Pesukone puhdistaa ja linkoaa, raikastaa ja höyryttää – automaattisesti ja energiatehokkaasti

Nykyaikaiset pesukoneet kuluttavat vähän energiaa ja ovat hellävaraisia tekstiileille. Valmiit ohjelmat tuottavat hyviä pesutuloksia helposti ja ehkäisevät virheellisistä asetuksista johtuvan pyykin vaurioitumisen. Pesukonetta valittaessa kannattaa silti aina miettiä, mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä omassa kotitaloudessa.

1611_01_pyykki_avaus

Pesukoneiden energiankulutus on viime vuosina vähentynyt huomattavasti. Se on saatu aikaan muun muassa pienentämällä koneessa lämmitettävän veden määrää. Vesimäärän vaikutus energiankulutukseen on huomattava etenkin Suomessa, missä putkistoissa virtaava vesi on kylmempää kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa. Pesukoneen pääasiallinen tehtävä ei kuitenkaan ole säästää energiaa, vaan pestä pyykki puhtaaksi.

Vuonna 2011 uudistunut energiamerkki kertoo energiatehokkuuden sekä sähkön- ja vedenkulutuksen ohella linkouksesta, täyttömäärästä ja äänen tasosta. Pesutulosta merkistä ei kuitenkaan näe, koska sen oletetaan olevan A-luokkaa. Energiamerkki toimii myös alustavana muistilistana siitä, mitä pesukonetta ostettaessa on hyvä ottaa huomioon.

1611_02_pyykki_energia

Liikkeelle kannattaa lähteä perussioista, eli mitata millaiseen tilaan pesukoneen pitää mahtua ja kumpaan suuntaan luukun on edestä täytettävässä mallissa avauduttava. Leveyden lisäksi eroja on myös koneiden syvyydessä. Sitä arvioidessa pitää ottaa huomioon, että koneen eteen on jätettävä kulkuväylä sekä riittävästi tilaa työskentelyyn.

Yksi etenkin pieniin tiloihin soveltuva ratkaisu on päältä täytettävä pesukone. Ne ovat yleensä kapeita (40–45 cm) ja mahtuvat ahtaaseen tilaan. Päältä täytettävän koneen päälle ei kuitenkaan voi sijoittaa esimerkiksi kuivausrumpua.

1611_03_pyykki_paaltataytettava

Letkujen riittävän pituuden varmistamiseksi kannattaa vielä mitata etäisyydet vesipisteeseen ja poistoputkeen.

Pyykinkokoinen pesukone

Jos pyykkiä pestään usein ja vähän kerrallaan, pesukoneen täyttömäärä voi olla esimerkiksi 4–6 kiloa. Toisaalta esimerkiksi vuodevaatteet sekä ulkoilu- ja urheiluasusteet kuten untuvatakit, lasketteluasut tai jääkiekkoilijan varusteet vaativat rummulta tilaa peseytyäkseen hyvin.

Koneiden täyttömäärät vaihtelevat 3,5 kilosta jopa 12 kiloon. Iso kone on vähän kuin farmariauto, eli tarvittaessa kapasiteettia on enemmän. Kun esimerkiksi tullaan lomilta tai vaihdetaan perheen lakanat, pyykkivuoresta selviytyy todennäköisesti yhdellä koneellisella. Jos täyttömäärä on pieni, koneellista tarvitaan kaksi.

Kone ei tule aina täyteen pyykinpesuun ryhdyttäessä, sillä kotona on eri värisiä ja eri materiaalista valmistettuja tekstiilejä ja vaatteita, jotka vaativat erilaiset pesuohjelmat. Määräautomatiikan ansiosta koneet osaavat kuitenkin säätää vesimäärän ja sen myötä energiankulutuksen pyykkimäärän mukaan.

1611_04_pyykki_taytto

Vaikka täysien koneiden peseminen on aina taloudellisinta, konetta ei pidä sulloa liian täyteen. Pesutulos näet heikkenee, ellei pyykki liiku rummussa riittävästi. Liian täydessä koneessa pesuainekaan ei pääse liukenemaan kunnolla, jolloin sitä saattaa jäädä vaatteisiin.

