Kodintekniikka taistelee ruokahävikkiä vastaan

Suomalaisissa kotitalouksissa ruokaa päätyy roskiin vuosittain yli 500 miljoonan euron edestä. Määrä vastaa noin kuutta prosenttia kaikesta kotiin ostetusta ruoasta. Miten kodintekniikalla voidaan vähentää ruokahävikkiä?

Keskimääräinen kuluttaja Suomessa heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin jopa 28 kiloa vuosittain (Luonnonvarakeskus 2021). Kun määrää mitataan rahassa, se tarkoittaa, että suomalaiset heittävät ruokaa roskikseen vuosittain yhteensä noin 590 miljoonan euron edestä.

Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiseen ovat ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanheneminen. Edistynyt kodintekniikka auttaa osaltaan ruokahävikin vähentämisessä.

”Arjen kiireet ja suunnittelemattomuus aiheuttavat valtavan määrän ruokahävikkiä, ja se on ymmärrettävää. Onneksi nykyaikainen kodintekniikka edistää osaltaan ruoan säilymistä ilman ylimääräistä vaivannäköä. Laitteita hankkiessaan ominaisuuksia on hyvä vertailla myös hävikkinäkökulmasta ja jo kotona olevien laitteiden ominaisuudet tarkastaa käyttöohjeesta, kertoo Taina Luukkainen, ETKO ry:n toimitusjohtaja.

Kodintekniikan keinot ruokahävikin vähentämiseen

1. Säilytä oikein

Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla. Ne perustuvat normaalia jääkaappilämpötilaa kylmempään lämpötilaan, oikeaan kosteuteen, hyvään ilmankiertoon kaapin sisällä sekä kaapin sisäilman raikkauteen.

Ruoan säilyvyyden takaamiseksi jääkaapin lämpötila tulee asettaa tarpeeksi kylmäksi. Tavallisissa jääkaapeissa ylin hylly ja ovihyllyt ovat lämpimimpiä paikkoja ja alin hylly puolestaan kylmin. Monipuolisimmissa jääkaapeissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, joissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0 – +3 astetta. Tällöin elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu, ja ruoka säilyy jopa kolme kertaa pidempään kuin tavallisessa jääkaappilämpötilassa.

Puhaltimilla varustetuissa jääkaappimalleissa ilma kiertää tehokkaasti, joten kaikkialla jääkaapissa on tasaisen kylmää. Kaappi voi olla varustettu myös ilmaa puhdistavalla suodattimella. Se minimoi tehokkaasti voimakkaasti tuoksuvien ruokien hajut ja estää niiden siirtymisen ruoasta toiseen.

2. Nopeus on valttia

Pikakylmennys-toiminnolla kaappi viilenee nopeasti tavallista viileämmäksi. Tämä on erityisen tärkeää esim. viikonlopun alla, kun jääkaappiin lastataan suuria määriä elintarvikkeita kerralla. Matalampi lämpötila kaapissa varmistaa, että siellä jo olevat elintarvikkeet eivät lämpene liikaa ja uudet elintarvikkeet saadaan jäähdytettyä nopeasti. Näin vähennetään riskiä kylmäketjun katkeamisesta ja tuoreiden elintarvikkeiden turvallisen käyttöiän tarpeettomasta lyhenemisestä.

3. Tyhjiöpakkaaminen avuksi

Suurin syy elintarvikkeiden koostumuksen, maun ja laadun heikkenemiseen on happi. Niinpä yksi tehokkaimmista keinoista edistää ruokien säilyvyyttä on tyhjiöpakkaaminen eli vakumointi. Tähän tarkoitukseen suunniteltujen laitteiden avulla happi poistetaan säilytyspakkauksesta, jolloin elintarvikkeet säilyvät pidempään. Samalla pystytään myös estämään myöhemmin homeeksi, hiivaksi tai bakteereiksi kehittyvien mikro-organismien kasvu.

Lisätietoa:

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry on vuonna 2023 ETK ry:n pohjalle perustettu koko kodintekniikan alan toimijat yhteen kokoava yhdistys. Yhdistys kehittää alan toimintaa ja valvoo alan toimijoiden etua. Lisäksi ETKO ry tarjoaa alan markkinatietoa ja on silta median ja kodintekniikka-alan toimijoiden välillä.

Toimitusjohtaja Taina Luukkainen taina.luukkainen@etkory.fi  +358 400 597 492

Lähteet:

Luonnonvarakeskus 2021. Elintarvike- ja ruokahävikkiraportti.

Luonnonvarakeskus: Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021. Riipi, I., Hartikainen, H., Silvennoinen, K., Joensuu, K., Vahvaselkä, M., Kuisma, M. & Katajajuuri, J-M. 2021. Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 72 s.

https://www.kuluttajaliitto.fi/havikkiviikko/