Tärkeää tietoa television ostajalle

Televisioiden koko ja hinta vaihtelevat suuresti. Maksamalla enemmän saa isomman ruudun, enemmän ominaisuuksia ja usein myös parempaa kuvanlaatua. Edullisetkin televisiot ovat viime vuosina kehittyneet huimasti, mutta ennen kaupantekoa kannattaa silti varmistaa, että tv pysyy tehtäviensä tasalla myös tulevina vuosina lähetystekniikan uudistuessa.

HARRI SLIP, teksti

Samsung_7r9a2183Antenniverkossa siirrytään tulevina vuosina vähitellen niin sanottuihin dvb-t2-lähetyksiin. Ne avaavat mahdollisuuden monipuolisempaan ohjelmatarjontaan sekä teräväpiirtokanavien lisäämiseen.

Toisin sanoen antennitaloudet pääsevät dvb-t2:n myötä lähemmäs sitä kanavamäärää ja kuvanlaatua, joista kaapeli-tv:n katsojat voivat nauttia jo nyt. Kaapeli- ja satelliittivastaanottoon muutoksia ei ole tulossa.

Uusi dvb-t2-tekniikka on ollut käytössä DNA:n vhf-antenniverkossa jo vuodesta 2011 lähtien. Laajemmin tähän tekniikkaan siirrytään vuodesta 2017 lähtien.

Vaiheittainen siirtymä koskee ensimmäisenä antenniverkon maksukanavia. Viimeisenä vuoroon tulevat Yleisradion kanavat sekä niin sanotut yleisen edun kanavat, joita ovat tällä hetkellä MTV, Nelonen ja Fox.

Tarkista hyväksyntä

Kun antennikotiin ostaa uutta televisiota tai digiboksia, kannattaa varmistaa, että se on valmis myös dvb-t2-vastaanottoon. Näin teräväpiirtokanavista ja muista uuden tekniikan eduista pääsee nauttimaan siinä tahdissa kun niitä tuodaan saataville.

Antenna ready hd

Varmin tae siitä, että kotiin hankittava televisio tai digiboksi mahdollistaa kaikkien lähetysten vastaanottamisen myös tulevaisuudessa, on ”Antenna Ready HD” -merkki. Hyväksynnän saaneet laitteet on lueteltu sivustolla www.testatutlaitteet.fi.

Suurten valmistajien televisioissa dvb-t2-viritin alkaa jo olla vakiovaruste myös edullisissa perusmalleissa. Antenna Ready HD -hyväksyntä on silti aina hyvä tarkistaa ennen kaupantekoa.

Suurinta tarkkuutta vaaditaan erikoistuotteiden kanssa. Yksi esimerkki ovat huonekaluihin integroidut televisiot, josta dvb-t2-viritin näyttää usein puuttuvan (tieto marraskuulta 2013). Tarkkana kannattaa olla myös pieniruutuisten, televisiona ja tietokonenäyttönä toimivien laitteiden kanssa, koska niistä ei aina löydä kaikkien ajankohtaisten lähetysjärjestelmien virittimiä.

Mikäli antennikodissa on jo televisio, josta dvb-t2-viritin puuttuu, nykyisistä dvb-t2-kanavista ja lähivuosina laajenevasta tarjonnasta pääsee nauttimaan erillisellä digiboksilla. Myös digiboksien hyväksynnät on syytä tarkistaa osoitteesta www.testatutlaitteet.fi.

TopField_CRC-2400

Lähes kaikki digiboksit ovat nykyään tallentavia, joten virittimen ohella saa myös mahdollisuuden katsoa tv-ohjelmat itselle sopivaan aikaan.

Korttipelin uudet säännöt

Antenniverkon maksullisten tv-kanavien katselua pitkään hiertänyt ongelma poistui vihdoin 26. marraskuuta, kun verkko-operaattori DNA avasi mahdollisuuden seurata teräväpiirtokanavia ja käyttää Antenna Ready HD -hyväksyttyjä teräväpiirtolaitteita nykyisellä PlusTV-kortilla.

Antennikodeissa ei aiemmin pystynyt katsomaan samalla vastaanottimella sekä PlusTV:n että DNA:n maksukanavia. Nyt PlusTV:n asiakkaat voivat nykyisellä kortillaan käyttää kaikkia Antenna Ready HD -hyväksyttyjä teräväpiirtoisia televisioita ja digibokseja.

DNA:n vhf-verkosta vastaanotettavien kanavien katselu edellyttää, että käytössä on kahden antenniverkon (uhf ja vhf) vastaanottoon sopiva laitteisto. Maksukortin pitää myös olla linkitetty sitä käyttävään laitteeseen.

Kaikki nykyisin käytössä olevat PlusTV:n kortit ovat valmiita vastaanottamaan kanavia sekä vhf- että uhf-verkosta. Mikäli uudet kanavat eivät näy laitteen kanavalistalla, tv:n tai digiboksin muistiin tallennetut kanavat on syytä virittää uudelleen.

Korttiuudistuksen myötä PlusTV:n ja DNA Welhon antenniverkon tilaajien suosituimpien kanavapakettien sisältö yhtenäistyy ja samalla laajenee tuntuvasti. Uudistuneet kanavapaketit sisältävät näet 26.11. alkaen sekä DNA:n vhf-verkosta että Digitan uhf-verkosta vastaanotettavia kanavia. Lisätietoja korttiuudistuksesta ja ohjelmatarjonnasta löytää DNA:n ja Plus TV:n verkkosivuilta.

Kuten alussa totesimme, DNA on lähettänyt ohjelmaa dvb-t2-tekniikalla vhf-verkossa jo vuodesta 2011 lähtien. Verkon luvataan kattavan 85 prosenttia Suomen kotitalouksista. Asuinpaikkansa valmiuden DNA:n dvb-t2-lähetysten vastaanottoon voi tarkistaa internetissä julkaistujen ohjeiden avulla.

Mikäli kotona näkyy Yleisradion YLE HD -kanava, myös maksukanavat on DNA:n mukaan mahdollista saada näkymään.

Antennit ajan tasalle

Koska DNA:n vhf-antenniverkko käyttää dvb-t2-tekniikkaa jo nyt, tuleva uudistus vaikuttaa ainoastaan Digita Oy:n uhf-antenniverkossa jaettavin ohjelmiin. Myöskään kaapelitelevisioon, satelliittitelevisioon ja internetin kautta vastaanotettaviin lähetyksiin ei tule muutoksia.

DNA:n lähetyksiin tarvitaan vhf-antenni, joka suunnataan DNA:n lähetysmastoon. Digita Oy:n välittämät ohjelmat tarvitsevat oman, Digitan mastoon suunnatun uhf-antennin. Radiolähetyksiä vastaanotetaan puolestaan ula-antennilla.

Antennien paikan määrittely, sopivien antennityyppien valinta ja huolellinen asennus varmistavat sen, että kuva ja ääni toistuvat häiriöttömästi myös sään ja muiden vastaanotto-olosuhteiden muuttuessa. Virheitä ja harmeja välttääkseen omakotitalossa asuvan kannattaa ensitöikseen ladata verkosta Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n julkaisema Pientalon antenniopas.

Paikallisen olosuhteet tuntevan antenniurakoitsijan löytää SANT ry:n jäsenyrityshaun kautta. Lisätietoja teräväpiirtoisesta televisiovastaanotosta saa myös sivustolta www.hdtvopas.fi.

Sony_55HX750