Friteerattuja herkkuja terveellisemmin – ja grilliruokia ympäri vuoden

Ranskalaisista perunoista, friteeratuista kanankoivista tai paistetuista katkaravuista nauttisi varmaan useammin, mutta rasvaiset ruoat eivät ole kovin terveellisiä. Friteerauskeittimen puhdistaminen ei sekään tunnu kovin houkuttelevalta. Nopeasti virtaavaan ilmaan perustuva keitin valmistaa friteerattuja aterioita jopa lusikallisella öljyä, ja laite on lisäksi helppo puhdistaa.

02_obh_actifry_avaus

OBH Nordican uusi ActiFry Express Snacking (280 €) on 25 prosenttia nopeampi kuin edeltävät mallit. Keitin kypsentää ainekset kiertävän kuuman ilman ja automaattisen sekoitusliikkeen avulla, ja sillä pystyy kypsentämään monenlaisia ruokia ranskalaisista perunoista kalaan, kasviksiin, lihaan ja jälkiruokiin.

Tarttumattomaksi pinnoitetun kulhon kapasiteetti 1,2 kiloa eli noin viisi annosta. Laitteen mukana tulee kypsennyskori herkille ruoka-aineille. Kaikki irrotettavat osat ovat konepestäviä. Keittimessä on ajastin ja läpinäkyvä kansi.

03_obj_actifry_mallisto

ActiFry-tuotteet ovat paljon monipuolisempia kuin aluksi tulee ajatelleeksi. Ranskanperunat valmistuvat yhdellä lusikallisella lempiöljyäsi, ja niissä on vain kolme prosenttia rasvaa. Mutta yhtä helposti syntyy kesäkurpitsagratiini tai jälkiruoaksi tarjoiltava karamellisoitu ananas. Ja tämä on vasta alkua, koska lisää ohjeita saa laitteen mukana tulevasta reseptikirjasta, kertoo maajohtaja Heidi Stirkkinen, OBH Nordica Finland Oy:stä.

Kuuma ilma irrottaa aromit

Philips Airfryer -laitteet perustuvat nekin nopeasti kiertävään kuumaan ilmaan. Eri mallien koot vaihtelevat neljästä annoksesta (800 g) jopa kuuteen (1200 g). Hinnat asettuvat vastaavasti 190 ja 300 euron välille. Philips Airfryer ja sen Rapid Air -tekniikka soveltuvat friteeraamisen lisäksi myös grillaamiseen, paistamiseen ja jopa paahtamiseen – kätevästi yhdellä ja samalla laitteella.

04_philips_airfryer

Laitteen mukana tulevan reseptikirjan lisäksi ruoka-ohjeita saa havainnollisesta reseptisovelluksesta. Sen voi ladata ilmaiseksi Android- ja iOS-mobiililaitteisiin.

– Kun ruoka friteerataan, paistetaan tai paahdetaan uunissa, kuumasta öljystä vapautuu valtavasti aromaattisia makuyhdistelmiä, joiden ansiosta ruoka on maukkaampaa. Lisäksi öljy tekee paistopinnasta rapean. Philipsin Airfryer saa aikaan saman prosessin, mutta se perustuu öljyn sijasta kuumaan ilmaan. Airfryer ei kuitenkaan ole mikään kiertoilmauuni, koska ilma liikkuu siinä monta kertaa nopeammin. Siksi Airfryer valmistaa useimmat ruoat lyhyemmässä ajassa kuin kiertoilmauuni, kertoo Markus Romu Oy Philips Ab:lta.

Grilliruokia ympäri vuoden

– Tavallisesti grillikausi rajoittuu kesään, mutta sopivilla välineillä grillausta voi jatkaa läpi vuoden. Uudet OptiGrill (220 €) ja OptiGrill+ XL (270 €) -parilagrillit perustuvat sensoritekniikkaan, jonka avulla kypsennysaika ja lämpötila säädetään automaattisesti raaka-aineen paksuuden mukaan. Lisäksi indikaattori näyttää lihan kypsyysasteen raa´asta läpikypsään, kertoo Heidi Stirkkinen, OBH Nordica Finland Oy:stä.

05_obh_heidi_stirkkinen_03

Pienemmässä OptiGrill-mallissa on kuusi automaattiohjelmaa eri ruoka-aineille: hampurilainen, siipikarja, panini, makkara, naudanliha ja kala. Vihannesten ja hedelmien grillaamiseen on lisäksi manuaalinen asetus. Kypsennysala on 600 neliösenttiä, ja se riittää 2–4 henkilön annoksiin.

Isommassa ja OptiGrill+ XL:ssä on yhdeksän automaattiohjelmaa: hampurilainen, siipikarja, panini, makkara, naudanliha, kala, merenelävät, sianliha ja pekoni. Vihannesten ja hedelmien grillaamiseen on neljä manuaalista lämpötila-asetusta. Kypsennysalan koko on 800 neliösenttiä, ja se riittää 6–8 henkilön annoksiin.

06_obh_optigrill

Koska parilalevyt ovat kaltevia, ruoassa oleva ylimääräinen rasva valuu pois. Tarttumattomaksi pinnoitetut levyt ovat irrotettavia ja kestävät konepesun.

Älypuhelimella hallittava monitoimigrilli

De’Longhi CGH1012D (250 €) on interaktiivinen monitoimigrilli, jota hallitaan älypuhelimeen ladatulla sovelluksella. Sovellus opastaa grillin käytössä, ja siihen voi tallentaa asetuksia, joilla grillaus onnistuu halutulla tavalla kerta toisensa jälkeen. Grillausaikaa ja lämpötilaa pystyy toki säätämään myös edessä olevista nupeista. Nuppien vieressä on selkeä näyttö.

07_delonghi-cgh1012d

Grillilevyjen mitat ovat 37 x 23 cm. Avattuna niiden koko tuplaantuu 37 x 46 cm perhegrilliksi. Grillilevyt ovat pinnaltaan tarttumattomat ja kestävät konepesun.

De’Longhin monitoimigrillissä voi valmistaa maukkaita hampurilaisia ja panineja. Levyt avaamalla se muuttuu bbq- ja uunigrilliksi, jossa on erillinen ruskistustoiminto. Näin grillissä voi valmistaa herkullista sekä lihaa, kalaa, kanaa että kasviksia.