Samsung Nordic ja Form Us With Love loivat uudenlaisen sohvanmuotoilukonseptin

Vaikka televisiot kehittyvät jatkuvasti, sohva on pysynyt kautta aikojen melko muuttumattomana. Samsung yhdisti voimansa innovatiivisen Form Us With Love -muotoilutoimiston kanssa ja tutki, miltä sohva näyttäisi, jos se keksittäisiin tänään.

Projektin tarkoituksena on inspiroida koko toimialaa uudelleenajattelemaan toimivaa muotoilua. Miltä näyttäisi, jos televisiotekniikan lisäksi myös sohva muokattaisiin sopimaan tulevaisuuden tarpeisiin?

YouGovin tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että lähes joka kolmas suomalainen (32 %) viettää vähintään kolme tuntia päivässä sohvallaan. Samanaikaisesti televisiotekniikka ja ihmisten katselurutiinit ovat muuttuneet. Nykyään televisiota käytetään myös pelaamiseen, kotona työskentelemiseen, treenaamiseen, taiteesta nauttimiseen ja yhteydenpitoon.

Sohvan pitää muuttua

Ei ole lainkaan poikkeuksellista, että kodeissa on useita erillisiä kuvaruutuja, joita saatetaan katsella samanaikaisesti tai erilaisissa asennoissa kuin aiemmin, mutta nykypäivän sohvia ei yksinkertaisesti ole suunniteltu tähän tarkoitukseen. Nämä haasteet toimivat lähtölaukauksena sohvaprojektille.

– Ruutuihin ja ruutuaikaan liittyvää kuluttajakäyttäytymistä ei enää sidota yhteen huoneeseen, asentoon tai tiettyyn kohtaan olohuoneessa. Tutkimuksesta käy ilmi, että tulevaisuuden sohvan tulisi olla helposti siirrettävissä huoneesta toiseen ja se tulisi jopa olla laitettavissa helposti säilöön. Sohvan tulisi olla mukava ja sopia myös pidempään paikallaanoloon, mutta sitä tulisi myös voida säätää erilaisiin asentoihin käyttötilanteesta riippuen. Kaiken tämän lisäksi myös sohvan materiaalilla on suuri merkitys. Koska perinteisen sohvan sisusta on lyhytikäistä vaahtomuovia, pyrimme käyttämään mahdollisimman vähän materiaalia mukavuudesta tinkimättä, sanoo Johan Löfgren, Form Us With Love -toimiston perustaja.

Joustavuus etusijalla

Projekti aloitettiin toukokuussa 2022 laajalla tutkimuksella sekä nykypäivän sohvasuunnittelun, kuluttajakäyttäytymisen ja tv-tekniikan oivalluksien keräämisellä. Lopputuloksena syntyi SHIFT-konsepti, jonka ytimessä on joustavuus. SHIFT on luotu helposti yksilöitäväksi niin materiaalin, rakenteen kuin värinkin suhteen. Projektin aika löydettyihin oivalluksiin ja lopputulokseen voi tutustua “Creating SHIFT – a watching platform concept” -raportissa. SHIFT-prototyyppi esiteltiin myös Tukholman design-viikolla Form Us With Love -studiossa.

– Erilaisiin käyttäjätottumuksiin, tarpeisiin, tyyleihin ja koteihin räätälöidyn teknologian kysyntä kasvaa jatkuvasti, mikä näkyy selvästi myös Samsungin tv-segmentissä. Ihmiset haluavat tehdä kodeistaan itsensä näköisen. Nykyään tv-valikoimamme kattaakin malleja laidasta laitaan: esimerkiksi The Serif sopii niille, jotka haluavat television olevan oma itsenäinen huonekalunsa. The Freestyle puolestaan antaa mahdollisuuden katsoa viihdettä joustavasti monessa eri paikassa. The Terrace -television voi puolestaan sijoittaa ulkotiloihin, kuten katetulle terassille. Koko tämän projektin lähtökohtana on ollut yksinkertainen hypoteesi: jos sohva mukautuisi yhtä moneen eri tarpeeseen ja tilanteeseen kuin mitä televisiot, se parantaisi katselukokemusta kokonaisvaltaisesti, sanoo Magnus Nilsson, Samsung Nordicin tuoteasiantuntija.

Tietoja YouGovin tutkimuksesta
Mielipide- ja markkinointitutkimusyhtiö YouGov toteutti kyselyn, joka edustaa Pohjoismaita ja jokaista maata erikseen. 19.-21.10.2022 välisenä aikana tehtiin yhteensä 4 054 verkkohaastattelua yli 18-vuotiaiden miesten ja naisten kanssa Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa. Tutkimuksen suomalaiskohderyhmään kuului 1 007 vastaajaa.