Sony-kamerat tallensivat Islannin jääluolien kauneuden

Euroopan suurimpiin jäätiköihin lukeutuvan Islannin Vatnajökullin taianomainen jäinen kauneus tallennettiin kolmella vuonna 2015 esitellyllä Sony-kameralla.

Wednesday 25th November 2015, Vatnajökull national park, Iceland: Photographer Mikael Buck with assistance from renowned local Icelandic guide Einar Runar Sigurdsson, explored the frozen world of Vatnajökull glacier in Iceland using Sony’s world first back-illuminated full-frame sensor – which features in the ?7R II camera. His images were taken without use of a tripod or any image stitching techniques in photoshop. This was made possible through Sony’s new sensor technology, allowing incredibly detailed low-light hand held photography. Previously images this detailed would have required carrying bulky equipment to the caves, some of which can require hiking and climbing over a glacier for up to two hours to to access. This picture: Guide Einar Runar Sigurdsson is seen ice climbing inside the 'Waterfall Cave' PR Handout - editorial usage only. Photographer's details not to be removed from metadata or byline. For further information please contact Rochelle Collison at Hope & Glory PR on 020 7014 5306 or rochelle.collison@hopeandglorypr.com Copyright: © Mikael Buck / Sony 07828 201 042 / mikaelbuck@gmail.com

© Einar Runar Sigurdsson / Sony

Kuvailmaisin eli kenno on jokaisen kameran sydän, ja Sonyn kennoja käytetään laajalti myös muiden valmistajien kameroissa ja älypuhelimissa. Uusi kuvailmaisin on tärkeässä osassa myös kolmessa tänä vuonna esitellyssä Sony-kamerassa. Ne ovat kinokoon järkkäri Sony α7R II sekä tuuman kennolla varustetut RX10 II ja RX100 IV, joilla Islannin jääluolat kuvattiin.

Valokuvaaja Mikael Buck ja maaston läpikotaisin tuntevat paikallisoppaat Einar Runar Sigurdsson ja Helen Maria tekivät tutkimusmatkan jäätikön sisäiseen todellisuuteen ja taltioivat näkemänsä Sonyn uusilla kameroilla. Kaikki kuvat on otettu ilman ulkoista valonlähdettä, hyödyntäen ainoastaan jään läpi siivilöityvää luonnonvaloa.

Kuvat paljastavat alati muuntuvat maisemat jäätikön sisältä. Jäätikkö elää koko ajan siirtyen ja muodostaen uusia luolastoja sisäänsä. Näihin kuviin taltioidut näyt ovat olleet ihasteltavina vain viikkoja, kunnes jää on muotoutunut uusiksi luoliksi ja muodoiksi jäätikön sisällä.

Kuvissa on taltioituna myös virtaavia vesiputouksia, kristallinkirkkaita railoja ja jäisiä tunneleita hyisessä jäälinnakkeessa. Muita Mikael Buckin ottamia jäätikkökuvia saa ihasteltavakseen täältä.

Wednesday 25th November 2015, Vatnajökull national park, Iceland: Photographer Mikael Buck with assistance from renowned local Icelandic guide Einar Runar Sigurdsson, explored the frozen world of Vatnajökull glacier in Iceland using Sony’s world first back-illuminated full-frame sensor – which features in the ?7R II camera. His images were taken without use of a tripod or any image stitching techniques in photoshop. This was made possible through Sony’s new sensor technology, allowing incredibly detailed low-light hand held photography. Previously images this detailed would have required carrying bulky equipment to the caves, some of which can require hiking and climbing over a glacier for up to two hours to to access. This picture: The view on top of the Vatnajökull glacier whilst hiking to access the caves PR Handout - editorial usage only. Photographer's details not to be removed from metadata or byline. For further information please contact Rochelle Collison at Hope & Glory PR on 020 7014 5306 or rochelle.collison@hopeandglorypr.com Copyright: © Mikael Buck / Sony 07828 201 042 / mikaelbuck@gmail.com

© Einar Runar Sigurdsson / Sony

These pictures of the frozen world of the Vatnajökull Glacier were made possible through Sony’s new sensor technology, allowing incredibly detailed low-light photography. Renowned local guides Einar Runar Sigurdsson and Helen Maria explored the frozen world of the Vatnajökull Glacier in Iceland using Sony’s latest digital cameras, the RX10 II and RX100 IV, which feature the world’s first 1.0 type stacked Exmor RS CMOS sensor. This picture: Einar Runar Sigurdsson takes a self portrait using the time function in the ABC cave For further information please contact Rochelle Collison at Hope & Glory PR on 020 7014 5306 or at rochelle.collison@hopeandglorypr.com Copyright: © Einar Runar Sigurdsson / Sony

© Einar Runar Sigurdsson / Sony