Monen joulupöydän kruunu on muhkea kinkku – tässä vinkit paistamiseen

Joulukinkku on Pohjoismaissa tunnettu perinteinen jouluruoka ja monessa kodissa myös joulupöydän kruunu. Mehevän ja suussa sulavan joulukinkun valmistamiseen on monia ohjeita, mutta niiden lisäksi on hyvä muistaa muutama tärkeä perusasia.

1612_gotech_kinkun_paisto_avausMikäli kinkku on pakastettu, kuten suuri osa kinkuista on, se pitää sulattaa hitaasti kylmässä. Pari kiloa painavan kinkun sulatus kestää 1–2 vuorokautta, mutta kymmenkiloinen kinkku vaatii jopa 4–5 vuorokautta.

Kinkkua ei kannata työntää uuniin aivan jääkaappikylmänä, vaan tasaisen paistotuloksen saavuttamiseksi sen kannattaa antaa lämmetä huoneen lämmössä noin +10-asteiseksi. Aikaa kinkun lämpenemiseen on hyvä varata sen koosta riippuen useita tunteja.

Kinkku pitää paistaa matalassa lämpötilassa, ja lämpötilaa kannattaa kontrolloida lämpömittarilla. Monissa uuneissa on oma paistolämpömittari, joka katkaisee virran automaattisesti, kun valittu kinkun sisälämpötila on saavutettu. Näin kinkkua ei pääse ylikypsentämään.

Sitten vain paistopuuhiin seuraavien vinkkien opastamana

– Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle rasvapuoli ylöspäin. Jos kinkussa on verkko, jätä se paikoilleen paistamisen ajaksi.

– Työnnä paistolämpömittari kinkun keskelle paksuimpaan kohtaan. Huolehdi, ettei mittarin kärki osu luuhun, sillä se antaa väärän mittaustuloksen.

– Mikäli uunissasi on oma paistolämpömittari, valitse sisälämpötilaksi 77 astetta. Mikäli käytät erillistä paistomittaria, työnnä se kinkkuun niin, että lämpötilan nousua on helppo seurata.

– Kaada uunipannulle vettä. Kinkku pysyy mehevämpänä, eikä pannulle tippuva lihasneste pala pannuun kiinni.

– Paista kinkkua aluksi 200 asteessa puolen tunnin ajan, jotta paistuminen pääsee hyvään vauhtiin.

– Pudota sen jälkeen lämpötila 125 asteeseen, jatka paistamista ja jää odottamaan muhevaa kinkun tuoksun leviämistä kotiin. Paistoaika on arviolta noin tunti kiloa kohti, mutta se vaihtelee muun muassa alkulämpötilan, kinkun koon ja muodon mukaan.

– Anna kypsän kinkun jäähtyä hieman uunista ottamisen jälkeen. Poista mahdollinen verkko sekä päällä oleva rasva. Sivele kinkku esimerkiksi sinapilla, ripottele päälle korppujauhoja ja kuorruta kinkkua 225-asteissa uunissa noin kymmenen minuuttia, kunnes kuorrutus saa kauniin värin.

Jotta joulukinkku säilyisi hyvänä mahdollisimman pitkään, koko kinkkua ei kannata seisottaa juhlapöydässä tuntikausia useiden syöntikertojen ajan. Sen sijaan kinkku kannattaa pitää kylmässä jääkaapissa foliolla suojattuna ja viipaloida tarjolle vain kerralla tarvittava määrä.

(Kuva: Shutterstock)