Sony Xperia XZ1 -älypuhelin osaa tehdä nopean 3d-skannauksen vaikka kasvoista

Sony Mobile esittelee IFA 2017 -messuilla Xperia XZ1 ja Xperia XZ1 Compact -puhelimet. Kummassakin on ainutlaatuinen 3d-skannaustoiminto sekä Sonyn uusi Motion Eye -kamera, joka tallentaa yksityiskohtia, mitä ihmissilmä ei näe.

Sonyn kehittämän 3d Creator -tekniikan ansiosta älypuhelimella voi nyt ensimmäistä kertaa tehdä korkealaatuisia 3d-skannauksia nopeasti neljässä eri skannaustilassa: pää, kasvot, ruoka ja vapaa skannaus.

Kullekin tilalle on käyttöä helpottava opas, ja valmiin 3d-skannauksen pystyy jakamaan sosiaalisessa mediassa ja viestisovelluksissa 3d-tarrojen avulla. Skannatut kohteet voi myös herättää eloon lisätyn todellisuuden sovelluksella, erilaisilla kolmannen osapuolen ohjelmilla tai elävänä taustakuvana. Skannaus on lisäksi mahdollista lähettää 3d-tulostimeen.

Uusia kuvausominaisuuksia

Sony Xperia XZ1 ja pienempi Xperia XZ1 Compact sisältävät kumpikin Motion Eye -kameran. Se on kehitetty Sonyn α- ja Cyber-shot -kameroista kertyneen osaamisen pohjalta. Uutta kameraa hyödynnetään myös 3d-skannaukseen.

Motion Eye -kamera sisältää muistilla varustetun Exmor RS -kennon. Viimeisin kennotekniikka mahdollistaa muun muassa näyttävät hidastusvideot, jotka tallennetaan nopeudella 960 ruutua sekunnissa.

Kamera osaa myös aloittaa kuvien ottamisen automaattisesti havaitessaan liikettä tai vaikka hymyn. Nopea sarjakuvaus seuraa kohdetta automaattitarkennuksella ja varmistaa, että vauhdikkaat aiheet saadaan talteen terävinä jopa 10 ruudun sekuntinopeudella.

Etukameran näyttösalama mahdollistaa onnistuneet selfiet myös heikossa valossa. Sony Xperia XZ1 Compact -mallin etukamerassa on lisäksi 120 asteen superlaajakulma. Vaihto 80 asteen kuvakulmaan onnistuu näyttöä napauttamalla.

Laadukasta kuvaa ja ääntä

Sekä 5,2 tuuman näytöllä varustettu Sony Xperia XZ1 ja että 4,6 tuuman näytön sisältävä Xperia XZ1 Compact hyödyntävät Sonyn televisioista tuttua Bravia-tekniikkaa. Xperia XZ1:ssä on full hd -tarkkuuden hdr-näyttö.

Kumpikin puhelin tukee korkean erottelun äänitiedostoja sekä digitaalista melunvaimennusta yhteensopivien kuulokkeiden kanssa. Uudet eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet tuottavat aiempaa enemmän puhdasta ääntä.

Molemmat puhelimet ovat IP65/IP68-luokituksen mukaisesti veden- ja pölynkestäviä ja niissä on Cornin Gorilla Glass 5 -näyttölasi. Muotoilu ja yhdestä kappaleesta valmistetut kotelot lisäävät murto- ja vääntölujuutta.

Sony Xperia XZ1:n värivaihtoehdot ovat musta, lämmin hopea, sininen ja pinkki. Comact-mallin väriksi voi valita mustan, lämpimän hopean, horisontin sinisen tai oranssin.

Suorituskykyä ja kestävyyttä

Puhelimien tekniikka perustuu Qualcomm Snapdragon 835 -alustaan, jossa on X16 LTE. Siksi ne mahdollistavat huippunopean gigabittiluokan LTE-latauksen jopa 1 Gbps:n nopeudella (800 Mbps Xperia XZ1 Compactissa). Snapdragon 835 Mobile -alusta tarjoaa veitsenterävät grafiikat, nopean suorituskyvyn ja paremman akunkeston.

Akunkesto optimoidaan Smart Stamina -toiminnolla, joka arvioi käyttötapojen pohjalta tarkasti, kuinka kauan akussa riittää virtaa. Se myös varoittaa, jos vaikuttaa siltä, että akku saattaa tyhjentyä päivän aikana. Mikäli toiminto havaitsee akun olevan tyhjenemässä, se auttaa optimoimaan virrankulutuksen niin, että toiminta-aika venyy mahdollisimman pitkäksi.

Sony Xperia XZ1 maksaa vajaat 700 euroa ja Xperia XZ1 Compact vajaat 600 euroa. Kummankin myynti alkaa 6. lokakuuta. Xperia XZ1 -puhelimen ennakkovaraajat saavat 14. syyskuuta alkaen kaupan päälle yhden parin kuvassa näkyviä Wireless NC WH-H900N -kuulokkeita (arvo 345 €). Ennakkovaraajien kampanja päättyy 5.10.2017.