Uusi terveempi arki: blenderi murskaa jäiset marjat ja valmistaa vaikka kuuman keiton

Vielä kymmenen vuotta sitten blenderi eli tehosekoitin ei ollut mikään tavanomainen näky suomalaisessa keittiössä. Laite kaivettiin kaapin perältä satunnaisesti pirtelön tai smoothien valmistusta varten, mutta päivittäistä käyttöä sille harvemmin löytyi. Nyt kaikki on toisin.

1608_Blenderit_01_avaus_01Fitness-buumin myötä blendereiden kysyntä lähti huimaan nousuun 6-7 vuotta sitten. Samalla valikoima on laajentunut huomattavasti. Tarjonta jakaantuu nykyään kolmeen eri luokkaan, eli suuriin ja tehokkaisiin power-blendereihin, keskikokoisiin laitteisiin sekä niin sanottuihin sportti-blendereihin, joilla voi tehdä pieniä mukaan otettavia annoksia.

Edullisimmat, muutamien kymppien hintaiset tehosekoittimet soveltuvat pienten smoothie-annosten tekoon. Ne eivät kuitenkaan ole tarpeeksi tehokkaita ja kestäviä silloin, kun halutaan murskata suuria annoksia jäisiä marjoja tai vaikkapa kokonaisia porkkanoita.

Tehoa ja varusteita

Tehokkaampi blenderi on usein myös monikäyttöisempi. Esimerkiksi Bosch Silent Mixx soveltuu mitä erilaisimpiin tehtäviin. Kolmen automaattisen ohjelman avulla on helppo valmistaa smoothieita, pilkkoa raaka-aineita, murskata jäätä sekä soseuttaa keittoja.

Terän voi irrottaa ja puhdistaa helposti, ja 180 euroa maksavan huippumallin MMB64G3M mukana tulee lisäksi kirkkaiden mehujen valmistamiseen soveltuva suodatin sekä kätevä minileikkuri, jolla onnistuu niin yrttien pilkkominen kuin peston valmistuskin.

1608_Blenderit_02_Johanna_03

– Bosch Silent Mixx on tehokas mutta samalla erittäin hiljainen tehosekoitin. Alhainen äänitaso perustuu moottorin äänieristykseen sekä paksuun ThermoSafe-lasikannuun, joka kestää kuumien ja kylmien juomien valmistamisen heti peräkkäin. Lasikannun kulmikas muoto tehostaa ainesten sekoittumista ja auttaa osaltaan pitämään äänitason alhaisena, kertoo Johanna Nieminen BSH Kodinkoneet Oy:stä.

Bosch Silent Mixx ja eräät muut vastaavat blenderit soveltuvat myös lämpimien keittojen valmistamiseen. Mitään lämpövastusta ei tarvita, koska kitka riittää kuumentamaan kannun sisällön silloin, kun aineksia sekoittaa riittävän kauan. Kaikilla blendereillä kuumennus ei kuitenkaan onnistu, koska niiden maksimikäyttöaika jää 2-3 minuuttiin.

Järeimmät tehopakkaukset

Noin 350 euroa maksava Wilfa Raw Fuel voi olla käynnissä 10 minuuttia terän pyöriessä täydellä nopeudella 22000 kierrosta minuutissa. Laitteessa on myös lämpömittari, joka helpottaa keittojen, raakaruokien ja vauvansoseiden valmistamista.

1608_Blenderit_03_RawFuel

Tehon, suuren nopeuden ja erikoismuotoillun Tritan-kannun ansiosta Raw Fuel lämmittää ainekset muutamassa minuutissa ilman lämpölevyä, joten kuumat keitot syntyvät nopeasti ja helposti. Kuumia keittoja tai soseita valmistettaessa vihanneksia ei tarvitse erikseen keittää, vaan pelkkä pilkkominen riittää.

