Lahjavinkkejä kevään ja kesän juhliin: kuva, ääni ja puhelimet

Kesä tekee tuloaan ja sen myötä ylioppilas- ja rippijuhlat, valmistujaiset ja moni muu tapahtuma. Älypuhelimet lisävarusteineen ovat tänäkin vuonna etenkin nuorten suosikkeja, ja uusimpia malleja odotetaan kuin kuuta nousevaa. Langattomat kaiuttimet ja kuvausvälineet ovat nekin monen lahjalistan kärjessä. Porukalla voi ostaa hieman kalliimmankin lahjan, josta on iloa pitkään.

Kevään halutuimpia uutuuksia on Samsung Galaxy S8 -huippupuhelin. Se sisältää uudenlaisen näytön, jossa painikkeet on integroitu käyttöjärjestelmään ja osaksi näyttöä. Laadukkaaksi todettua 12 megapikselin kameraa on kehitetty entisestään, ja uusi etukamera tallentaa nyt selfieitä aiemman viiden sijaan kahdeksan megapikselin tarkkuudella. Uutuuspuhelimen saa omakseen 830 eurolla ja isommalla 6,2 tuuman näytöllä varustettu S8+ maksaa noin 930 euroa.

Kevään toinen huippupuhelin Sony Xperia XZ Premium kiinnostaa etenkin videokuvaajia. Se näet tallentaa 4k-videoiden ohella myös 960 ruudun sekuntivauhdilla etenevää teräväpiirtovideota. Kun videon katsoo normaalilla nopeudella, hidastus on peräti 32-kertainen. Valokuvaajien iloksi puhelimessa on 19 megapikselin kamera, jonka 1/2,3 tuuman kenno on suurempi kuin älypuhelimissa yleensä. Kesäkuun alussa myyntiin tulevan puhelimen hinta on noin 800 euroa.

LG G6 sisältää korkealuokkaisen 5,7 tuuman näytön, jonka sivusuhde 18:9. Koska näyttö on poikkeuksellisen leveä, sen voi jakaa kahdeksi samankokoiseksi neliöksi. Näin avautuu uusia mahdollisuuksia puhelimen käyttöön sekä kuvien muokkaamiseen ja jakamiseen sosiaalisessa mediassa. Takaosan 13 megapikselin kaksoiskameran lisäksi puhelimessa on selfie-kamera, joka tuottaa 5 megapikselin ja 100 asteen kuvan. Puhelimien hinnat alkavat 750 eurosta.

Hieman edullisempaa älypuhelinta etsivän kannattaa kääntää katseensa Apple iPhone SE:n suuntaan. Nelituumaisella näytöllä varustettu puhelin sisältää useita kalliimpien mallien ominaisuuksia, ja se kulkee samalla kätevästi taskussa. Kamera tallentaa valokuvien 4k-videoita sekä laadukkaita full hd -hidastuksia nopeudella 120 ruutua sekunnissa. Värivaihtoehdot ovat hopea, tähtiharmaa, kulta ja ruusukulta. Hinnat alkavat 500 eurosta.

Alle 500 eurollakin saa uusinta tekniikkaa sisältävän puhelimen. Samsung A3 (350 €) ja A5 (450 €) on varustettu ip68-normin täyttävällä sääsuojauksella, sormenjälkitunnistuksella ja aiempaa kehittyneemmillä kameroilla. Super amoled -näytön koko on A5:ssä 5,2 tuumaa ja A3:ssa 4,7 tuumaa. Väriksi voi valita mustan, kullan tai persikan.

Tyylitietoisen ylioppilaan lahjapakettiin voi kääräistä esimerkiksi 400 euron hintaisen Samsung Gear S3 -älykellon. Sen ominaisuuksiin kuuluu gps-paikannus, kaiutin, mikrofoni sekä sykemittari, ja se täyttää ip68-tason vesi- ja pölytiiveysluokituksen. Koska Samsungin Net Gear -sovelluksesta saa tarvittaessa iOS-version, Samsung Gear -kellot ovat sopiva lahja myös iPhonen omistajille.

Apple Watch -älykellojen hinnat alkavat noin 350 eurosta. Valikoima koostuu kahdesta mallisarjasta. Watch Series 1 on hinnaltaan edullisempi, ja syksyllä esitelty Watch Series 2 tarjoaa kehittyneempiä ominaisuksia, kuten vesitiiviys, sykemittari sekä gps-paikannus. Näyttö on sekin entistä kirkkaampi ja kuva muutenkin parempi.

Vaikka musiikki kuunnellaan enimmäkseen älypuhelimesta, klassisella Walkman-soittimella edelleen omat etunsa. Sony Walkman NW-A35 kulkee kätevästi mukana ja toistaa korkean erottelun musiikkitiedostoja jopa 30 tuntia yhdellä latauksella. Älypuhelimen akku tyhjenee sen sijaan huomattavasti nopeammin erilaisten sovellusten ja pelien pyöriessä taustalla. Sony Walkman NW-A35 maksaa noin 230 euroa. Laajasta värivalikoimasta löytää suosikin jokaiseen makuun.

Erinomainen lahjaidea musiikin ystävälle ovat myös Sony ExtraBass -kaiuttimet. Langattoman Sony XB-40 -kaiuttimen (260 €) valotehosteet sykkivät musiikin tahdissa, ja dj-toiminnot luovat bileisiin klubitunnelmaa. Vedenkestävän kaiuttimen voi ottaa mukaan vaikka rannalle, ja selviääpä se mainiosti myös Suomen sateisesta kesästä.

Juhlat saa pystyyn myös pienemmällä budjetilla. Vain 65 euron hintaisen Sony XB10:n voi ripustaa esimerkiksi polkupyörän ohjaustankoon, mistä ääni suunnataan kohti kuuntelijaa.

Olipa kesäloman matkakohteena sitten Etelä-Euroopan rannat tai kesämökki Saimaalla, kätevästi mukana kulkeva taskukamera on aina nappiostos. Panasonic DC-TZ90 on varustettu 30-kertaisella zoomilla, jonka kuvakulma vastaa 24–720 mm:n kino-optiikkaa. Parhaat lomamuistot saa tallennettua myös 4k-videolle. Panasonic DC-TZ90 tulee kauppoihin alkukesästä noin 530 euron hintaan.

Valokuvauksesta innostunut nuori ilahtuu Nikon D3400 -järjestelmäkamerasta. Ensimmäiseksi järkkäriksi soveltuva D3400 opastaa aloittelevaa kuvaaja selkein esimerkein, jotka ilmestyvät näyttöön sitä mukaa kun kuvaus etenee. Kamerassa on aps-c-kokoinen 24,2 megapikselin kenno, 11 pisteen tarkennusjärjestelmä sekä 5 ruutua sekunnissa etenevä sarjakuvaus. Nikon D3400 maksaa 18–55 mm zoom-objektiivin kanssa noin 600 euroa ja pidemmällä 18–105 mm:n zoomilla noin 750 euroa. Rungon sekä 18–55 mm:n ja 70–300 mm:n zoomit saa niin sanottuna tuplakittinä noin 930 eurolla.