Huikeita hidastusvideoita Sony Xperia XZ Premium -älypuhelimella

Sony julkisti tänään älypuhelimiensa viimeisimmän lippulaivan. Sony Xperia XZ Premium tulee myyntiin kesäkuun alussa noin 800 euron hintaan. ja sen Motion Eye -kamera tallentaa hd-tasoista videokuvaa sellaisistakin tapahtumista, jotka ovat liian nopeita silmin havaittaviksi.

Sony Xperia XZ Premium on maailman ensimmäinen älypuhelin, jonka 4k-näyttö toistaa hdr-laajasävykuvaa. Uutta on myös videokuvan tallennus nopeudella 960 ruutua sekunnissa. Kun videon katsoo normaalilla nopeudella, hidastus on peräti 32-kertainen. Hidastetun videon tarkkuus yltää 1280 x 720 pisteeseen, eli hd-laatuun.

Uudenlaista kameratekniikkaa

Laadukkaat hidastusvideot tuotiin ensin Sonyn järjestelmä- ja kompaktikameroihin, ja nyt ne nousevat uusiin ulottuvuuksiin Xperia XZ Premium -puhelimessa. Sen Motion Eye -kamera sisältää täysin uudenlaisen kuvakennon, jossa on sisäinen muisti. Kuvan lukeminen ja tallennus sujuvat muistin ansiosta viisi kertaa aiempaa nopeammin.

Super slow motion -hidastusten lisäksi kameralla voi kuvata muun muassa 4k-videoita nopeudella 30 ruutua sekunnissa. Viisiakselin kuvanvakain auttaa tasoittamaan kameran tärinää.

Tilanteet hallintaan

Valokuvat tallennetaan 19 megapikselin tarkkuudella. Kenno on pokkarikokoa (1/2,3 tuumaa), eli isompi kuin älypuhelimissa keskimäärän. Koska pikselit ovat entistä suurempia, niukassa valossa otettujen kuvien voi olettaa olevan aiempaa parempia.

Kuvakulma vastaa 25 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/2,0. Tarkennusautomatiikan luvataan seuraavan luotettavasti myös liikkuvaa kohdetta.

Kun kamera on kytketty päälle, se tunnistaa liikkeen ja alkaa tallentaa kuvia kennon sisäiseen muistiin. Koska muistissa on aina neljä kuvaa jo sekuntia ennen laukaisimen painamista, yllättävätkin tilanteet saa helpommin kuvattua.

Selfieitä saa 13 megapikselin etukameralla. Sen kuvakulma vastaa 22 mm:n kino-optiikkaa, ja valovoima on f/2,0. Kennon koko on 1/3,06 tuumaa.

Laajasävykuvaa 4k-näytölle

Sony Xperia XZ Premium sisältää 5,5 tuuman näytön, joka toistaa hdr-laajasävykuvaa 3840 x 2160 pisteen 4k-tarkkuudella. Tällaista suorituskykyä ei ole aiemmin tavattu älypuhelimien näytöissä. Kun puhelimen yhdistä PlayStation4 -konsoliin, pelejä voi pelata suoraan näytöltä.

Sony hyödyntää ensimmäisten joukossa Qualcomm R Snapdragon 835 -alustaa. Siksi puhelin sisältää integroidun Snapdragon X16 LTE -modeemin, jonka ansiosta se on valmis kuitutason latausnopeuksiin (jopa 1 Gbps).

Tiedostojen siirto tehostuu usb 3.1 -väylän ansiosta. Edeltäjänsä tavoin Xperia XZ Premium on varustettu usb type-c -liittimellä, jolloin johto on kytkettäessä aina oikein päin.

Älykkyyden seuraava taso

Sony Xperia XZ Premium oppii jatkuvasti uutta. Puhelin sopeutuu tilanteisiin ja antaa suosituksia, jotka perustuvat käyttäjän toimintaan. Näin saadaan aikaan älykäs ja yksilöllinen käyttökokemus.

Akunkesto optimoidaan Smart Stamina -toiminnolla. Se arvioi puhelimen käyttötapojen perusteella tarkasti, kuinka kauan akun lataus vielä kestää. Puhelin osaa lisäksi antaa varoituksen, jos vaikuttaa siltä, että akku tyhjene ennen kuin käyttötarve on ohi. Pohjoismaissa Xperia XZ Premium toimitetaan yhdessä UCH12W-pikalaturin kanssa.

Sony Xperia XZ Premium sietää edeltäjiensä tavoin myös vettä. Puhelin tulee myyntiin kesäkuun alussa noin 800 euron hintaan.