Kesähelteet ja -juhlat vaativat erityishuomiota ruoan säilyttämiseltä

Helteillä ja kesäjuhlien aikaan on erityisen tärkeää varmistaa, että elintarvikkeet säilyvät turvallisina ja tarjoilukelpoisina. Tarpeeksi kylmä säilytys vaikuttaa turvallisuuden lisäksi myös tarjoiltavien ruokien makuun ja laatuun. Varmista, että ruoka säilyy tarjoilukelpoisena ja maukkaana.

Ruoan hyvä säilytys alkaa jääkaapin puhdistamisesta. Kun jääkaappi on puhdas ja järjestyksessä, halutut tuotteet löytyvät nopeasti eikä jääkaappi lämpene oven ollessa auki turhan pitkään. Tuotteita sijoiteltaessa on hyvä pitää huolta siitä, että ilma pääsee kiertämään kaapissa. Siksi hyllyjä ei kannata täyttää seinästä seinään.

Jääkaapin lämpötila tulee asettaa tarpeeksi kylmäksi. Tavallisissa jääkaapeissa ylin hylly ja ovihyllyt ovat lämpimimpiä paikkoja ja alin hylly puolestaan kylmin. Lämpötilan oikea säätö ja tarkkailu on vaivatonta, jos jääkaapissa on elektroninen lämpötilan näyttö. Vaihtoehtoisesti kaappiin voi hankkia erillisen lämpömittarin.

”Joissain kotitalouksissa jääkaapin lämpötila saattaa olla vain +6 – +8 astetta, ja se ei riitä ruoan säilyttämiseen”, kertoo Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistyksen toimitusjohtaja Taina Luukkainen.

Kehittynyt teknologia apuna ruoan säilyttämisessä

Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla. Ne perustuvat normaalia jääkaappilämpötilaa kylmempään lämpötilaan, oikeaan kosteuteen, hyvään ilmankiertoon kaapin sisällä sekä kaapin sisäilman raikkauteen.

Puhaltimilla varustetuissa jääkaappimalleissa ilma kiertää tehokkaasti, joten kaikkialla jääkaapissa on tasaisen kylmää. Kaappi voi olla varustettu myös ilmaa puhdistavalla suodattimella. Se minimoi tehokkaasti voimakkaasti tuoksuvien ruokien hajut ja estää niiden siirtymisen ruoasta toiseen.

Monipuolisimmissa jääkaapeissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, joissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0 – +3 astetta. Tällöin elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu, ja ruoka säilyy jopa kolme kertaa pidempään kuin tavallisessa jääkaappilämpötilassa. Pikakylmennys-toiminnon avulla jääkaappi taas kylmenee nopeasti mahdollisimman kylmäksi useamman tunnin ajaksi. Ominaisuudesta on hyötyä erityisesti, kun jääkaappiin laitetaan kerralla suuri määrä elintarvikkeita.

”Pikakylmennys-toiminto on erityisen tärkeä esimerkiksi juhlien alla. Matalamman lämpötilan ansiosta voidaan varmistaa, että jääkaapissa jo olevat elintarvikkeet eivät lämpene liikaa ja uudet tuotteet puolestaan viilentyvät tarpeeksi nopeasti”, Luukkainen sanoo ja jatkaa:

”Toimiva kodintekniikka helpottaa arjessa ja juhlassa mutta on myös ekoteko. Toimivien kylmälaitteiden avulla voidaan vähentää sekä turhaa ruokahävikkiä että energian kulutusta.”

Eri elintarvikkeet tarvitsevat säilyäkseen erilaisia lämpötiloja.

Ohjeita yleisten elintarvikkeiden säilyttämislämpötiloihin:
0 – +3 astetta: kylmäsavustetut ja graavisuolatut kalat, tyhjiöpakatut tai suojakaasuun pakatut kalat ja kalatuotteet, mäti, avatut lihaleikkeleet, tuore liha ja lihatuotteet, hedelmistä muun muassa omena, kiivi, päärynä, viinirypäleet, viikuna, taateli sekä sharon.
2 – +5 astetta: homejuustot, tuorejuustot, salaatit, juurekset, purjo
Enintään +6 astetta: maito, kerma, voi, margariini.

Lisätietoa

Elektroniikka- ja kodinkonekaupan yhdistys ETKO ry on koko kodintekniikan alan toimijat yhteen kokoava yhdistys. Yhdistys kehittää alan toimintaa ja valvoo alan toimijoiden etua. Lisäksi ETKO ry tarjoaa alan markkinatietoa ja on silta median ja kodintekniikka-alan toimijoiden välillä.

Taina Luukkainen
ETKO ry:n toimitusjohtaja
+358 400 597 492
taina.luukkainen@etkory.fi