Nämä viisi vinkkiä pyykinpesuun säästävät sekä vaatteita että ympäristöä

Samsung kertoo kuinka pyykinpesun yhteydessä voi säästää sekä pestäviä vaatteita että sähköä ja huomioida vaikutukset ympäristöön. Rikard Fornbäck, Samsung Nordicin kodinkonejaoston edustaja, on koonnut viisi vinkkiä hellävaraisempaan ja energiatehokkaampaan pyykinpesuun.

1. Pese viileämmässä lämpötilassa

A.I.S.E (International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) teetti vuonna 2020 Tanskassa tutkimuksen, joka osoittaa, että lähes 80 prosenttia pyykinpesukerroista pestään 40 asteessa tai korkeammissa lämpötiloissa. Mitä korkeampi pesulämpötila, sitä enemmän energiaa peseminen vaatii. Tietyt pesukoneet tarjoavat mahdollisuuden pyykinpesulle huomattavasti matalammilla lämpötiloilla, jopa 15 asteen lämpötilassa ilman, heikentämättä puhdistustehokkuutta – esimerkkinä muun muassa Samsungin pesukone, jossa on EcoBubble-toiminto. Sen avulla energiankulutusta voidaan vähentää jopa 70 prosenttia verrattuna vastaavaan pesukoneeseen ilman tätä tekniikkaa. EcoBubble sekoittaa pesuaineen veteen ja ilmaan, jolloin syntyy kuplia, jotka tunkeutuvat tekstiilikuituihin. Näin voidaan poistaa pyykistä jopa 24 prosenttia enemmän likaa sekä tahroja, lupaa Samsung.

2. Luota EU-ympäristömerkkiin, Joutsenmerkkiin sekä Allergiatunnukseen

Kun seuraavan kerran ostat pesuainetta, pyri valitsemaan tuote, jossa on Joutsenmerkki tai EU-ympäristömerkintä. Merkit varmistavat, ettei tuotteissa ole tarpeettomia tai haitallisia kemikaaleja. Sen lisäksi Allergia-, Iho- ja Astmaliiton myöntämä allergiatunnus auttaa tunnistamaan väriaineettomat ja hajusteettomat tuotteet, jotka soveltuvat herkkäihoiselle sekä allergiaa tai astmaa sairastaville. Kun huolehdit ympäristöstä, huolehdit myös itsestäsi.

3. Likapyykki ei aina vaadi vesipesua

Monesti likapyykki heitetään pesukoriin vain muutaman käyttökerran jälkeen. Aina peseminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä vaatteita on mahdollista myös raikastaa pakastimessa tai höyryttää. Tietyissä tapauksissa vaatteiden höyryttäminen tai pakastaminen voi korvata pesukoneen käytön ilman turhaa energian- ja vedenkulutusta. Joissain pesukoneissa, kuten Samsungin uusimmissa kuivaavissa yhdistelmäkoneissa, voi käyttää Air Wash -tekniikkaa. Se puhdistaa vaatteet ilman veden ja pesuaineen käyttöä lämmittämällä ilmaa koneessa. Air Wash on hellävarainen vaatteille ja poistaa samalla hajuja sekä bakteereja tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti.

4. Vähemmällä pesuaineella parempi lopputulos

Enemmän pesuainetta ei tarkoita parempaa lopputulosta tai puhtaampia vaatteita. Pesuaineen yliannostelu aiheuttaa pesutahrojen riskin vaatteisiin, rasittaa ympäristöä sekä aiheuttaa ylimääräisiä kuluja lompakolle. Useissa uusimmissa pesukoneissa on automaattinen pesuainemäärän annostelu, joka suhteuttaa tarvittavan pesuaineen määrän pyykin painon perusteella. Tällöin pesuainetta tulee aina oikea määrä ja vältytään hukkakulutukselta.

5. Pese vain täysiä koneellisia, päivitä pesukoneesi uudempaan malliin

Lähtökohtaisesti kannattaa aina pestä täysiä koneellisia muutaman erillisen vaatekappaleen sijaan. Pesukonetta päivittäessäsi voit esimerkiksi valita sellaisen mallin, joka annostelee pesuainetta automaattisesti, pesee matalammissa lämpötiloissa ja siten säästää sähköä – esimerkiksi Samsungin pesukoneen, jossa on EcoBubble-teknologia. Voit perehtyä Samsungin pyykinpesikoneisiin sekä hakea inspiraatiota täältä.