Tehosekoittimiin erikoistunut yhdysvaltalainen Blendtec uskoo sekin tehoon, voimaan ja kestävyyteen. Esimerkiksi terä on noin kymmenen kertaa paksumpi kuin kilpailijoiden tuotteissa, ja laitteen osat ovat karkaistua terästä. Blendtecin tehosta ja kestävyydestä löytää myös monia huumorimielellä tehtyjä Will it Blend -videoita.

Blendtecin viisikulmainen kannu ajaa valmistajan mukaan kovimmat ja paksuimmatkin ainekset automaattisesti alas kohti terää. Lisäksi automatiikka tunnistaa erilaisia sekoitusta häiritseviä tekijöitä, kuten ainesten vääränlaisen syötön tai ilmataskun. Sekoitin ilmoittaa silloin ongelmasta ja antaa ratkaisuohjeet. Neljä erilaista valmisohjelmaa huolehtivat halutusta lopputuloksesta valmistipa laitteella sitten sorbettia tai sosekeittoa.

1608_Blenderit_04_Riikka_Blend_01

– Tehokas blenderi on yleensä äänekäs, mutta saatavilla on myös läpinäkyvään ja paksuseinäiseen ”kaappiin” piilotettu uutuusmalli, joka on erittäin hiljainen – etenkin 3,8 hevosvoiman tehoonsa nähden. Huippuominaisuudet eivät tietenkään synny ilmaiseksi, ja Blendtecin kehittynein malli maksaa noin 1500 euroa, kertoo Riikka Löfgren Suomen Sähkötuonti Oy:stä.

Helposti hyvää

Jotta kodinkoneista saa kaiken irti, niiden pitää olla helposti käsillä, mieluiten valmiina työtasolla. Tässä auttavat silmää miellyttävä muotoilu sekä keittiöön sopivat värit. Toinen tärkeä asia on puhdistettavuus.

Etenkin maitotuotteita käytettäessä blenderit pitää puhdistaa tarkasti. Electrolux Masterpiece Collection -tuotesarjan tehosekoittimessa teriä ei tarvitse irrottaa lainkaan, vaan ne pestään kätevästi kannun mukana tiskikoneessa. Kasvipohjaisia tuotteita käytettäessä riittää, että kannun huuhtoo lämpimällä vedellä nopeasti käytön jälkeen ja pesee aika ajoin astianpesukoneessa.

1608_Blenderit_05_Katja_03

– Masterpiece-blenderissä kannun laadukas muovi kestää kovienkin ainesosien, kuten vaikka jäisten marjojen sekoittamisen. Muovinen kannu on myös erittäin turvallinen kuumia keittoja valmistettaessa ja yleensäkin lämpötilanvaihteluissa. Rikkoutumisen vaaraa ei ole, ja tämän vuoksi ammattikeittiötkin käyttävät ainoastaan muovia, opastaa Katja Eerola Electrolux Oy:stä.

Power-blendereiden ja monipuolisesti varusteltujen keskitehoisten laitteiden ohella suosiotaan ovat nostaneet myös pienemmät mallit, joilla smoothie valmistetaan irrotettavaan juomapulloon. Sama onnistuu toki myös joillain hieman isommilla tehosekoittimilla, kuten alle 80 euroa maksava Kenwood BL237, joka sisältää lisäksi monitoimimyllyn – ja onpa juomapulloja tulossa jopa kaikkien tehokkaimpiin power-blendereihin.

– Noin 50 euroa maksava Electrolux Perfect Mix ESB2500 sisältää kaksi mukaan otettavaa pulloa. Pullot kestävät jäisten marjojen tai pähkinöiden sekoittamisen, ja niitä saa lisävarusteena kahden kokoisina. Näin kaikki perheenjäsenet voivat ottaa mukaansa terveellisen välipalan, jonka tietää olevan tuoretta ja valmistettu itse valituista raaka-aineista, kiteyttää Katja Eerola.

Smoothie-ohjeita saa esimerkiksi suomenkielisiltä sivustoilta smoothieohjeita.com ja ruoka.fi.

1608_Blenderit_06_lopetus