhelimet (14,9 %). Satsaus laatuun näkyy keskihinnan nousuna koko kodintekniikan kaupassa (5,5 %) ja etenkin äänentoistolaitteissa (19,5 %). Laskussa olivat kamerakauppa (-9,0 %) ja pienten kodinkoneiden myynti (-1,5 %).

Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-3/2020.

Isot televisiot käyvät hyvin kaupaksi

Televisioiden myynti jatkoi tasaista 3,7 prosentin kasvua. Painopiste on edelleen isoissa kuvaruuduissa ja 4k uhd -malleissa. Eniten suosiotaan lisäsivät yli 70-tuumaiset televisiot, ja niissä myynnin kasvu oli 118 prosenttia, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Laatu painottuu äänentoistolaitteiden hankinnoissa                                                                             

Musiikkia kuunnellaan yhä useammin kuulokkeilla, joten hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti jatkoi huimaa kasvuaan (55,5 %). Kasvua vauhdittaa merkittävä keskihinnan nousu (40,3 %), joka kertoo laatutietoisuuden heräämisestä. Kauppa kävi vilkkaana myös soundbar- ja soundbase-kaiuttimissa (30,3 %), ja niidenkin keskihinta on noussut 10,0 prosenttia. Kodin wlan-verkkoon liitettävien älykkäiden monihuonekaiuttimien myynti kasvoi 23,0 prosenttia, kun taas bluetooth-kaiuttimien myynti laski saman verran eli 23,2 prosenttia.

Kamerakaupassa heikko alkuvuosi

Peilittömien järjestelmäkameroiden myynnin kasvu hidastui vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 1,8 prosenttiin, kun vuoden 2019 lukema oli 17,2 prosenttia. Peilittömät järjestelmäkamerat ovat kuitenkin ainut nouseva kategoria 9,0 prosentin laskua jatkavassa kamerakaupassa. Peilietsinkameroiden myynti putosi 19,5, action-kameroiden 18,5, videokameroiden 7,6 ja kiinteänobjektiivisten kameroiden 5,6 prosenttia.

Tietokoneita ja älypuhelimia ostettiin kotiin runsain mitoin

Tietokoneiden myynti kasvoi 23,1 prosenttia, ja niitä ostettiin 108 722 kappaletta, eli 29,0 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tablettikauppa näytti sekin vilkastumisen merkkejä (7,5 %). Älykellojen myynti jatkoi vahvaa kasvuaan (69,1 %), ja kappalemäärät nousivat peräti 79,7 prosenttia.Älypuhelimia ostettiin 464 006 kappaletta eli 1,0 prosenttia aiempaa enemmän. Keskihinta nousi 10,3 prosenttia, joten myynti kasvoi 11,3 prosenttia.

Erillisuuneja, keittotasoja, kylmälaitteita ja mikroaaltouuneja

Isojen kodinkoneiden kauppa jatkaa tasaista kasvuaan (1,6 %). Nousuun ovat vaikuttaneet vilkas rakentaminen sekä asuntojen tiheä valmistumistahti. Eniten kasvoi erillisuunien ja keittotasojen (8,8 %), mikroaaltouunien (6,2 %) ja kylmälaitteiden (3,5 %) myynti, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Pienkoneita ostettiin aiempaa vähemmän

Pienten kodinkoneiden myynti kääntyi ensimmäisen neljänneksen aikana hienoiseen laskuun (-1,5 %). Keskihinta nousi 1,8 prosenttia, mutta koneita ostettiin hieman aiempaa vähemmän (-3,3 %). Kahvinkeittimissä satsattiin laatuun, joten keskihinta nousi 6,9 prosenttia, mutta myynti jäi silti 0,5 prosenttia miinukselle. Samansuuntainen ilmiö näkyy muissakin pienten kodinkoneiden tuotekategorioissa, lukuun ottamatta parranajokoneita ja hiustenhoitotuotteita, joiden myynti kasvoi hieman, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

Lisätietoja:
Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Lauri Paavola, avainasiakaspäällikkö, Philips Finland, 050 585 9258, lauri.paavola(a)philips.com

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Koko tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.