Antennitaloudet teräväpiirtoaikaan maaliskuussa vuonna 2020

Teräväpiirto- eli hd-sisältöjä on jo pitkään ollut saatavilla sekä kaapeli- että satelliittiteitse. Blu-ray-levyt sekä Netflix ja muut netin suoratoistopalvelut perustuvat nekin teräväpiirtotekniikkaan. Kaikki antennitalouksissa asuvat suomalaiset eivät silti näe tv-ohjelmia vieläkään hd-tarkkuudella.

01_HD-siirtymä_2020_avausAntennitalouksien teräväpiirtolähetykset halutaan saada kattaviksi ja yhtenäiseksi vuoteen 2020 mennessä. Silloin ne ovat katsottavissa antenniteitse samalla tekniikalla koko Suomessa.

Nykyinen dvb-t-lähetysjärjestelmä korvataan uudella dvb-t2-tekniikalla, joka mahdollistaa laadukkaan hd-kuvan jakelun kustannustehokkaasti. Kotiin tarvitaan silloin television sisällä oleva dvb-t2-viritin tai erillinen dvb-t2-sovitin eli digiboksi.

Uusiin televisioihin dvb-t2-virittimet tulivat vuonna 2011, ja hd-vastaanotin onkin löytänyt tiensä jo kolmannekseen suomalaisista antennikodeista. Arvioiden mukaan suomalaiset uusivat laitteitaan joka tapauksessa siihen tahtiin, että vuonna 2020 lähes joka kodissa on hd-vastaanottoon sopiva televisio tai digiboksi.

Sisältö odottaa jo valmiina

Esimerkiksi Yleisradio tuottaa jo nyt käytännössä kaikki ohjelmansa teräväpiirtoisena. Myös hankintaohjelmista ostetaan aina teknisesti mahdollisimman hyvälaatuinen versio. Kun nykyiset sd-tarkkuuden lähetykset päätyvät keväällä 2020, ohjelmia ei enää tarvitse muuntaa jakelua varten huonolaatuisemmaksi. Päällekkäisten sd- ja hd-lähetysten loppuminen säästää samalla myös jakelukustannuksia.

Antennitalouksien hd-siirtymän aikataulua arvioitaessa täytyy muistaa, että sd-kuvan nykyinen erottelu on otettu käyttöön 1950-luvulla sen ajan teknisen osaamisen perusteella. Toisin sanoen tarkkuutta ei lisätty edes digitaalitekniikkaan siirryttäessä, vaikka digi-tv toikin mukanaan paljon muita uudistuksia.

Täysi hyöty televisiosta

Televisioiden näyttöpaneelit yltävät nekin vähintään teräväpiirtotarkkuuteen, ja uusissa ultra hd tv -televisioissa kuvaruudun pikselimäärä on itse asiassa jopa nelinkertainen verrattuna niin sanottuun full hd -kuvaan eli täyteen teräväpiirtotarkkuuteen. Siksi monessa antennitaloudessa katsotaan nyt tv-kuvaa, joka on huomattavasti ruudun omata tarkkuutta heikompi.

Paremman kuvan lisäksi dvb-t2-lähetykset tarjoavat monikanavaisen digitaaliäänen. Se on iloinen uutinen etenkin niille, jotka ovat terästäneet televisiotaan erillisellä kaiutinjärjestelmällä.

Taajuuskaista, jolla tv-ohjelmat lähetetään, on rajallinen luonnonvara, jolle riittää kysyntää etenkin mobiililaitteiden ja esineiden internetin yleistyessä. Uusi dvb-t2-järjestelmä perustuu tehokkaaseen mpeg-4-pakkaukseen, joten se siirtää saman sisällön huomattavasti kapeammalla taajuuskaistalla kuin nykyisten dvb-t-lähetysten mpeg-2-tekniikka.

Antennitalouksien hd-siirtymän aikaistaminen vuodesta 2026 vuoteen 2020 on koko tv-toimialan yhteinen tahto. Siirtymä luo uusia mahdollisuuksia kaikille tv-toimijoille ja turvaa osaltaan televisiotarjonnan monimuotoisuuden Suomessa. Myös Elektroniikan Tukkukauppiaat ry. on ollut mukana edistämässä hd-aikataulujen aikaistamista.

Pieni tv-sanasto
DVB-T: nykyinen antenniverkon digi-tv-standardi
DVB-T2: vuonna 2011 käyttöön otettu standardi, joka mahdollistaa myös full hd -tarkkuuden teräväpiirtolähetykset antenniverkossa
FULL HD: kuvan tarkkuus on vähintään 1920 x 1080 pistettä
SD: 1950 luvulla käyttöön otettu tv-lähetysten tarkkuus, jossa kuvan pystyerottelu on Euroopassa 576 pistettä
ULTRA HD (uhd): kuvan tarkkuus on vähintään 3840 x 2160 pistettä, käytössä uusimpien televisioiden näyttöpaneeleissa, ultra hd blu-ray -levyillä sekä joissain internetin videopalveluissa kuten Netflix ja YouTube.