Kodintekniikan kvartaalitiedote: Isojen ja pienten kodinkoneiden myynnin lasku on hidastunut tai kääntynyt kasvuun

Isojen kodinkoneiden myynnin lasku hidastui toisen kvartaalin aikana. Isoja kodinkoneita tarkasteltaessa vuoden toinen vuosineljännes lievensi koko ensimmäisen vuosipuolikkaan laskua. Pienten kodinkoneiden kokonaisuus kääntyi kasvuun sekä arvossa että kappalemäärissä.

Tulevaisuuden ratkaisut keittiöissä myydään nyt

Kehittyneet kodinkoneet ovat tulleet keittiöihimme. Esimerkiksi verkkoon kytkettävien kylmälaitteiden kappalemääräinen myynti on tuplaantunut edellisestä vuodesta.

–Voi olla, että tulevaisuudessa ruokatarvikkeet täyttyvät kaappiin automaattisesti, kun tekoäly lukee kaapin sisällön. Kehitys kuitenkin näkyy jo nyt keittiöissä. Esimerkiksi keittotasojen, joihin on integroitu liesituuletin, myynti on huomattavassa kasvussa. Reilusti yli 10 % keittotasoista sisältää jo liesituulettimen, kertoo ETKO ry:n varapuheenjohtaja Niko Sandström.

–Tänä vuonna kylmälaitemyyntiä on kasvattanut myös runsas sato. Suomalaiset haluavat säilöä kesän ja syksyn maut talven varalle, ja säiliöpakastamien ja muiden kylmälaitteiden kysyntä on ollut suurta, Sandström jatkaa.

Myös sähkönkulutus kiinnostaa edelleen kasvavassa määrin. Kun kodinkoneen vaihto on ajankohtainen, kiinnitetään entistä enemmän huomiota laitteen energiankulutukseen.

Pienillä kodinkoneilla huolletaan sekä ihmisiä että tavaroita 

Suhteellisen uudet, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tuoteryhmät kuten airfryerit, hiilihapotuslaitteet, mehupuristimet ja hammashoitolaitteet ovat kasvaneet reilusti edellisvuoteen verrattuna.

–Esimerkiksi suunhoidossa tiedon lisääntyminen kannustaa panostamaan laatuun. Hyvinvoinnista ei haluta tinkiä, vaikka taloudellinen tilanne ei olisi paras mahdollinen. Suunhoidon trendiin vaikuttaa myös sosiaalisen median trendit ja influensserit, jotka saavat nuoremmatkin innostumaan aiheesta, kertoo Päivi Hole, S-ryhmän tuoteryhmäjohtaja

Myös eri sesongit näkyvät toisen kvartaalin pienten kodinkoneiden myynneissä. Kesän ja rantakelien myötä epilaattorikauppa on käynyt hyvin kuten muidenkin karvanpoistolaitteiden.

Lisäksi juhlasesonki näkyi pienten kodinkoneiden kaupassa.

–Kesän juhlakautena silitysraudat ja vaatehöyrystimiset ovat kysyttyjä tuotteita. Myös ompelukoneet ovat olleet vahvassa kasvussa jo pidemmän aikaa, ja niitä ostetaan myös lahjaksi. Vaatehuollon nosteeseen vaikuttaa osaltaan myös vastuullisuusnäkökulma – vaatteita halutaan ylläpitää ja kunnostaa pidempään, Hole sanoo.

Tiedot käyvät ilmi NielsenIQ GfK:n ja ETKO ry:n tilastoista.

Tutustu tilastoihin ja grafiikkaan!

Lisätietoja:

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry on vuonna 2023 ETK ry:n pohjalle perustettu koko kodintekniikan alan toimijat yhteen kokoava yhdistys. Jatkossakin yhdistys kehittää alan toimintaa ja valvoo alan toimijoiden etua. Lisäksi ETKO ry tarjoaa alan markkinatietoa ja on silta median ja kodintekniikka-alan toimijoiden välillä.

Toimitusjohtaja Taina Luukkainen taina.luukkainen@etkory.fi  +358 400 597 492