Kodintekniikan kauppa kasvoi peräti 11,5 prosenttia vuonna 2020

Tiedote 28. tammikuuta 2021

Kodin elektroniikan, tietotekniikan, mobiililaitteiden sekä isojen ja pienten kodinkoneiden myynti nousi 11,5 prosenttia verrattuna vuoteen 2019. Pääkategorioissa voimakkaimmin kasvoivat äänentoistolaitteet (21,3 %) ja kodin tietotekniikka (17,6 %). Erinomaisiin lukemiin ylsivät myös isot (12,5 %) ja pienet kodinkoneet (13,8 %) sekä matkapuhelimet (7,8 %). Kamerakaupan lasku sen sijaan jatkui 8,7 prosentin vauhdilla.

Tiedot käyvät ilmi GfK:n ja Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n Gotech-kodintekniikkaindeksistä 1-12/2020.


Iso kuvaruudut ja viimeisimmät äly-tv-ominaisuudet nostivat televisioiden myyntiä

Loppuvuoden vilkas kysyntä vauhditti tv-myynnin peräti 9,0 prosentin kasvuun. Tärkeimmät syyt television päivittämiseen olivat suurempi kuvaruutu sekä smart tv -ominaisuudet, joilla pääsee käsiksi suosittuihin suoratoistopalveluihin ja voi päättää itse, milloin haluaa katsoa suosikkisisältöjään, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Etäkokouksiin ostettiin ennätysmäärä tietokone- ja pelikuulokkeita                                            

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti nousi 21,8 ja tietokone- ja pelikuulokkeiden huikeat 49,9 prosenttia. Molempia kuuloketyyppejä hankitaan viihteen lisäksi myös etäkokouksiin.  Älykkäitä monihuonekaiuttimia ostettiin 19,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja myynnin arvo kasvoi 30,4 prosenttia. Television äänentoistoa parantavien soundbar- ja soundbase-kaiuttimien myynti kasvoi 34,1 prosenttia ja muiden 20,2 prosenttia. Bluetooth-kaiuttimia ostettiin joulunaikaan, mutta koko vuoden myynti laski silti 9,2 prosenttia.

Peilittömien järjestelmäkameroiden myynti nousi 6,6 peilietsinkameroiden laski 24,1 prosenttia

Vaativille harrastajille suunnatut tuotteet vaikuttivat peilittömien järjestelmäkameroiden kauppaan kahdella tavalla: keskihinta nousi 14,7 prosenttia ja myynti 6,6 prosenttia. Pelietsinkameroiden keskihinta nousi (1,2 %), mutta kappalemäärät (-25,0 %) ja myynti (-24,1 %) laskivat. Koko kamerankauppa supistui 8,7 prosenttia.

Tietokoneet, tabletit, älypuhelimet ja älykellot kävivät hyvin kaupaksi

Tietokoneiden myynti kasvoi 16,9 prosenttia, ja niitä ostettiin 375 490 kappaletta, eli 18,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Loppuvuoden vilkas kysyntä nosti tablettikaupan merkittävään 23,3 prosentin kasvuun. Älypuhelimia ostettiin 2 103 641 kappaletta eli 0,5 prosenttia aiempaa enemmän. Keskihinta nousi 3,5 ja myynti 4,1 prosenttia. Älykellojen myynti jatkoi vahvaa kasvuaan (51,9 %), ja kappalemäärät nousivat 53,4 prosenttia.

Etätyöläinen syö lounaan kotona ja keittiöön hankitaan ruoanlaittoa helpottavia kodinkoneita

Isojen kodinkoneiden kauppa vilkastui 12,5 prosenttia vuonna 2020. Keittiöitä remontoitiin, eikä uudisasuntotuotannon hidastuminen näkynyt vielä myyntiluvuissa. Parhaiten kävivät kaupaksi kylmälaitteet (17,3 %), kuivausrummut (16,1 %), erillisuunit ja keittotasot (12,4 %), liedet (11,6 %) sekä mikroaaltouunit (11,0 %). Astianpesukoneet (9,8 %) ja pesukoneet (7,6 %) ylsivät nekin mainioihin kasvulukemiin, kertoo ETK ry:n Isot kodinkoneet -jaoston puheenjohtaja Esa Silver.

Nyt panostetaan keittiön varusteluun ja kodin siisteyteen

Pienten kodinkoneiden myynti kasvoi 13,8 prosenttia. Suurimpia nousijoita olivat ruuanvalmistustuotteet (21,9 %), kahvinkeittimet (18,4 %), hammashoitotuotteet (16,7 %) ja pölynimurit (15,3 %). Parranajokoneiden ja karvanpoistolaitteiden myynti kasvoi 8,4 prosenttia. Silitysrautoja (-14,7 %) ja hiustenhoitotuotteita (-4,9 %) ostettiin sen sijaan vähemmän kuin vuonna 2019, kertoo Lauri Paavola ETK ry:n Pienet kodinkoneet -jaostosta.

 

Lisätietoja:

Viihde-elektroniikka ja puhelimet Markus Nummisalo, myyntijohtaja, Samsung Electronics Nordic AB, Suomen Sivuliike, 0400 569 228, m.nummisalo(a)samsung.com
Isot kodinkoneet Esa Silver, toimitusjohtaja, Miele Oy 0400 156 085 esa.silver(a)miele.com
Pienet kodinkoneet Lauri Paavola, avainasiakaspäällikkö, Philips Finland, 050 585 9258, lauri.paavola(a)philips.com

Tämän tiedotteen tekstin voi ladata pdf-muodossa tästä.
Koko tilaston grafiikoineen voi ladata pdf-muodossa tästä.