Kodinkoneiden automatiikkaa monipuolisine pilkonta-, kypsennys-, pesu- ja kuivausohjelmineen voi hyvin kutsua älykkääksi. Älykäs kodintekniikka alkaa kuitenkin tuntua nimensä veroiselta vasta silloin, kun koneet kytketään nettiin ja niitä hallitaan puhelimen tai tabletin kosketusnäytöltä.
Kaikki kodinkonevalmistajat eivät ole vielä julkistaneet omia älytuotteitaan, mutta nopeimmat ovat jo ehtineet yllättävän pitkälle. Muutamassa vuodessa tilanne todennäköisesti tasoittuu, ja useimmilla merkeillä on tarjota nettiin kytkettäviä ja mobiililaitteen avulla hallittavia, astian- ja pyykinpesukoneita, kylmälaitteita, uuneja, liesituulettimia, kahvikoneita, robotti-imureita ja niin edelleen.
Älytekniikka eikä mikään muukaan tekniikka ole itsessään tärkeää eikä arvokasta, vaan siitä on oltava hyötyä tai huvia ja parhaassa tapauksessa kumpaakin. Tutkimusten mukaan ihmisiä kiinnostavat eniten kodin turvallisuuteen liittyvät ratkaisut, kuten nettiin kytkettävät varashälyttimet ja verkkokamerat, sekä laitteet ja mittarit, joilla voi seurata ja säätää esimerkiksi sähkönkulutusta sekä lämpöä ja ilmastointia.
Kokonaisuus ratkaisee
Älykkäitä kodinkoneita ei sen sijaan koeta yhtä tärkeiksi, mikä johtuu osittain siitä, ettei niiden mahdollisuuksia tunneta vielä kovin hyvin.
Joku saattaa ajatella, että pesukoneen voi käynnistää yhtä hyvin sen omista painikkeista kuin puhelimen näytöltä, eikä jääkaapin sisällöstä välitetty kuvakaan korvaa huolellisesti laadittua ostoslistaa. Tällaisessa lähestymistavassa unohtuu kuitenkin se, että älykoti ja älykäs kodintekniikkaa toimivat sitä paremmin, mitä kattavampi on siihen liitettyjen laitteiden kirjo.
Toisin sanoen, kun alakerrassa olevan pesukoneen tilan voi tarkistaa yläkerran näytöltä, liesituuletin tietää mitä kettotasolla tapahtuu, suodattimien vaihto- tai puhdistustarpeesta saa muistutuksen puhelimeen ja jääkapin ovesta näkee koko perheen kalenterit ja lasten lukujärjestykset, nettiin kytketyt laitteet alkavatkin tukea toinen toistensa toimintaa.
Älykkäitä kodinkoneita voi myös ohjata uusin tavoin niin yksin kuin yhdessäkin. Moni on jo tottunut hallitsemaan puhelintaan puhekomennoilla etenkin autoa ajaessa, mutta entäpä jos sanat ”hyvää yötä” riittäisivät sammuttamaan valot, sulkemaan tv:n, käynnistämään astianpesukoneen, kytkemään varashälyttimen päälle ja niin edelleen. Tämä kaikki on mahdollista jo nyt, ja joidenkin vuosien päästä se on osa monen kodin arkea.
Vahvoja yksilösuorituksia
Älykodin ja älykkäiden kodinkoneiden voima piilee usein järjestelmissä, mutta siitä voi olla hyötyä myös yksittäisten laitteiden kanssa. Yksi esimerkki on älypuhelimella hallittava ilmanpuhdistin, joka tarkkailee ulkoilman laatua ilmanlaatuindeksin avulla ja kerää sisäilman laatutiedot suoraan puhdistimen sisältä. Sen lisäksi, että ilmapuhdistinta voi ohjata jopa kodin ulkopuolelta, se kerää käyttö- ja ilmanlaaturaportit älypuhelimen muistiin.
Vaikka puhelin on luonteva tapa hallita kaikkia verkkoon kytkettyjä laitteitta stereoista kahvikoneeseen ja pesukoneesta ilmalämpöpumppuun, älykodin keskus voi olla myös keittiössä. Jotkut valmistajat ovat integroineet jääkaapin oveen täysverisen tietokoneen kosketusnäyttöineen ja nettiyhteyksineen. Näyttöön saa koko perheen kalenterit, muistilaput, viestit, reseptit, musiikin tai vaikka saman jääkiekko-ottelun, jota muut katsovat olohuoneen televisiosta.
Yhteensopivuutta ja ekosysteemejä
Kodintekniikan valmistajia on useita, ja kaikilla omanlaisensa visio siitä, miten älykoti meitä hyödyttää ja miten se toteutetaan. Yhteisiä standardeja halutaan silti luoda ja tukea, jotta järjestelmät tukisivat mahdollisimman laajaa laitekirjoa. Älypuhelimista ja tietotekniikasta tuttu ekosysteemiajattelu on sekin mukana kuvioissa, ja samanmerkkisistä kodinkoneista kootun älykodin uskotaan tarjoavan omat etunsa.
Älytekniikassa ihmisiä askarruttavat muun muassa internetin tietoturva sekä järjestelmien yhteensopivuus ja ohjelmistojen päivitysmahdollisuudet. Näihin ja moniin muihin kysymyksiin palaamme seuraavien kuukausien aikana julkaistavassa artikkelisarjassa. Tervetuloa älykkääseen kotiin!
Oheisista linkeistä pääsee lukemaan muita Älykäs kodintekniikka avuksesi -sarjan artikkeleita.
Miksi kodinkoneita kannattaa ohjata älypuhelimella
Älykodista on paljon hyötyä asukkaille
Jääkaapin ovi on älykodin viesti- ja ohjauskeskus
Tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi älylaitteiden tietoturvaa
Esineiden internet hakkerin silmin