Nikon Z fc muistuttaa legendaarista 1980-luvun FM2-filmikameraa, mutta tekniikka on aivan uutta

Nikon on valmistanut kameroita jo yli sata vuotta, joten pitkiä perinteitä kelpaa korostaa myös uusien mallien muotoilussa. Teknisesti Nikon Z fc on hyvin lähellä Z 50 -mallia, mutta muotoilu, retrohenkiset säätökiekot ja niiden myötä koko kuvauskokemus ovat jotain aivan muuta.

Merkittävimmät erot Nikon Z 50:een ovat Z fc:n kaikkiin suuntiin kääntyvä näyttö sekä usb-c-virransyöttö, joka lataa akkua myös kuvaamisen aikana. Tarkennusautomatiikkaan on lisätty Nikon Z 7II ja Z 6II -kameroista tuttu eläinten tunnistus on sekin otettu mukaan, ja silmien tunnistus toimii nyt myös videoita kuvattaessa. Tarkennuspisteitä on yhteensä 209 kappaletta.

Nikon Z 50:stä tuttujen ominaisuuksien lista on pitkä: aps-c-kokoinen (dx) 20,9 megapikselin kenno, herkkyysalue ISO 100-51200, lyhyin suljinaika 1/4000 sekuntia ja sarjakuvaus 11 ruutua sekunnissa. Videoita voi tallentaa 4k uhd -tarkkuudella ja nopeudella 24p, 25p ja 30p. Lisäksi full hd -tarkkuuden videoille on nyt kätevät hidastukset.

Kaikkiin suuntiin kääntyvä 1,04 miljoonan pisteen kosketusnäyttö ja mikrofoniliitäntä herättävät varmasti vloggaajien kiinnostuksen. Nikon tarjoaa myös 1350 euron hintaista vlogger kit -pakettia, joka sisältää kameran, perus-zoomin, kuvauskahvan ja siihen liitettävän kaukosäätimen sekä Sennheiser-mikrofonin. Näytön ohella kohdetta voi tarkastella 2,36 miljoonan pisteen oled-etsimestä.

Objektiiveja vuodesta 1959 saakka

Runko on magnesiumvalua. Rungon yläosassa huomio kiinnittyy kolmeen valitsinkiekkopn ja pieneen näyttöön, josta voi tarkistaa aukkoarvon. Kiekoista hallitaan suljinaikaa, valotuksen korjausta ja herkkyyttä. Kameran saa toimimaan myös aika- tai aukkoautomatiikalla (S/A) sekä täysin automaattisesti (P/Auto).

Peilittömille Nikon Z -kameroille on omat objektiivit, mutta ftz-sovitteen (300 €) avulla Nikon Z fc:een voi kiinnittää myös peilietsinkameroiden F-objektiiveja. Niitä on valmistettu jo vuodesta 1959, joten valinnanvaraa riittää!

Perus-zoomista Nikkor Z DX 16-50 mm f/3.5-6.3 VR tulee nyt saataville hopeanvärinen versio, jonka saa myös pakettina Nikon Z fc:n kanssa. Toinen tyyliin sopiva Z-objektiivi on fx-koon Nikkor Z 28 mm f/2.8.

Kuvat jakoon

Valokuvat ja videot tallennetaan UHS-I-luokan sd-muistikortille. Otoksia voi jakaa Nikonin SnapBridge-tekniikalla, jonka viimeisintä 2.8-versiota Z fc tukee. Webcam Utility -sovelluksen avulla Nikon Z fc toimii myös webbikamerana.

Nikon Z fc tulee kauppoihin heinäkuun lopulla.
Runko maksaa noin 1050 euroa.
Runko ja perus-zoom DX 16-50mm f/3.5-6.3 maksavat noin 1200 euroa.
Rungon ja tyyliin sopivan kinokoon objektiivin Z 28 mm f/2.8 SE saa noin 1300 eurolla.
Runko ja kaksi zoomia (Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 sekä Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 -paketti) maksavat noin 1440 €
Runko, perus-zoom, kuvauskahva ja siihen liitettävän kaukosäädin sekä Sennheiser-mikrofoni eli vlogger kit maksaa noin 1350 euroa,

Lisätietoja saa valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.