Seitsemän hyvää syytä kuvata Canon Ixus 265 HS:n kaltaisella taskukameralla

Valokuvat otetaan yhä useammin kännykällä. Järjestelmäkameroita tarvitaan silti edelleen etenkin silloin, kun kohde on vaikeasti hallittavissa eikä otosten laadusta haluta tinkiä. Siksi puhelimet ovat vähentäneet kiinnostusta erityisesti taskukameroiden hankintaan ja niillä kuvaamiseen. On kuitenkin tilanteita, joista Canon Ixus 265:n kaltainen pokkari selviytyy paremmin kuin kännykkä.

Canon_IXUS_265_nainenParhailla kamerapuhelimia saa erinomaisia kuvia hyvässä valossa ja vakaissa olosuhteissa. Las Vegasin CES 2014 -messuilla esitelty Canon Ixus 265 HS pärjää sen sijaan varsin hyvin myös hämärässä. Se näet sisältää takaa valaistun 1/2,3 tuuman kennon ja Digic 4+ -suorittimen, jotka pitävät kuvan rakeisuuden ja värisutun kurissa herkkyyttä nostettaessa.

Vähässä valossa kuvaamista helpottaa lisäksi tehokas optinen kuvanvakain, joka kännyköiden kameroista yleensä puuttuu.

Herkkyyden lisääminen on usein tarpeen myös silloin, kun kohteen liike halutaan pysäyttää kuvassa. Tällaisissa tilanteissa on helpompi hallita käteen sopivaa, mekaanisin näppäimin varustettua pokkaria kuin litteää ja liukasta kosketusnäytöltä ohjattavaa kännykkää. Nopeasti liikkuvia ja siitä syystä kännykällä epäteräviksi jääviä kohteita ovat esimerkiksi lapset ja lemmikit, joita moni kuvaa lähes päivittäin.

Kännykällä operoitaessa joudutaan tyytymään laajakulmaan, mutta Canonissa on 12-kertainen zoom, jonka kuvakulma vastaa 25 – 300 mm:n kino-optiikkaa. Zoom tuo kaukana sijaitsevan kohteen lähemmäs, mutta pitkästä polttovälistä on hyötyä myös henkilökuvauksessa.

Sosiaalisessa mediassa näkee paljon kännykällä otettuja kuvia, joissa laajakulma on vääristänyt kasvot ikävän näköisiksi. Kun taskukameran zoomin säätää pitkäksi, kasvonpiirteet tallentuvat luonnollisina. Kaiken muun hyvän ohella kuvan taustasta tulee samalla kauniin pehmeä.

Kuvien jakaminen sosiaaliseen mediaan onnistuu Canon Ixus 265 HS:stä älypuhelimen tai taulutietokoneen kautta. Kamera liitetään puhelimeen tai tablettiin langattomasti wlan-yhteydellä, ja liittämiseen tarvitaan nfc-tekniikan ansiosta vain kevyt kosketus.

Kännykän tärkeimmäksi eduksi mainitaan usein kuljetettavuus, joten vertaillaanpa sitäkin: eräs markkinoiden suosituimmista älypuhelimista painaa 130 grammaa ja sen mitat ovat noin 137 x 70 x 8 mm. Canon Ixus 265 HS:n vastaavat lukemat ovat 99,7 x 57,6 x 22,4 mm ja 147 grammaa.

Vaikka älypuhelin onkin aavistuksen pienempi ja kevyempi, Canon mahtuu muotonsa puolesta paremmin taskuun. Kännykkä taas kulkee mukana ikään kuin automaattisesti, koska sillä pitää vastata puheluihin, lukea sähköposteja ja niin edelleen. Pelkkää kameraa kantaessaan nämä asiat voi vastaavasti unohtaa esimerkiksi lomamatkalla.

Canon Ixus 265 HS maksaa alle 200 euroa ja parhailla kameroilla varustetut älypuhelimet noin 500 – 600 euroa. Hankkimalla pienen ja kätevän pokkarin sekä vaatimattomammalla kameralla ja pienemmällä näytöllä varustetun älypuhelimen, rahaa kuluu vähemmän, eli noin 400 – 500 euroa,  eikä kameraa yleensä vaihdeta yhtä usein kuin puhelinta.

Moni pystyy varmasti luettelemaan seitsemän hyvää syytä myös kännykällä kuvaamiseen, ja tästä lopulta onkin kyse. Kannattaa miettiä tarkkaan mitä kuviltaan odottaa ja mitä kaikkea haluaa tallentaa – ja valita kalusto sen mukaan. Se mikä sopii yhdelle ei välttämättä käy kaikille.

Canon Ixus 265 HS
HINTALUOKKA 200 €, värit violetti, pinkki, hopea ja musta
KAUPOISSA tammikuun aikana
KENNO 16 Mp, 1/2,3” (6,17 x 4,55 mm), takaa valaistu
OBJEKTIIVI 12x zoom, kuvakulma vastaa 25 – 300 mm:n kino-optiikkaa
VALOVOIMA f/3,6–7,0
LÄHIN TARKENNUSETÄISYYS 1 cm, laajakulma
KUVANVAKAIN optinen, liikuttaa linssiä
TARKENNUS 9 pistettä, af-s, af-c, ennakoiva, kohteen seuranta, kasvontunnistus
VALONMITTAUS monipiste, keskustapainotus, piste
VALOTUSTAVAT P, iA, valotuksen korjaus, 21 älykästä aiheohjelmaa, erikoistehosteet
HERKKYYS ISO 100 – 3200
VALKOTASAPAINO automatiikka, 5 asetusta, säätö ja lukitus
VALOKUVAT jpeg, suurin tarkkuus 4 608 x 3 456
SARJAKUVAUS 3,9 ruutua sekunnissa täydellä tarkkuudella
VIDEO mov (h.264/mpeg4), avi suurin tarkkuus 1920 x 1080 (30p), monoääni
NÄYTTÖ kääntyvä, 7,5 cm (3,0 tuumaa), 461 000 pistettä
SALAMA, edessä
LIITÄNNÄT usb, hdmi (micro)
MUUTA wlan, nfc
MUISTI sd-, sdhc- ja sdxc-kortit
AKKU 190 kuvaa yhdellä latauksella (cipa)
MITAT 99,7 x 57,6 x 22,4 mm
PAINO 147 g kuvauskunnossa
LISÄTIEDOT valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta

Canon_IXUS_265_ylä_kiinno

Canon_IXUS_265_ylä_auki

Canon_IXUS_265_taka

Canon_IXUS_265_violetti