Yksi uuni riittää lähes kaikkeen ruoanlaittoon ja leipomiseen

Terveelliset elämäntavat, ruokablogit ja kokkiohjelmat innostavat ruonlaittoon ja leipomiseen. Siksi keittiökoneiltakin odotetaan entistä enemmän. Erilaisia kypsennystekniikoita yhdistävän monitoimiuunin avulla aloittelijakin valmistaa maukkaita ja terveellisiä aterioita.

Monitoimiuunissa ruokaa voi paistaa myös ihan tavalliseen tapaan. Niissä on muun muassa leipojien arvostama kiertoilmatoiminto, joka puhaltaa kuumaa ilmaa tasaisesti koko uuniin. Tämän ansiosta uunissa voi paistaa yhtä aikaa useamman pellillisen kerrallaan. Kiertoilman avulla koko ateria on mahdollista valmistaa kerralla.

Erityisen mielenkiintoisiksi monitoimiuuni muuttuu höyryn ansiosta. Höyry soveltuu erinomaisesti lihan, kalan ja kasvisten kypsentämiseen sekä leivontaan. Se säilyttää ruoan maun, vitamiinit ja ravinteet sekä vähentää tarvetta paistinrasvan käyttöön.

Joissain uuneissa ruokaa voi höyryn avulla kypsentää myös tyhjiöpakattuna alhaisessa lämpötilassa, eli sous vide -menetelmällä.

Yhdessä enemmän

Höyrykypsennys ja paistaminen voidaan monitoimiuunissa yhdistää, jolloin maukkaat ja terveelliset ateriat syntyvät ennen näkemättömän helposti ja vähällä vaivalla. Uunit näet sisältävät eri ruokalajeille soveltuvia reseptiohjelmia, joissa lämpötilat, kypsennysajat sekä paistamisen ja höyrytoimintojen hyödyntäminen asetetaan automaattisesti. Kotikokin tarvitsee silloin tietää vain esimerkiksi lihan laatu ja paino, minkä jälkeen uuni osaa kypsentää paistin tai muun ruoan.

Valmiita reseptiohjelmia eri ruokalajeille saattaa olla jopa kymmeniä. Monipuolisimmille uuneille voi lisäksi laatia uusia ohjelmia, jotka sisältävät peräkkäisiä eri asteisia kypsennysvaiheita. Kun ohjelmointi on tehty, asetuksia ei tarvitse enää säätää tai muuttaa käsin, vaan ruoka kypsenee itsenäisesti. Uuni myös ilmoittaa, milloin ja missä järjestyksessä yksittäiset ruoat täytyy laittaa kypsentymään, jotta ne kaikki valmistuisivat samanaikaisesti.

Joissain uuneissa on lisäksi ohjelmia, joilla voidaan kuivattaa sieni-, marja- ja omenasatoa, yrttejä ja niin edelleen. Kuivatus on terveellinen, helppo ja tilaa säästävä säilöntätapa.

Näppäriä yksityiskohtia

Uunin oma paistolämpömittari on tarkka ja katkaisee lämmityksen, kun ruoka on kypsää. Erillinen paistomittari ei tähän pysty. Mittarin näyttö saattaa lämpötilan lisäksi kertoa myös jäljellä olevan paistoajan.

Monitoimiuunissa on tarkka elektroninen lämpötilansäätö, ja höyrykypsennyksen sekä kertoilma- ja yhdistelmätoiminnon lämpötilat voi säätää erikseen. Ylä- ja alalämmöllä paistamista saattaa tukea grillausasetus ja niin edelleen. Jotkut mallit kypsentävät ja lämmittävät ruokaa myös mikroaalloilla.

Monitoimiuuni ei välttämättä vie enempää tilaa kuin tavallinenkaan. Jotkut höyryuunit tarvitsevat vesiliitännän höyrykypsennystä varten, mutta useimmissa on oma vesiastia ja kondenssivesisäilö.

Uunin asetukset tehdään tarkasti näytön opastamana. Esineiden internetin yleistyessä uunejakin voi etäohjata esimerkiksi älypuhelimeen ladatusta sovelluksesta.

Helppo puhdistaa

Uunin puhdistaminen on perinteisesti ollut yksi ikävimmistä kotitöistä. Nyt voimakkaat pesuaineet ja harja ovat jäämässä historiaan pyrolyysitekniikan ansiosta. Pyrolyysipuhdistus polttaa uuniin kertyneen lian tuhkaksi korkeassa lämpötilassa, minkä jälkeen tuhka on helppo pyyhkiä pois.

Nykyaikainen monitoimiuuni säästää aikaa ja helpottaa ruoanlaittoa kaikin mahdollisin tavoin. Siitä on iloa ja hyötyä niin intohimoiselle kotikokille kuin sille, joka arvostaa stressitöntä ruonlaittoa ja kotitöistä vapautuvaa aikaa.