Tekniikka tutuksi: hdr-kuva voi olla jopa suurempi parannus kuin 4k-tarkkuus

Yhä useampi tv:n ostaja päätyy 4k ultra hd -televisioon. Vaikka ultra hd -kuvan tarkkuus on nelinkertainen verrattuna full hd -kuvaan, se ei aina ole 4k-television näkyvin parannus. Yhtä tärkeitä ovat parempi kontrasti ja laajempi värintoisto, jotka saavutetaan hdr-tekniikan avulla.

Television ominaisuuksia kuvaavien kirjanyhdistelmien joukkoon liittyi pari vuotta sitten lyhenne hdr (engl. high dynamic range). Sillä tarkoitetaan tekniikkaa, jolla aiemmin näkymättömät yksityiskohdat saadaan esiin kuvan tummista ja vaaleista osista. Hdr-tekniikkaan liittyy myös entistä laajempi värintoisto.

Hdr ei ole mikään tehoste, joka lisää kuvaan jotain sellaista, mitä siinä ei alun perin ole, vaan pikemminkin päinvastoin: suurempi kontrasti ja laajempi väriskaala tuovat tv-kuvan lähemmäs alkuperäistä näkymää.

Tarvitaan hdr-televisio

Laajasävykuvaa pääsee katsomaan hdr-tekniikkaa tukevista ultra hd -televisioista. Vanhemmista ultra hd -televisioista hdr-tuki puuttuu, ja silloin hdr-kuva näkyy kyllä 4k-tarkkuudella, mutta ilman kontrastin ja värintoiston laajennusta.

Parasta hdr-tekniikalla terästettyä 4k-kuvaa saa ultra hd blu-ray -levyiltä ja -soittimista. Hdr-laajasävykuvaa hyödynnetään myös suoratoistopalveluissa, kuten Netflix ja YouTube, ja ulkomailla jopa 4k-tv-lähetyksissä. Sony PlayStation 4 -pelikonsoli on sekin jo siirtynyt hdr-aikaan.

Kolme formaattia

Uutta tekniikkaa sovellettaessa käy usein niin, että markkinoille ilmestyy useampia kilpailevia järjestelmiä. Näin on käynyt myös hdr-laajasävykuvan kanssa.

Hdr-formaateista yleisin on ultra hd blu-ray -levyillä käytettävä hdr10, jota myös nykyiset hdr-televisiot tukevat. Suoratoistopalveluita kiinnostaa Dolby Vision -formaatti, ja BBC sekä Japanin yleisradioyhtiö NHK ovat kehittäneet hlg-tekniikan, joka soveltuu erityisen hyvin tv-lähetyksiin.

Tammikuussa 2017 järjestetyillä CES-messuilla julkaistiin jo televisioita, jotka tukevat kaikkia kolmea yleisintä laajasävyformaattia. Moniin vuoden 2017 hdr-tv-malleihin onkin hdr10:n lisäksi tulossa myös Dolby Vision ja/tai hlg.

Hdr ei ole taikasana

Moni kokee hdr-tekniikan tuomat parannukset jopa suuremmiksi kuin 4k ultra hd -kuvan suurempi resoluutio – ainakin silloin, jos kuvaa katsoo ihanteellista etäisyyttä kauempaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että hdr ei ole mikään taikasana, joka parantaa kuvanlaatua automaattisesti. Jotta suuremmasta kontrastista ja laajemmasta värintoistosta saadaan kaikki irti, kuvaa toistavan paneelin ja sitä ohjaavan elektroniikan pitää yltää hdr-formaatin tasolle. Näin ei aina ole asianlaita, joten televisioiden kuvanlaatua kannattaa ennen ostopäätöstä vertailla huolellisesti asiantuntevassa liikkeessä.