Pyeongchangin talviolympialaiset alkoivat, tuo kisastudio älypuhelimeen

Pyeongchangin talviolympialaiset näkyvät televisiossa Ylen ja Discoveryn kanavilla. Kisoja ja muitakin tv-ohjelmia voi seurata kätevästi myös älypuhelimesta tai tabletin näytöltä netti-tv:n kautta.

Netti-tv-palveluiden etuna on se, että ohjelmia voi katsoa milloin haluaa ja missä haluaa. Koska Pyeongchangin talviolympialaiset pidetään toisella puolella maapalloa, lähetysajat sopivat huonosti suomalaisten vuorokausirytmiin. Siksi kisoja on kätevä seurata vaikkapa Yle Areenan kautta.

Yle Areenan ohella Suomessa toimii kolmen muun tv-kanavan ilmainen tilausvideopalvelu (engl. Video on Demand, Vod). Palveluiden nimet ovat FOXplay, MTV Katsomo ja Ruutu. Netti-tv:n suosiosta kertoo esimerkiksi se, että Areena on jo yksi Yleisradion pääkanavista.

Älypuhelimista ja tableteista netti-tv:tä katsotaan lataamalla sitä vastaava sovellus App Store tai Google Play -kaupasta. Tietokoneesta ohjelmia voi katsoa nettiselaimen kautta.

Suurin osa nykyisistä tv-vastaanottimista on niin sanottuja älytelevisioita, joissa netti-tv:lle on omat sovelluksensa. Vanhempiin televisioihin voi hankkia mediatoistimen, kuten Chromecast tai Apple tv, joilla kuvan ja äänen saa langattomasti mobiililaitteesta tv-ruudulle.

Yle Areena saa rahoituksensa verovaroista ja FOXplay, MTV Katsomo sekä Ruutu mainoksista. Mainoksista pääsee eroon siirtymällä tilausmaksullisiin sisältöihin, joita kolmen edellä mainitun lisäksi tarjoavat monet muutkin toimijat. MTV:n maksulliset kanavat tilataan C More -palvelusta.

Ilmaisia netti-tv-palveluita voi katsella ilman rekisteröitymistä, mutta rekisteröityminen tuo yleensä tullessaan lisäpalveluita.

Tekijänoikeudet määrittelevät sen, kuinka kauan ohjelmaa voidaan näyttää. Siksi jotkut ohjelmat ovat katsottavissa vain muutamia päiviä ja toiset jatkuvasti.

Maat ja alueet, joissa netti-tv-sisältöjä voi näyttää, joudutaan nekin rajaamaan tekijänoikeuksien perusteella. Maarajat ovat kuitenkin poistumassa EU:n alueelta vuoden 2018 aikana, minkä jälkeen Suomessa tilattuja netti-tv-palveluita voi katsella matkustaessaan muissa EU-maissa. Maarajoitukset voi ohittaa myös niin sanotun vpn-yksityisyyssovelluksen avulla.