Älykäs kodintekniikka avuksesi: jääkaapin ovi on älykodin viesti- ja ohjauskeskus

Jääkaapin oveen kiinnitetyt muistilaput, ostoslistat, lukujärjestykset ja lasten piirustukset ovat vuosien varrella osoittautuneet toimivaksi tavaksi hoitaa perheen viestintää. Samoja aineksia sovelletaan älykodin jääkaapissa, mutta huomattavasti kehittyneemmin.

Älykkäitä kodinkoneita, lämmitystä ja ilmavaihtoa tai kodin hälytysjärjestelmää on luontevaa ohjata puhelimen kosketusnäytöltä. Älykellot saavat nekin koko ajan uusia ominaisuuksia, jotka soveltuvat maniosti myös älykään kodintekniikan hallintaan.

Windows 10 jääkaapissa

Kolmas varteen otettava paikka älykodin hermokeskukselle on jääkaapin ovi. Oveen mahtuu kookas kosketusnäyttö ja sen taakse vielä täysverinen tietokone.

Etenkin LG ja Samsung ovat panostaneet jääkaappiin kodin ohjaus- ja viestikeskuksena. Kosketusnäytölle saa muistilappuja, perheenjäsenten kalentereita tai vaikka lasten piirustuksia – eli aivan niin kuin ennen vanhaan, mutta digitaalisessa ja helposti jaettavassa muodossa. Ovesta pääsee käsiksi myös internetin palveluihin, kuten säätietoihin, aikatauluihin ja oikeastaan kaikkialle, mihin nettiselain yltää.




LG:n Instaview -kaapissa puoliläpäisevän kosketusnäytön takana hyrrää Windows 10 -tietokone, joten näyttöön saa myös tutun, värillisistä ruuduista koostuvan työpöydän. Samsungin Smart Hub -jääkaappien tietokone perustuu puolestaan Tizen-käyttöjärjestelmään. Kosketusnäytön lisäksi jääkaappitietokonetta voi ohjata myös puheella.

Musiikkia ja elokuvia

Jotta näytöstä saa kaiken irti, se tarvitsee seurakseen kaiuttimet. Sen jälkeen jääkaapin ovesta voi seurata tv-ohjelmia tai vaikka suoratoistopalvelujen tarjontaa. Tämä tosin edellyttää ainakin toistaiseksi sitä, että kaappi ja olohuoneen televisio ovat saman valmistajan tuotteita. Jääkaapin kaiuttimista kuuluvat myös radiokanavat ja esimerkiksi Spotify-musiikki.




Älykäs jääkaappi on toki yhteydessä myös älypuhelimeen. Puhelimeen saa valokuvan jääkaapin sisällöstä, ja sinne lähtee myös varoitus esimerkiksi auki jääneestä ovesta. Puhelimesta voi vastaavasti käynnistää pikajäähdytyksen ja niin edelleen.

Älykkäiden kodinkoneiden voima ei välttämättä ole yksittäisissä toiminnoissa tai edes yhdessä laitteessa, vaan siinä miten verkkoon kytketyt kodinkoneet ja muut laitteet toimivat yhdessä toisiaan tukien.

Oheisista linkeistä pääsee lukemaan muita Älykäs kodintekniikka avuksesi -sarjan artikkeleita.
Kodinkoneiden paikka on internetissä
Miksi kodinkoneita kannattaa ohjata älypuhelimella
Älykodista on paljon hyötyä asukkaille
Tietokirjailija Petteri Järvinen arvioi älylaitteiden tietoturvaa
Esineiden internet hakkerin silmin