Grundig FiberCatcher on maailman ensimmäinen mikrokuitusuodattimella varustettu pesukone

Mikromuovi on yksi Pohjoismaiden suurimmista meren roskaantumisen lähteistä. Se tuhoaa luonnonalueita ja päätyy ravintoketjuihin. Arvioiden mukaan saamme vuosittain syömämme ruoan kautta noin 250 grammaa mikromuoveja. Grundig FiberCatcher -tekniikka suodattaa valmistajan mukaan jopa 90 prosenttia pestävien materiaalien synteettisistä mikrokuiduista käytettäessä synteettisille vaatteille tarkoitettuja pesuohjelmia.

Grundig on antanut suodatintekniikan ja patentin kilpailijoidensa käyttöön. Tämän avulla yritys toivoo helpottavansa pesukoneiden mikrokuitusuodattimia koskevan vaatimuksen täytäntöönpanoa. Useat ympäristöjärjestöt ja useat poliittiset puolueet ovat puoltaneet vaatimusta.

– Pyykin synteettiset mikrokuidut ovat iso mutta ratkaistavissa oleva ongelma. Grundigilla on markkinoiden ensimmäinen integroidulla mikrokuitusuodattimella varustettu pesukone, mutta viranomaisten ja kuluttajien painostuksesta tällaiset mikrokuitusuodattimet voivat muuttua vakiovarusteiksi muutamassa vuodessa. Patentti on avoin, eikä tämän tyyppistä teknologiaa koskevan vaatimuksen toimeenpanolle pitäisi olla esteitä, kertoo Grundig Nordicin toimitusjohtaja Per Kristian Ervik.

Poliitikot apuun

Useat maat harkitsevat mikromuovisuodattimia koskevan vaatimuksen toimeenpanoa uusissa pesukoneissa. EU valmistelee ehdotuksia, ja Ranska on ensimmäisenä maana maailmassa toimeenpannut vaatimuksen, jonka mukaan kaikissa vuodesta 2025 alkaen myydyissä uusissa pesukoneissa olisi oltava mikromuovisuodatin.

– Teknologia on jo markkinoilla, joten tällainen suodatus on täysin mahdollista tehdä, mutta markkinat liikkuvat liian hitaasti. Tarvitsemme poliitikkojen apua vaatimuksen toimeenpanoon nyt, Ervik sanoo.

Pohjoismaissa useat poliittiset puolueet Norjassa ja Tanskassa ovat kannattaneet mikromuovisuodattimien käyttöä uusissa pesukoneissa. Heinäkuussa 2018 muun muassa Norja, Ruotsi, Suomi, Islanti ja useat muut Euroopan maat lähettivät Euroopan komissiolle kirjeen, jossa EU:ta pyydettiin nopeuttamaan toimia, joilla vaaditaan pesukoneita käyttämään mikromuoveja keräävää suodatinta.

Kasvavaa kysyntää

Elektroniikkaketju Power jälleenmyy uutta integroidulla Grundig FiberCatcher -mikrokuitusuodattimella varustettua pesukonetta. He odottavat, että kiinnostus tällaista tuotetta kohtaan on suurta Suomessa ja Pohjoismaissa.

– Me Powerilla kiinnostumme nopeasti tuotteista, jotka tarjoavat hyviä ilmasto- ja ympäristöratkaisuja. Tämä koskee erityisesti tämäntyyppisiä tuotteita, jotka ratkaisevat hyvin erityisiä ympäristöhaasteita kuluttajien kodeissa. Teknologia, jolla tämä pesukone lanseerataan, on tärkeä panos mikromuovipäästöjen vähentämiseen Suomessa ja Pohjoismaissa. Se on myös sopusoinnussa Powerin kestävän kehityksen aloitteen kanssa, sanoo Power Finlandin toimitusjohtaja Juha-Mikko Saviluoto.

Tehokasta Grundig FiberCatcher -tekniikkaa

FiberCatcher on pesukoneeseen integroitu suodatin, joka vangitsee jopa 90 prosenttia synteettisistä kuiduista, jotka irtoavat vaatteista pesun aikana. Suodatin kytketään päälle vain, kun kone käyttää synteettisten vaatteiden pesuohjelmaa. Kone ilmoittaa, kun suodatin on täynnä ja valmis toimitettavaksi kierrätetykseen. Konetta voi edelleen käyttää täydellä suodattimella, mutta suodatus ei toimi.

– Olemme vakuuttuneita siitä, että tällä tuotteella on hyvä vaikutus Pohjoismaiden markkinoilla, sanoo Ervik.

Lisätietoja saa valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.