Kisastudio kotiin – kuva, ääni ja ruokahuolto kuntoon

Kesän urheilukilpailuja seuratessa kuvan ja äänen pitää olla huippukunnossa. Ruoka- ja juomahuoltoon pitää myös satsata, koska muuten uupumus yllättää kesken kisan. Tarvittava kalusto kannattaa sijoittaa turhien varikkokäyntien välttämiseksi käden ulottuville.

01_KS_Kisastudio_avausSuuret urheilutapahtumat ovat perinteisesti kannustaneet tv-kaupoille, ja moni ehtikin jo päivittää kuvaruutunsa jääkiekon MM-kisoja varten. Ensimmäinen jalkapallon EM-ottelu pelataan 10. kesäkuuta, joten uuden television ehtii vielä hankkia ja pystyttää sen ympärille kattavan kisastudion.

Heinäkuussa vuorossa ovat sitten yleisurheilun EM-kisat 6.7.–10.7. Ja koska jalkapallon Euroopan mestaruus ratkeaa sekin vasta 10. heinäkuuta, kisastudion pitää toimia viikon verran täydellä teholla. Loppuhuipennus ovat tietenkin Rion kesäolympialaiset 5.8.–21.8. Olympiahuumaa riittää 16 päiväksi, joten kisastudion varustelusta ei auta tinkiä.

Vaikka studio pitää kauden päätyttyä purkaa, kaikki siihen kuuluvat laitteet jatkavat tehtävissään myös arjen keskellä.

02_KS_Samsung_UE65KS7505

Televisio on kisastudion sydän. Koska nykyaikaista tv:tä voi ja kannattaa katsoa lähempää kuin moni tulee ajatelleeksi, kisakoneeksi valittiin 65 tuuman Samsung UE65KS7505 (3000 €). Pienemmät rinnakkaismallit ovat 55- 49- ja 43-tuumaisia. Kaareva muoto lisää läsnäolon tuntua, mutta tarjolla on myös suoraruutuisia versioita. Uutta televisiota ostaessa kannattaa harkita 4k ultra hd -mallia, joka tukee hdr-laajasävytoistoa. Tällaisella televisiolla saa kaiken irti 4k-tekniikkaa tukevista suoratoistopalveluista, 4k ultra hd blu-ray -levyistä sekä itse kuvatuista 4k-videoista ja valokuvista. Vuoden 2016 Samsung Smart Hub -äly-tv-alusta avaa pääsyn sekä kotimaisiin että ulkomaisiin sisältöihin, kuten Yle Areena, MTV Katsomo, Nelosen Ruutu, Netflix ja YouTube.

03_KS_Samsung_WAM5500

Äänentoisto vaikuttaa katseluelämykseen yhtä paljon kuin kuvakin. Moni hankkii television alle leveän ja litteän soundbar-kaiuttimen, mutta aidompaan tilavaikutelmaan pääsee kahdella erillisellä kaiuttimella. Samsung valmistaa langattomia kaiuttimia, joista pystyy rakentamaan koko kodin monihuonejärjestelmän. Musiikin lisäksi niistä voi kuunnella tv-ääntä. Kolme uusinta niin sanottua 360 asteen kaiutinta levittävät äänen tasaisesti koko huoneeseen, ja ne soveltuvat muotoilunsakin puolesta television kaveriksi. Kaiuttimien tyypit ovat Samsung R5 (WAM5500XE, 300 €), R3 (WAM3500, 200 €) ja R1 (WAM1500, 150 €).

04_KS_Sony_MDR-XB650BT

Kuulokkeet ovat tarpeen silloin, kun osa katsojista on luovuttanut ja mennyt nukkumaan. Moni nykyaikainen televisio lähettää äänen bluetooth-yhteydellä langattomiin kuulokkeisiin. Siksi tv:tä varten ei tarvitse ostaa omia kuulokkeita, ja älypuhelimen kaveriksi hankitut bluetooth-kuulokkeet toimivat myös kotona. Esimerkiksi kelpaa poikkeuksellisen tukevan bassotoiston tuottava Sony MDR-XB650BT (145 €). Ne soveltuvat musiikin kuunteluun myös kadulla ja liikennevälineissä, missä matalat äänet peittyvät helposti ulkoiseen hälyyn. Keveät kuulokkeet istuvat mukavasti korvilla, ja langattomuus mahdollistaa vapaan liikkumisen kisastudiossa.

