Kuivausrumpu säästää aikaa sekä energiaa ja helpottaa silitysurakkaa

Moni luulee edelleen, että kuivausrumpu kuluttaa vaatteita, vaikeuttaa silittämistä ja tuhlaa energiaa. Todellisuudessa asiat ovat juuri päinvastoin.

Kun pyykkiä kuivattaa narulla kuivassa huoneilmassa, energiaa kuluu lähes kaksinkertainen määrä verrattuna nykyaikaiseen, lämpöpumpputekniikkaa hyödyntävään kuivausrumpuun. Kuivauskaapissa sähkönkulutus voi nousta yli kolminkertaiseksi verrattuna rumpukuivaukseen.

Kun pyykkiä kuivattaa narulla sisätiloissa, tekstiileistä haihtuva kosteus jäähdyttää ilmaa, jolloin huoneen lämmittämiseen kuluu enemmän energiaa. Kylpyhuoneeseen ripustettu pyykki saattaa lisäksi kostua uudelleen esimerkiksi suihkussa käytäessä, jolloin haihdutettava vesimäärä kasvaa ja energiankulutus voi nousta jopa kaksinkertaiseksi.

Taulukko: Työtehoseuran pesutornivertailu, ISSN: 2343-4821

Kuivausrummut ovat nopeampia ja energiatehokkaampia kuin kuivauskaapit. Kaapissa pyykki ripustetaan kuivausvarsille, mutta rumpukuivauksessa ripustamisen vaivaa ei ole. Kuivauskaapin hyvä puoli on kuitenkin mahdollisuus kuivata esimerkiksi kastuneita ulkoiluvaatteita, saappaita, hiihto- ja laskettelumonoja ja niin edelleen. Rumpu sen sijaan soveltuu vain puhtaiden vaatteiden kuivaamiseen.

Ylivoimaista lämpöpumpputekniikkaa

Kondensoivat kuivausrummut toimivat aluksi hyvin yksinkertaisella tavalla: pyörivän rummun sisällä olevaa ilmaa lämmitetään sähkövastuksella, jolloin kosteus haihtuu tekstiileistä lämmön mukana. Toisin sanoen rumpu tiivistää kosteuden huoneilman avulla vedeksi ja luovuttaa lämpöä ympäristöönsä. Vesi valuu joko keruuastiaan tai poistoletkua pitkin viemäriin.

Tällainen ilman avulla kondensoiva kuivausrumpu vaatii tehokkaasti ilmastoidun käyttötilan. Mikäli ilmanvaihto on kehno ja huone lämpenee yli 30 asteeseen, kuivatusaika pitenee ja sähkönkulutus saattaa jopa kaksinkertaistua.

Suurin osa uusista kuivausrummuista hyödyntää nykyään lämpöpumpputekniikkaa, jossa pyykin kosteus tiivistetään kylmäaineen avulla. Huoneilman lämpeneminen ei nosta lämpöpumppuun perustuvan kuivausrummun energiankulutusta, joten energiatehokkuus on jopa kaksi kertaa parempi kuin narulla kuivatettaessa. Kuivausaika putoaa sekin täysmittaisesta työpäivästä noin tuntiin.

Parhaissa kuivausrummuissa on monipuolisia automaattiohjelmia, jotka jättävät pyykkiin halutun jäännöskosteuden. Valmiit ohjelmat säästävät sekä aikaa että sähköä, ja esimerkiksi silityskuivaa pyykkiä saa 30 prosenttia vähemmällä sähköllä kuin kaappikuivaa. Lisäksi automatiikka helpottaa arkea, koska esimerkiksi urheiluvaatteille, vuodevaatteille ja muille yleisimmille tekstiilityypeille voi suoraan valita sopivan kuivatusohjelman.

Sileää ja puhdasta

Rumpukuivauksen on havaittu sopivan erityisen hyvin frotee-, sametti- ja trikootekstileille. Esimerkiksi froteepyyhkeistä tulee pehmeitä ja kuohkeita. Polyesteripuuvillaiset vaatteet, kuten paidat ja paitapuserot, saa rummussa sileiksi, kun niitä kuivaa pieniä määriä kerralla.

Moni luulee edelleen, että kuivausrumpu rypistää vaatteita. Oikeasti asia on juuri päinvastoin, eli rumpukuivauksen jäljiltä ei välttämättä edes tarvita silitystä. Pyykit voi viikata suoraan koneesta kaappiin.

Nukkasihtiin kertyvä nöyhtä on synnyttänyt toisen harhaluulon, jonka mukaan kuivausrumpu kuluttaa tekstiilejä. Todellisuudessa sihtiin kertyneestä nukasta vain 10–15 prosenttia on peräisin rumpukuivauksesta, ja loput ovat syntyneet tekstiilien käytöstä ja pesusta. Toisin sanoen kuivausrumpu puhdistaa tekstiilit partikkeleista, jotka muuten leviäisivät käytön myötä huoneilmaan.

Kun irtonainen tekstiilinöyhtä sekä pesuaine- ja likapartikkelit jäävät kuivausrummun nukkasihtiin, allergikkojen elämä saattaa helpottua merkittävästi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuivausrumpu ei sovellu kaikille materiaaleille, kuten pellava. Eritystä varovaisuutta pitää noudattaa silkin ja villan kanssa.

Nopeasti hyvä

Ennen kuin tekstiilit nostetaan rumpuun, ne on syytä lingota pesukoneessa mahdollisimman kuivaksi. Näin pyykki kuivuu nopeasti ja energiatehokkaasti. Sopiva jälkikosteus saadaan valitsemalla kuivausrummusta oikea automaattiohjelma.

Pieniin tiloihin kannattaa harkita kuivaavaa pesukonetta eli pesukoneen ja kuivausrummun yhdistelmää. Sen lisäksi, että yhdistelmä vie vähemmän tilaa kuin erillisestä pesukoneesta ja kuivausrummusta koostuva pesutorni, pyykkiä ei tarvitse nostella koneesta toiseen. Kuivauskapasiteetti jää kuitenkin pienemmäksi kuin erillisessä rummussa.

Kuivausrummun ansiosta pyykkihuolto nopeutuu ja yksinkertaistuu samalla, kun energiaa säästyy.

Artikkelin taustatiedot on kerätty Työtehoseuran raporteista.