Pesukoneen täyttöastetta voi arvioida oheisen painotaukukon avulla:
Pussilakana 800-1000 g
Aluslakana 500-700 g
Tyynyliina 100-150 g
Froteepyyhe (50 x 70 cm) 100-150 g
Froteinen kylpypyyhe (70 x 140 cm) 400-500 g
Miesten paita 175-250 g
Aikuisten t-paita 100 g
Naisten farkut noin 600-700 g
Miesten farkut noin 800-900 g

Ohjelma pyykin mukaan

Kehittyneimpien pesukoneiden älykäs automatiikka osaa tunnustella pyykin likaisuutta ja valita sopivan pesuohjelman sen perusteella. Lisäksi tarjolla on erikoisohjelmia esimerkiksi peitoille, farkuille, urheiluasusteille, verhoille ja vauvanvaatteille. Niiden avulla paras pesutulos saavutetaan niin helposti, että kaikki perheenjäsenet pääsevät kantamaan kortensa kekoon kodin vaatehuollon hyväksi.

A6

Erikoisohjelmat osaavat esimerkiksi ottaa useampia huuhteluita vauvanvaatteille, rajoittaa farkkupyykin linkousta, jotta kankaaseen ei tule väriraitoja, lisätä vettä urheiluasusteille sekä rajoittaa linkousta ja niin edelleen. Kaikki eivät kuitenkaan tule hyödyntäneeksi erikoisohjelmia, ja joskus juututaan käyttämään vain yhtä tai kahta perusohjelmaa.

Esimerkiksi pikaohjelma saatetaan valita myös silloin, kun se ei riitä puhdistamaan vaatteita kunnolla. Pikaohjelma on näet tarkoitettu vain jumppa- ja lenkkivaatteille, kerran pidetylle paidalle, ja muille hyvin vähän likaisille vaatteille, joissa ei ole näkyvää likaa, mutta joita halutaan niin sanotusti raikastaa.

Lenkkivaatteet voi pikaohjelmalla pestä helposti ja nopeasti heti lenkiltä tultua, jolloin ne ovat taas kuivat ja raikkaat seuraavaksi päiväksi. Myös kesällä hikoiltu paita, joka kaipaa lähinnä raikastusta, saadaan nopeasti huuhtaistua puhtaaksi.

Nämäkin vaatteet tarvitsevat silti välillä pitkän ja perusteellisen pesun puhdistuakseen kunnolla. Samoin koneen raikkauden kannalta on tärkeää, että välillä pestään pitkiä ja vähintään 60 asteen ohjelmia.

Pesuohjelmat ovat konekohtaisia, niiden sisältö kannattaa tarkistaa käyttöohjeesta. Valmiit ohjelmat ja ehdotukset kuitenkin auttavat saavuttamaan hyvän pesutuloksen ja ehkäisemään pesijän virhevalinnoista johtuvan pyykin vaurioitumisen.

Hellävarainen höyrykäsittely

Osa nykyaikaisista pesukoneista hyödyntää muiden tekniikoiden ohella myös höyrypuhdistusta. Höyry soveltuu esimerkiksi vaatteiden raikastamiseen ilman vesipesua. Se avaa tekstiilikuidut, jolloin rypyt ja taitokset oikenevat tehokkaasti.

1611_06_pyykki_hoyry

Höyrykäsittely saa vaatteet tuntumaan ja tuoksumaan raikkailta. Parhaassa tapauksessa niitä ei tarvitse edes silittää puhdistuksen jälkeen.

Sopiva määrä pesuainetta

Paraskaan kone ei selviydy tehtävästään kunnolla, jos pesuaine annostellaan väärin. Yleensä pesuainetta kaadetaan lokeroon liikaa, ikään kuin varmuuden vuoksi. Silloin huuhtelukertoja tarvitaan useampia, mikä lisää veden- ja sähkönkulutusta. Lisäksi pesuainejäämät saattavat ärsyttää ihoa.

5.1.3

Jos pesuainetta annostellaan liian niukasti, tahrat eivät välttämättä irtoa ja ne voivat jäädä kankaaseen pysyvästi. Lisäksi pyykkiin saattaa tulla värjäytymiä ja epämiellyttäviä hajuja.