05_KS_Smeg_FAB5RUJ

Jääkaappi sisältää kisahuollon tärkeimmät piristeet. Niitä ei välttämättä ehdi hakea keittiöstä, joten studioon kannattaa hankkia oma jääkaappi, jonka voi kisojen päätyttyä viedä mökille tai antaa perheen nuorisolle. Smeg FAB5RUJ (950 €) on 50-luvun tyyliin muotoiltu 32 litran jääkaappi, jonka korkeus on 70 senttiä. Sisällä on kaksi säädettävää hyllyä ja pieni lokero jääpaloille. Kaapin saa vasen- tai oikeakätisenä. Väriksi voi valita myös mustan, kermanvärisen, punaisen tai oranssin.

06_KS_Samsung_MC28H5185CK

Mikroaaltouunia tuskin tarvitaan keittiössä kisojen aikana, joten sen voi siirtää tilapäisesti studioon. Samsung MC28H5185 (250 €) yhdistää mikron, grillin ja kiertoilmatekniikan samaan tyylikkäänmustaan uuniin. Suosikkiruoka valmistuu helposti 15 valmisohjelman avulla. Kosteudentunnistus pitää huolen siitä, että ruoka kypsyy sopivasti. Mikroaaltojen, grillin ja kiertoilman yhdistelmä mahdollistaa esimerkiksi rapeiden ranskalaisten perunoiden valmistamisen pienellä rasvamäärällä. Sisäpuolen kestävä emalipinta on helppo puhdistaa, ja se suojaa myös haitallisilta bakteereilta.

07_KS_DeLonghi_CTO-2003BK

Leivänpaahdin on oiva lisä kisastudioon esimerkiksi silloin, kun mikron joutuu jättämään keittiöön. De’Longhi ICONA CTO 2003 (120 €) soveltuu peruspaahtamisen ohella myös sulattamiseen, uudelleenlämmitykseen ja bageleiden valmistukseen. Yhden puolen paahtaminen onnistuu sekin helposti. Pienet leivät saa ulos paahtimesta kätevän nostomekanismin avulla. Teräsrungon väriksi voi valita mustan, valkoisen, punaisen, sinisen, vaaleansinisen, vihreän tai ruskean.

08_KS_DeLonghi_ECO-310BK

Espressokeitin tuo pikaisen piristyksen kisauupumukseen. De’Longhi ICONA ECO 310 (230 €) sekoittaa höyryä, ilmaa ja maitoa tuottaen tuhdin, kermaisen vaahdon loistavaa cappuccinoa varten. Laitteessa voi käyttää sekä kahvijauhetta että espresso-annosnappeja. Irrotettavan vesisäiliön tilavuus on 1,4 litraa. Veden ja höyryn lämpötilaa säädetään omilla termostaateillaan, ja höyryn määrää voi myös säätää. Esilämmitys pitää keittimen käyttövalmiina.

09_KS_Melissa_popcorn

Popcornit ovat parhaimmillaan oikein valmistettuina. Melissa Popcorn (16310167, 70 €) sekoittaa öljyn, mausteet sekä maissinjyvät ja pudottaa valmiit popcornit ulosvedettävään tarjoiluastiaan. Koneella voi valmistaa myös makeita, sokeri- ja suklaakuorrutteisia popcorneja. Kerta-annoksen suuruus on 0,8 litraa. Laite on helppo puhdistaa.

10_KS_Miele_RX1

Siivous tahtoo kisahuumassa unohtua. Sotkuinen ympäristö heikentää kuitenkin tunnelmaa etenkin silloin, jos asiasta huomauttelee joku muu. Tällaisessa tilanteessa robotti-imuri näyttää kyntensä. Miele Scout RX1 (700 €) sisältää neljä puhdistustoimintoa, auto, spot, corner ja turbo, jotka auttavat hoitamaan erilaiset siivoustilanteet vaivattomasti. Kaikki toiminnot valitaan kauko-ohjaimesta. Imurissa on myös 24-tunnin ajastin, joten siivoamisen voi ajoittaa erätaukojen tai kisayleisön paikallaolon mukaan. Miele Scout RX1 on ainoastaan 8,9 cm korkea, ja se mahtuu kulkemaan matalien huonekalujen alle. Akun varaus riittää siivoamaan jopa 150 neliömetrin alueen, mikä vastaa kestoltaan noin 120:ta minuuttia. Imuroinnin päätteeksi laite palaa takaisin latausasemalle.