Sony In-Camera Signature varmistaa valokuvien aitouden

Sony In-Camera Signature -ratkaisu liittää digitaalisen sertifikaatin valokuviin jo kuvanottohetkellä aitouden varmentamiseksi. Sony on yhteistyössä Associated Pressin kanssa saanut päätökseen toisen testauskierroksen Sonyn kehittämälle kameran sisäiselle kuvien aitouden varmennustekniikalle. In-Camera Signature -tekniikan avulla kuviin voi luoda ainutlaatuisen syntymätodistuksen, jolla vahvistetaan niiden alkuperä.

Sonyn kuvien varmennustekniikka tarjoaa konepohjaisen digitaalisen allekirjoituksen, joka poistaa mahdollisuuden huomaamattomille manipulaatioille jo kuvaushetkellä. Digitaalinen allekirjoitus tehdään kameran sisällä kuvaushetkellä laitteiston piirisarjassa. Tekniikka on suunniteltu erityisesti ammattilaisille, jotka haluavat taata sisältönsä aitouden, ja se tarjoaa ylimääräisen turvakerroksen, joka auttaa uutistoimistoja välttämään väärennettyjen kuvien käyttöä.

Väärennetyistä valokuvista syntyy vakavia ongelmia

– Generatiivisen tekoälyn (AI, Artificial Intelligence) nopea kehitys tuo uusia mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun, mutta se on myös johtanut kasvavaan huoleen muunnellun tai manipuloidun kuvan vaikutuksesta journalismissa”, sanoo Yann Salmon Legagneur, Sony Europen kuvankäsittely- ja tuoteratkaisujen markkinointijohtaja.

– Väärän tiedon ja väärennettyjen kuvien levittämisellä on todellisia sosiaalisia vaikutuksia, jotka aiheuttavat haittaa paitsi kuvajournalisteillemme ja uutistoimistokumppaneillemme myös koko yhteiskunnalle. Välitämme syvästi tästä haasteesta ja olemme sitoutuneet käyttämään resurssejamme ongelman ratkaisemiseksi. Sony toimii C2PA:n (Coalition for Content Provenance and Authenticity) ohjauskomiteassa, ja olemme auttaneet luomaan alan nykyisen standardin kuvien muokkauksen ja manipuloinnin jäljittämiseksi. Lisäksi kameran sisäinen varmennustekniikka on osoittanut arvokkaita tuloksia, ja jatkamme sen kehittämistä kohti laajempaa käyttöönottoa.

– Väärennetyt ja manipuloidut kuvat ovat suuri huolenaihe uutisorganisaatioille. Ne edistävät mis- ja disinformaatiota, mutta viime kädessä ne myös heikentävät yleisön luottamusta aitoihin kuviin. Olemme ylpeitä siitä, että saamme yhdessä Sony Electronicsin kanssa luoda autentikointiratkaisun, joka voi auttaa torjumaan tätä ongelmaa, sanoo AP:n valokuvausjohtaja David Ake.

Yhteistyön tulos

Sonyn ja AP:n viimeisin kenttätesti päättyi lokakuussa 2023. Kuukauden kestäneessä testissä arvioitiin sekä kuvien todennusta että työnkulun prosessia. Tätä varten Sony teki yhteistyötä Camera Bitsin kanssa, joka on alan standardityönkulun työkalun Photo Mechanicin takana. Camera Bits loi yhdessä Sonyn ja AP:n kanssa Photo Mechaniciin tekniikan, joka säilyttää kameran digitaalisen allekirjoituksen koko metatietojen muokkausprosessin ajan.

– Ymmärrämme, että manipuloidut kuvat ovat merkittävä haaste yhteistyökumppaneillemme, ja olemme erittäin motivoituneita osallistumaan sen ratkaisemiseen. Photo Mechanic on ollut kuvajournalistien käytössä jo 25 vuoden ajan, ja se kehittyy jatkuvasti, kun alalla otetaan käyttöön uutta teknologiaa. Olemme sitoutuneet varmistamaan, että Photo Mechanic pysyy luotettavana ja aitona työnkulun ratkaisuna, sanoo Dennis Walker, Camera Bitsin toimitusjohtaja ja perustaja.

Sony In-Camera Signature -ratkaisu ja C2PA-todennus on tarkoitus ottaa käyttöön laiteohjelmistopäivityksellä juuri julkistetuissa Alpha 9 III, Alpha 1 ja Alpha 7S III -kameroissa keväällä 2024. Eri maiden ja alueiden julkaisuaikataulu saattaa kuitenkin vaihdella, ja C2PA-formaattien laiteohjelmistotuki voi aluksi olla saatavilla vain uutistoimistokumppaneille.

Lisätietoja Sonyn ammattilaisjärjestelmistä saa valmistajan englanninkielisiltä kotisivulta.