Neato Botvac -robotti-imuri puhdistaa tehokkaasti ja etenee järjestelmällisesti

Kalifornian Piilaaksossa toimiva Neato Robotics hallitsee älykkään navigoinnin. Yritys hyödyntää robotti-imureissaan samaa slam-lasertekniikkaa (simultaneous localization and mapping), joka pitää ilman kuljettajaa ajavat autot liikenteessä turvallisesti.

02_neato_kalle_kuisma_03Kehittynyt navigointi vaikuttaa robotti-imuin toimintaan monin tavoin. Kun imuri ei hae reittiään törmäilemällä seiniin, huonekaluihin ja lemmikkeihin, se pääsee etenemään järjestelmällisesti ja huone kerrallaan.

– Navigointijärjestelmä luo imurin muistiin kartan, jonka avulla tila käydään läpi ilman turhaa poukkoilua. Näin säästetään sekä aikaa että akkua, jolloin akun kapasiteetin voi harhailun sijaan käyttää esimerkiksi imutehon nostamiseen. Siksi Neato-imurit kuuluvat luokkansa tehokkaimpiin ja akkukestoltaan parhaimpiin, kertoo Kalle Kuisma Neatoa Suomeen tuovasta Idelux Oy:stä

Neato osaa oviaukon havaitessaan päätellä, että sen takaa avautuu toinen huone, joka kannattaa imuroida vasta sen jälkeen, kun nykyinen kohde on puhdistettu kokonaan. Yksinkertaisemmalla navigoinnilla varustettu laite hukkaisi aikaa ja akkua kulkemalla huoneesta toiseen seinänvieriä pitkin.

Lattialle lysähtänyt laiska lemmikki ei sekään hämää kehittynyttä navigointia. Robotti-Imuri vain kiertää esteen ja palaa sopivan tilaisuuden tullen tarkistamaan, voiko työn hoitaa jo loppuun.

D-muoto ja ulottuvat harjat

Kaikki tehokkaan imuroinnin salaisuudet eivät kuitenkaan perustu kehittyneeseen laser- ja tietotekniikkaan. Neato-imureissa on näet suorakulmainen etuseinä ja pyöreä takaosa. Tämän niin sanotun D-muotoilun ansiosta Neato pääsee huomattavasti lähemmäs nurkkia kuin pyöreät imurit.

03_neato_d85-huone

Neato ajaa itsensä ensin kiinni nurkkaan, peruuttaa hieman ja jatkaa imurointia seuraavaa seinää myöten. Arkoja pintoja ja kalusteita sisältävissä huoneissa imurin voi kytkeä hellävaraisen siivouksen tilaan, jolloin se ei kosketa lainkaan esimerkiksi pöydän jalkoja, vaan kiertää ne lähietäisyydeltä.

04_neato_botvac_connected_pohja

– Monissa robotti-imureissa harjat sijaitsevat pyörien takana, mutta Neatossa ne puhdistavat huomattavasti leveämmän alueen. Joissain malleissa on lisäksi sivuharjat, muistuttaa Kalle Kuisma.

Älypuhelin avuksi

Kolmen viimeisimmän Botvac-mallin ohella mallistoon kuuluu vertailutesteissä menestynyt Neato Botvac D85, joka maksaa noin 600 euroa. Toimintoja hallitaan imurin päällä olevan näytön avulla.

05_neato_d3_sovellus

Uusin perusmalli on noin 500 euron hintainen D3. Sekin tarjoaa suuren imutehon, kehittyneet navigointiominaisuudet ja tunnin imurointiin riittävän litiumakun. Näyttöä imurissa ei ole, joten asetukset tehdään älypuhelimeen ladatusta sovelluksesta. Imuroinnin voi toki käynnistää laitteen päällä olevasta painikkeesta.

Kehittyneimpien mallien akun luvataan riittävän jopa kahden tunnin imurointiin. Akkukestoon vaikuttavat lattiapintojen lisäksi myös kalustus ja imuroitavan tilan muoto, joten ilmoitetut lukemat ovat suuntaa antavia.

Noin 800 euroa maksava huippumalli Neato Botvac Connected sisältää oman näytön, mutta sitä voi ohjata myös älypuhelimeen ladatulla sovelluksella. Puhelimen avulla imuroinnin voi käynnistää netin kautta vaikka ulkomailta. Ajastin on sekin mahdollista ohjelmoida erikseen kutakin viikonpäivää varten. Käytettävissä on kaksi imutehoa, joista toinen tarjoaa pitemmän toiminta-ajan ja toinen suuren turbo-tehon.

06_neato_ultra_performance_suodatin

– Imuteho on Neato-imureiden valtteja, mutta sitä ei ole saavutettu tinkimällä poistoilman puhtaudesta. Hepa-luokituksen täyttävää suodatus hukkaisi imutehoa liikaa, mutta Neato-imureihin saa high performance ja ultra performance -suodattimia, jotka pysäyttävät kyllä pienetkin hiukkaset. Pölysäiliö on helppo irrottaa ja puhdistaa, ja harjojen puhdistukseen on tehokas erikoistyökalu, kertoo Kalle Kuisma.

Lisätietoja Neato-imureista saa maahantuojan suomenkielisiltä ja valmistajan englanninkielisiltä kotisivuilta.