Pesuaineen annosteluun vaikuttavat pyykin määrä ja likaisuus sekä veden kovuus. Kehittyneet pesukoneet osaavat mitata ne kaikki ja annostella pesuaineen aina oikein. Lokeroihin tai irtoastiohin kaadettu neste riittää moneen pesukertaan, joten automaattinen annostelu säästää myös aikaa ja vaivaa.

1611_08_pyykki_automaattiannosteluVaikka automaattinen annostelu perustuu nestemäisiin pesuaineisiin, sitä hyödyntävissä koneissa on lisäksi tavallinen pesuainelokero, johon voi kaataa joko nestettä tai jauhetta.

Tehokas linkous säästää aikaa ja energiaa

Lingon tehokkuus ja sen myötä pyykin jäännöskosteus sekä kuivumiseen kuluva aika ovat pitkälti kiinni pesukoneen rummun kierrosnopeudesta. Mikäli pyykit kuivatetaan kuivausrummussa tai kuivauskaapissa, linkoustulos vaikuttaa olennaisesti myös energiankulutukseen.

Joskus liian tehokas linkous on pahasta aroille sekä herkästi rypistyville tekstiileille. Tällaisia tilanteita varten nykyaikaisissa pesukoneissa on kuitenkin omat ohjelmansa, joissa linkousaikaa on lyhennetty ja kierrosnopeutta vähennetty.

Yleensä koneen suurimmasta linkousnopeudesta ei ole syytä tinkiä, koska se kostautuu suurempana energiankulutuksena pyykkiä kuivatettaessa.

Pidä huolta pesukoneestasi

Kalkkipitoinen vesi, matalat pesulämpötilat sekä saippuaa ja zeoliittia sisältävät pesuaineet saattavat aiheuttaa saostumia pesukoneen rummun ja altaan pinnalle. Saostumat heikentävät pesutulosta, ja kone saattaa haista tunkkaiselta.

Riippumatta siitä millaista pesuainetta käyttää, pesukone kannatta välillä puhdistaa ajamalla ohjelmia, joissa pesulämpötila on 90 ºC. Jos noin korkeaan lämpötilaan soveltuvia tekstiilejä ei ole, puhdistuspesu tehdään tyhjällä koneella.

Saostumien poistamista voi ensin kokeilla ajamalla läpi 90 ºC:n normaalipesuohjelma käyttäen fosfaattipitoista pyykinpesuainetta. Ellei se auta, kone puhdistetaan esimerkiksi apteekista saatavalla sitruunahappojauheella.

Sitruunahappoa annostellaan 50-100g rummun luukun päälle tai pesuainekoteloon, ja ohjelmaksi valitaan normaalipesu 90 ºC. Tarvittaessa käsittely toistetaan, sillä sitruunahapon määrän lisäys yli 100 gramman ei kannata.

Sitruunahappokäsittelyn jälkeen kone pestään vielä kerran tyhjänä 90 ºC:n ohjelmalla ja fosfaattipitoisella pesuaineella, jotta sitruunahappo saadaan neutraloitua koneesta. Saostumisen poistamiseen on olemassa myös erikoisaineita, joita myyvät muun muassa huoltoliikkeet.

Myös pesu- ja huuhteluainekoteloon voi ajan myötä saostua pesu- ja huuhteluainejäämiä. Ne heikentävät esimerkiksi veden virtaamista pesukoneessa.

Lisäksi koteloon saostunutta pesuainetta voi liueta koneen huuhteluvesiin, jolloin huuhtelutulos heikkenee. Niinpä kotelot on silloin tällöin hyvä irrottaa ja pestä puhtaaksi lämpimällä vedellä ja pehmeällä harjalla.

Nukkasihti tai poistopumppu on hyvä aika ajoin tarkistaa. Näin sinne ei pääse kertymään ylimääräisiä esineitä, kuten kolikoita, pinnejä ja klemmareita, jotka estävät veden poistumista ja saattavat heikentää koneen pesu- ja huuhtelutulosta sekä linkoustehoa.

1611_09_pyykki_lopetus