Kodintekniikan kauppa jatkoi kasvuaan 9,5 prosentin vauhdilla

Tiedote 29. lokakuuta 2020

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä peräti 9,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Pääkategorioissa voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (29,1 %) ja kodin tietotekniikka (14,9 %). Hyviin lukemiin ylsivät myös isot (8,2 %) ja pienet kodinkoneet (8,5 %) sekä matkapuhelimet (6,5 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 10,7 prosentin vauhdilla.

Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-9/2020.

Kodin viihtyisyyttä lisätään Korona-aikana viihde-elektroniikan avulla

Televisioiden myynti jatkoi tasaista 4,6 prosentin kasvuaan. Moni on päivittänyt televisionsa uudempaan smart tv -malliin, joilla pystyy käyttämään suosittuja suoratoistopalveluita ja myös itse päättämään milloin haluaa katsoa suosikkisisältöä, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Kuulokkeita ostettiin yli 1,5 miljoonaa kappaletta musiikinkuunteluun, pelaamiseen ja etäkokouksiin    

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti nousi 42,9 ja tietokone- ja pelikuulokkeiden peräti 48,3 prosenttia. Etäkokoukset ovat monille tärkeä syy uusien kuulokkeiden hankintaan. Älykkäitä monihuonekaiuttimia ostettiin 22,0 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja myynnin arvo kasvoi 30,3 prosenttia. Television äänentoistoa parantavien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti kasvoi 27,4 prosenttia ja muiden 14,7 prosenttia. Langattomien bluetooth-kaiuttimien suosio jatkoi sen sijaan laskuaan (-15,2 %).

Peilittömien järjestelmäkameroiden myynti nousi 3,5 peilietsinkameroiden laski 20,4 prosenttia

Vaativille harrastajille suunnatut uudet tuotteet vaikuttivat peilittömien järjestelmäkameroiden kauppaan kahdella tavalla: keskihinta nousi 9,7 prosenttia ja myynti 3,5 prosenttia. Pelietsinkameroiden keskihinta laski 2,2, kappalemäärät 18,6 ja myynti 20,4 prosenttia. Kamerankauppa supistui yhteensä 10,7 prosenttia.

Tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja älykellot kävivät hyvin kaupaksi

Tietokoneiden myynti kasvoi vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 16,5 prosenttia, ja niitä ostettiin 304 570 kappaletta, eli 18,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Tablettikauppa vilkastui 11,4 prosentilla. Älypuhelimia ostettiin 1 444 968 kappaletta eli 1,6 prosenttia aiempaa vähemmän. Keskihinta kuitenkin nousi 4,0 prosenttia, joten myynti kasvoi 2,4 prosenttia. Älykellojen myynti jatkoi vahvaa kasvuaan (60,0 %), ja kappalemäärät nousivat peräti 65,4 prosenttia.

Isoja kodinkoneita uusitaan vilkkaasti etenkin keittiössä

Koteihin halutaan arkea helpottavia laitteita, ja isojen kodinkoneiden kauppa vilkastui huomattavasti (8,2 %). Ostoksia tehdään kuitenkin enemmän verkossa, ja se on osaltaan vaikuttanut keskihinnan laskuun (-2,3 %). Keittiöitä remontoidaan, eikä uudisasuntotuotannon hidastuminen näy vielä tänä vuonna, joten kasvua nähtiin kylmälaitteiden (13,8 %), mikroaaltouunien (8,1 %), liesien (7,7 %), erillisuunien ja keittotasojen (6,0 %), sekä astianpesukoneiden (5,4 %) myynnissä.  Kuivausrummut (7,8 %) ja pesukoneet (3,7 %) kävivät nekin hyvin kaupaksi, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Nyt panostetaan keittiön varusteluun ja kodin siisteyteen

Pienten kodinkoneiden myynti kasvoi 8,5 prosenttia. Suurimpia nousijoita olivat ruuanvalmistustuotteet (18,3 %), kahvinkeittimet (12,4 %) ja pölynimurit (8,5 %). Parranajokoneiden ja karvanpoistolaitteiden myynti kasvoi 8,5 ja hammashoitotuotteiden 3,4 prosenttia. Silitysrautoja (-15,4 %) ja hiustenhoitotuotteita (-4,3 %) ostettiin sen sijaan vähemmän kuin viime vuonna, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

Lisätietoja:
Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Lauri Paavola, avainasiakaspäällikkö, Philips Finland, 050 585 9258, lauri.paavola(a)philips.com

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Koko tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.